Sekrety Kuchni Azji

W jednym z sierpniowych programów prezenterzy zabiorą nas w podróż do Azji. Tam zapoznamy się nie tylko z historią oraz kulturą, ale również zasmakujemy tamtejszej kuchni...

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Sekrety Kuchni Azji
W jednym z sierpniowych programów prezenterzy zabiorą nas w podróż na drugi koniec świata, do Azji. Tam zapoznamy się nie tylko z historią oraz kulturą tego majestatycznego kontynentu, ale również zasmakujemy tamtejszej kuchni, która od wieków przenikała się z historią wschodu. W Azji jedzenie zajmuje wyjątkowe miejsce w hierarchii kulturowej. W programie dowiemy się wielu ciekawostek dotyczących właśnie tego aspektu, zwłaszcza w Japonii oraz w Korei.

W Japonii postęp dokonuje się z prędkością błyskawicy. Kraj będący zawsze w czołówce rozwoju był i jest miejscem narodzin najbardziej nowatorskich i ekscentrycznych rozwiązań w historii ludzkości. Od wysokiej estetyki nowoczesnej architektury po współczesną kulturę ulicy, od komiksów manga po dania błyskawicznej kuchni, japońska pomysłowość zmieniła sposób w jaki żyjemy i sposób w jaki się odżywiamy. Miejscowa kuchnia nie tylko zdefiniowana jest przez egzotyczne składniki, takie jak wodorosty, fasole adzuki, czy wasabi. Japońskie dania charakteryzują uniwersalne zasady i wartości. Główna reguła Kodawari brzmi: obsesyjny i namiętny perfekcjonizm. Jak to natomiast wygląda w Korei? Otóż dziesiąta pod względem rozwoju ekonomicznego gospodarka świata podarowała jego mieszkańcom fantastyczne telefony komórkowe, błyskotliwe samochody
i znakomitą elektronikę. Teraz nowoczesna Korea z równie wysoko rozwiniętym przemysłem muzycznym i filmowym serwuje światu smak swego kulturalnego i kulinarnego dziedzictwa z korzeniami sięgającymi ponad pięć wieków wstecz. Ceremoniały i zwyczaje zaobserwowane w restauracjach przez Joseona Kingsa pokazują, że są one wiernym odbiciem domowych zachowań współczesnych Koreańczyków. Przestrzeganie zasady Yin i Yang pośród najrozmaitszych dań jak i traktowanie posiłków jako medycynę, staje się de facto wiodącą regułą dla współczesnej koreańskiej diety. Przez ostatnie lata nowoczesna kuchnia Korei zdobyła duże uznanie na całym świecie. Co ważne, szczególne zasługi w jej promowaniu należy przypisać sukcesowi nowej koreańskiej fali pop kultury nazywanej hanryu.

Program został wyemitowany 18 sierpnia o godzinie 20.00 w Travel Channel!

Powtórka programu m. in.:
22 sierpnia o godzinie 19.00
24 sierpnia o godzinie 14.00
25 sierpnia o godzinie 20.00
29 sierpnia o godzinie 19.00
31 sierpnia o godzinie 21.00