klemens

klemens

Szef Kuchni
[Przepisów: 69]

Schab ze śliwką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Doskonały na ciepło jak i na zimno do kanapek.

Schab ze śliwką

Składniki:

Schab ze śliwką

 

  • Schab
  • ¼ kg. śliwek kalifornijskich (na 15 min. przed włożeniem do schabu zalać wrzątkiem)
  • 2 łyżki masła

 

 

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką
Na początek wszystkie składniki zalewy oprócz miodu i cebuli wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 5 min. Po lekkim wystudzeniu zalewy dodajemy miód i dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy a następnie kroimy w plastry cebulę. Umyty schab wkładamy do głębokiego naczynia obkładamy go cebulą i zalewamy zalewą tak aby schab był cały nią pokryty. Tak zamarynowany schab przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki w schabie robimy długim nożem dziurę wypełniając ją równomiernie masłem a następnie śliwkami. Tak przygotowany schab wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190o przez około 45 min.