GIS apeluje o ostrożność podczas sezonu grzybowego

Rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Jan Bondar, apeluje o ostrożność podczas rozpoczynającego się sezonu grzybowego.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
GIS apeluje o ostrożność podczas sezonu grzybowego

W tym roku grzyby pojawiły się w lasach bardzo wcześnie – już pod koniec lipca. Wpływ miała na to oczywiście pogoda, duża ilość opadów przyśpieszyła sezon grzybowy, który zazwyczaj rozpoczynał się dopiero w połowie sierpnia. Dlatego powinniśmy być bardziej czujni niż zazwyczaj.

Jan Bondar przypomina, że w ubiegłym roku w wyniku spożycia trujących grzybów do szpitala trafiło 80 osób, a 7 zmarło. W kilku wypadkach konieczne były przeszczepy wątroby. Dlatego powinniśmy być ostrożni, jeśli wybieramy się właśnie do lasu na grzyby lub chcemy kupić je na straganie. Paradoksalnie największym wrogiem grzybiarzy jest rutyna. Często słyszy się o tym, że doświadczony grzybiarz otruł siebie i całą swoją rodzinę grzybami. Dlatego należy bardzo uważnie przyglądać się każdemu okazowi.

Jeśli nie jesteśmy do końca pewni, czy znaleziony przez nas grzyb jest jadalny, nie ryzykujmy i zostawmy go w lesie. Nie niszczmy go, każdy grzyb jest częścią ekosystemu. Jeśli jesteśmy początkującymi grzybiarzami, możemy skorzystać z porady w najbliższej stacji epidemiologiczni-sanitarnej. Tam nieodpłatnie specjalista powinien przejrzeć nasze grzyby.

Pamiętajmy, że małe dzieci nie powinny spożywać grzybów, ponieważ nie są w stanie ich strawić.

Grzyby powinniśmy przyrządzać od razu po zebraniu, długie przechowywanie ich w lodówce powoduje szybkie psucie. Zakazane jest przechowywanie grzybów w zamkniętych reklamówkach. Najlepiej zbierać je do koszyka. Należy również unikać zbierania grzybów w okolicy śmietnisk lub zakładów, ponieważ grzyby bardzo łatwo wchłaniają metale ciężkie i toksyczne substancje.

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawią się jakiekolwiek niepokojące objawy: bóle brzucha, biegunka, wymioty, podwyższona temperatura ciała; należy jak najszybciej udać się do lekarza i nie bagatelizować sytuacji. Pomoc lekarska udzielona w porę może uratować życie.

(źródło: portalspozywczy.pl)