Kuchnia i dania Hiszpanii i Portugalii

  • 3

"Kuchnia Hiszpańska i Portugalska" to zbiór regionalnych przepisów kulinarnych z Półwyspu Iberyjskiego.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kuchnia i dania Hiszpanii i Portugalii

Hiszpania i Portugalia to nie tylko kraje oliwnych drzew i śródziemnomorskich przygód, to także miejsca doskonałych posiłków z różnych rejonów tych państw. Możemy tu rozkoszować się doprawioną czosnkiem i oliwą delikatą białą fasolą lub daniem z ryżu przyprawionego szafranem lub też ciecierzycą z ciemnopurpurowymi, wędzonymi paprykami albo np. wieprzowiną z małżami... a to zaledwie poczatek kulinarnej, hiszpańsko-portugalskiej przygody.

 
Niezależnie od tego, czy właśnie wróciliśmy z Półwyspu Iberyjskiego, czy wybieramy się tam w najbliższym czasie, czy chcemy podjąć gości z Hiszpanii lub Portugalii, czy po prostu spróbować smakołyków przyrządzanych w cieniu drzew oliwnych - siegnijmy po Kuchnię Hiszpańską i Portugalską Elisabeth Ruard. To kulinarny przewodnik, który poprowadzi nas przez kolejne krainy Hiszpanii i Portugalii, pokazując bogactwo dań z poszczególnych rejonów. W Hiszpanii odwiedzimy Andaluzję, Lewant, Baleary, Katalonię, Kraj Basków, Galicię, Asturię i Kantabrię, Nawarrę, Argonię, Kastylię, Estemandurę oraz Wyspy Kanaryjskie. W Portugalii czeka na nas Porto i Douro, Ribatejo, Beiras, Lizbona, Alentejo, Algarve, oraz Madera i Azory. Będziemy mieli okazję nie tylko poznać, jak kształtowały się gusta kulinarne pod iberyjskim niebem, ale również rozsmakować się w gazpacho, tortillach, ciecierzycy, dyni, fasoli, migdałach, papryce, bakłażanach, owocach morza, rybach, daniach z ryżu, hiszpańskim i portugalskim winie i wielu innych tamtejszych smakołykach.

"Kuchnia hiszpańska i portugalska” to radosne celebrowanie wspaniałych, znajomych, ale i nęcąco egzotycznych smaków. Bogactwo aromatów i wprowadzane przez współczesnych kucharzy innowacje doprowadziły do niesamowitego rozkwitu sztuki kulinarnej, która, choć nastawiona na eksperymenty, nigdy nie zapomina o swoich korzeniach. Zarówno szanująca tradycję gospodyni domowa, jak i szef nowoczesnej restauracji dbają, by potrawy miały właściwy smak. O ich wartości decyduje prostota, a poszczególne składniki są doskonale wyczuwalne.

Przepisy - kuchnia hiszpańska

Kuchnia Hiszpańska i Portugalska, Elisabeth Luard
Wydawnictwo Elipca - Publicat