Kto raz spróbował kuchni hiszpańskiej, na pewno będzie do niej wracał. Jej „bazą” są specjały regionalne, choć wiele z nich na stałe zagościło w całym kraju. W Hiszpanii można do dziś spotkać potrawy charakterystyczne dla danego regionu.
Trzeba pamiętać, że Hiszpania to kraj bardzo różniący się od Polski. Hiszpanie bardzo długo pracują, większość dnia spędzają poza domem i dlatego często stołują się w barach, które w zależności od pory dnia serwują odpowiednie dania.
Do najbardziej znanych potraw kuchni hiszpańskiej zaliczyć można :
- dania obiadowe
febada to danie jednogarnkowe z fasoli i mięsa
gazpacho czyli chłodnik z pomidorów i papryki
tortilla
paella
kurczak po hiszpańsku
zupa z ciecierzycy i chorizo
kataloński gulasz z ryb
- śniadanie i desery
churros
flan
alfajor
turron
- zakąski
oraja
tapas
patatas bravas
Kuchnia hiszpańska to zasłużona renoma światowa. Jej wpływy można znaleźć także w krajach latynoamerykańskich. Ze względu na to, że w naszym kraju można kupić wiele produktów wykorzystywanych w kuchni hiszpańskiej, warto pokusić się o kulinarne eksperymenty. Kto spróbuje, na pewno nie pożałuje.
Nina W.