Marchewka od zawsze gości w naszych spiżarniach jako świetny dodatek do surówek, sałateg, zup dań mięsnych i jarskich. W tym pomarańczowym warzywku znaleźć możemy cały kosz witamin takich jak: witaminę A, C, witaminy z grupy B, jak i witaminę E, H, K oraz PP. Nie brak w niej też składników mineralnych do których zaliczamy wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk jak i kobalt. Zawiera ona także drogocenny dla kobiet starających się o potomstow i nie tylko kwas foliowy praz kwas jabłkowy, inozytol i pektyny. Dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. jej właściwości sprzyjają wydalaniu z naszego organizmu produktów odpadowych przemiany materii. Marchewkę najlepiej jest spożywać na surowo, wówczas jest ona najbardziej wartościowa. Obróbka termiczna sprawia jednak, iż traci ona część swoich wartości odżywczych jednak zawsze część dobrodziejstwa jest zachowana.