Jak samemu przygotować hiszpańskie tapas?

W studiu kulinarnym Cook Up uczyliśmy się przygotowywać hiszpańskie tapas. Skorzystajcie i Wy! Przygotujcie krewetki na czosnku, faszerowane małże i inne proste i pyszne tapas!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak samemu przygotować hiszpańskie tapas?
Tapas to proste przekąski, towarzyszące Hiszpanom podczas suto podlanych winem posiłków. My tapas przygotowywaliśmy pod czujnym okiem chefa Julka - Juliana Redondo Bueno, hiszpańskiego fotografa i kucharza od 4 lat mieszkającego w Polsce.

W warsztatach z przygotowania hiszpańskich tapas wzięliśmy udział dzięki uprzejmości jednego z najbardziej inspirujących kulinarnych miejsc na mapie Warszawy (i nie tylko) – studiu kulinarnemu Cook Up.

Co znalazło się w menu? Poniżej znajdziecie niektóre przepisy z warsztatów z genialnymi faszerowanymi małżami na czele!

Tigres (Faszerowane małże)

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/15/imgSd75Lv.jpghttps://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/14/imgG1OeSg.jpg

-1 kg małży
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-2 ostre papryczki
-1/2 czerwonej papryki
-1 kieliszek białego wina
-1 liść laurowy
-35 g mąki
-4 jajka
-bułka tarta
-sól
-olej słonecznikowy
-mleko

Małże dokładnie oczyszczamy w zimnej wodzie i gotujemy pod przykryciem z dodatkiem białego wina, liścia laurowego aż do momentu, gdy małże się otworzą.

Cebulę, papryczki, czosnek, paprykę kroimy drobno, dodajemy sól. Smażymy na średnim ogniu, aż wszystko zmięknie. Ugotowane małże wyjmujemy z muszli (tych nie wyrzucamy!) i drobno kroimy. Dodajemy do warzyw na patelni. Dodajemy mąkę, podsmażamy przez ok. minutę i dodajemy stopniowo mleko do uzyskania beszamelowej konsystencji.

Musze małży wypełniamy masą i obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na głębokim oleju.

Gambas al ajillo (Krewetki na czosnku)

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/15/imgoejtMb.jpghttps://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/14/imgSmT2Na.jpg

-10 krewetek (duże gotowane i mrożone potem krewetki, ale mogą być też inne - np. świeże Black Tiger)
-pęczek pietruszki
-5 ząbków czosnku
-oliwa z oliwek
-białe wino
-słodka papryka
-ostra papryka lub chilli
-sól

Pietruszkę siekamy, podobnie czosnek. Mieszamy z oliwą z oliwek, przelewamy do miseczki. Krewetki podsmażamy z dodatkiem soli oraz papryki na mocno rozgrzanej patelni. Zdejmujemy.

Na tą samą patelnię wlewamy przygotowaną wcześniej oliwę z czosnkiem i pietruszką. Znowu dodajemy krewetki. Na koniec dolewamy wina i trzymamy na ogniu do odparowania alkoholu.

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/14/imgREdvU9.jpg

Pulpos al vino tinto (Ośmiorniczki w czerwonym winie)

-500 g mrożonych ośmiorniczek
-kieliszek czerwonego wina
-1 liść laurowy
-1 ostra papryczka
-4 ząbki czosnku
-sól
-oliwa z oliwek

Czosnek siekamy i podsmażamy, dodajemy ośmiorniczki i papryczkę, liść laurowy, wino i sól. Trzymamy na małym ogniu do czasu, aż ośmiorniczki będą miękkie.

Zobacz więcej przepisów na potrawy kuchni hiszpańskiej >>>

Mule w pomidorach na grzance. Jajka Flamenco Pyszna paella

Mule w pomidorach na grzance, Jajka flamenco i Pyszna paella.

Za zaproszenie dziękujemy studiu kulinarnemu Cook Up w Warszawie.