Sekrety kefiru

  • 2

Kefir wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu. Od setek lat był jednym z najcenniejszych napojów jakie spożywali miejscowi matuzalemowie...

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Sekrety kefiru
Kefir wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu. Od setek lat był jednym z najcenniejszych napojów jakie spożywali miejscowi matuzalemowie. Mało kto wie, że gotowy kefir, oprócz ok. 2,5% tłuszczu, zawiera niewielkie ilości alkoholu (ok.1%).  Smak dobrego kefiru jest kwaskowaty i orzeźwiający.                   

Historia kefiru

Kefir jest jednym z najstarszych fermentowanych napojów mlecznych na świecie. Wiele setek lat temu stworzyli go kaukascy Górale, którzy produkowali go w skórzanych workach lub dębowych beczkach z mleka krowiego lub koziego. Hodowla grzybków kefirowych, dzięki którym dochodzi do powstania kefiru, upowszechniła się w XX wieku w całej Europie i z pewnymi modyfikacjami do dziś służy wytwarzaniu tego mlecznego napoju. Receptury kefiru zostały szczegółowo opisane i tylko produkty spełniające ściśle określone parametry mogą być wprowadzane na rynek jako kefir. Obecnie kefir jest cenionym i popularnym napojem w wielu krajach europejskich.                

Jak powstaje kefir?

Kefir powstaje w wyniku fermentacji kwasowo-alkoholowej po dodaniu zakwasu uzyskanego z grzybków kefirowych. Grzybki kefirowe to mikroorganizmy występujące w postaci tzw. ziaren kefirowych o wymiarach 0.3 - 2 cm i nieregularnym kształcie, często porównywanym do rozgotowanego ryżu lub cząstek kalafiora. Grzybki kefirowe to symbiotyczny układ bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych i drożdży lub w przypadku biokefirów także bifidobakterii. Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest polisacharyd (glukozo-galaktan) zwany potocznie kefiranem. Zakwaszanie kefiru odbywa się w temperaturze 18-20 stopni C i trwa 24-36 godzin. W zależności od zawartości kwasu mlekowego, alkoholu i dwutlenku węgla kefir dzielimy na "młody""(5-24 godz), "średni" (2 dni) oraz "mocny (3 dni). Kefir starszy jest kwaśniejszy i posiada rzadszą konsystencję. Powinien być przechowywany w temp. 4-8 stopni C.  
                            
Właściwości odżywcze i lecznicze

Kefir jest produktem mleczarskim o najwyższych właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych. Kefir posiada właściwości dietetyczne, wspomaga trawienie. Rozkłada cukier mleczny - laktozę na lekkostrawne cukry proste i kwas mlekowy. Kefir posiada bakterie „jogurtowe", które rozkładają część cukru mlecznego na kwas mlekowy. Dzięki temu posiada on delikatny posmak jogurtu i sporą porcję kwasu mlekowego, który ułatwia wchłanianie wapnia i zwalcza w jelitach bakterie gnilne. W procesie powstawania kefiru lekkostrawny cukier i komfortowe warunki rozwoju dla drożdży powodują wytwarzanie cennych dla zdrowia witamin z grupy B np. kwasu foliowego, niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych krwinek oraz trawienia białek pokarmowych i cukrów. Kwas foliowy zwiększa także apetyt i witalność u ludzi starszych. Dla pań cenne jest to, że kwas foliowy korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz, co bardzo ważne, zapobiega wadom rozwojowym płodu, stąd jest zalecany w czasie ciąży. Kefir wzmacnia włosy, zapobiega łupieżowi i opóźnia siwiznę.

Doskonałe śniadanie i przekąska

Kefir jest jednym z najcenniejszych napojów, który powinien być podstawowym składnikiem naszej codziennej diety. Kefir jest na przykład doskonała propozycją śniadaniową. Szklanka kefiru po przebudzeniu dodaje energii i wspomaga pracę jelit. Orzeźwiający smak kefiru szybko stawia na nogi, nawet po zarwanej nocy. Dlatego warto mieć kefir w swojej lodówce. Kefir Campina, dzięki swojemu litrowemu opakowaniu, jest ekonomiczny i pozwoli Ci przez cały dzień cieszyć się smakiem tego zdrowego i odżywczego napoju.