Kilka słów o kuchni hiszpańskiej

  • 1

Kuchnia hiszpańska to jedna z najsmaczniejszych na świecie. Królują w niej intensywne barwy, aromaty i smaki.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kilka słów o kuchni hiszpańskiej
fot. Fotolia

Kto raz spróbował kuchni hiszpańskiej, na pewno będzie do niej wracał. Jej „bazą” są specjały regionalne, choć wiele z nich na stałe zagościło w całym kraju. W Hiszpanii można do dziś spotkać potrawy charakterystyczne dla danego regionu.

Na wybrzeżu królują ryby i owoce morza podawane na ogromną ilość sposobów. Na stokach w głębi kraju najpopularniejsze są mięsa, a w terenach górzystych rośliny strączkowe i jagnięcina. Wspaniałe są szynki dojrzewające i mięsa przygotowywane przeważnie na ruszcie, podawane z pieczonymi ziemniakami i liśćmi sałaty. Hiszpania znana jest także z mięs solonych i suszonych, podawanych jako przystawki. Najbardziej jednak znana jest chyba hiszpańska tortilla przygotowywana na wiele sposobów.

Trzeba pamiętać, że Hiszpania to kraj bardzo różniący się od Polski. Hiszpanie bardzo długo pracują, większość dnia spędzają poza domem i dlatego często stołują się w barach, które w zależności od pory dnia serwują odpowiednie dania.

Do najbardziej znanych potraw kuchni hiszpańskiej zaliczyć można :

- dania obiadowe
febada to danie jednogarnkowe z fasoli i mięsa
gazpacho czyli chłodnik z pomidorów i papryki
tortilla
paella
kurczak po hiszpańsku
zupa z ciecierzycy i chorizo
kataloński gulasz z ryb

- śniadanie i desery
churros
flan
alfajor
turron

- zakąski
oraja
tapas
patatas bravas

Kuchnia hiszpańska to zasłużona renoma światowa. Jej wpływy można znaleźć także w krajach latynoamerykańskich. Ze względu na to, że w naszym kraju można kupić wiele produktów wykorzystywanych w kuchni hiszpańskiej, warto pokusić się o kulinarne eksperymenty. Kto spróbuje, na pewno nie pożałuje.