Salmorejo Cordobes

Jakub Emanuel Malec-Executive Chef - Mercure Grand Warszawa serwuje danie prosto z gorącej Hiszpanii

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Salmorejo Cordobes
1 kg pomidory
250g papryka czerwona
150 g oliwa z oliwek
85g suchej bagietki
45g octu Xeres
5 g czosnek
15 g sól morska
5 g szynki jamon iberico de bellota lub jamon serrano
1 jajko

Sposób przygotowania:

Pomidory, paprykę oraz czosnek pokroić w drobna kostkę, skruszyć bagietkę, dodać oliwę, ocet, sól. Pozostawić na 24h. Wszystko zmiksować w blenderze aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Jajko ugotować i pokroić w mała kostkę. Szynkę pokroić w paski.

Prezentacja:

Nalać zupę do talerz i udekorować jajkiem i szynką, skropić oliwą z oliwek.