Sezon na kurki

Nie wszyscy czerpią przyjemność z porannych wypraw do lasu po kurki, ale na pewno nikt nie oprze się ich wspaniałym walorom smakowym czy niepowtarzalnemu aromatowi.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Sezon na kurki
Pełnia lata to czas prawdziwej uczty kulinarnej. Wraz z nadejściem upalnych dni pojawiają się wspaniałe przysmaki, na które niektórzy czekają cały rok. To właśnie wtedy też rozpoczyna się sezon na kurki, najbardziej lubiane ze wszystkich grzybów. Świeżymi kurkami, a takie są najlepsze,  możemy rozkoszować się  tylko od końca czerwca do października.

Nie wszyscy czerpią przyjemność z porannych wypraw do lasu po kurki, ale na pewno nikt nie oprze się ich wspaniałym walorom smakowym czy niepowtarzalnemu aromatowi. Te grzyby można przyrządzić na wiele sposobów, więc każdy może znaleźć coś dla siebie wśród kurkowych smakołyków.

Wyjątkowe menu kurkowe proponują restauracje sieci Jazz Bistro. Warto tam zajrzeć by spróbować aromatycznych łódeczek ze smażonego bakłażana nadziewanych farszem ze szpinaku, cebuli oraz sera gorgonzola, podawanych z kurkami panierowanymi w cieście curry czy pysznych naleśników z kurkami duszonymi w śmietanie oraz grillowanym kurczakiem. Możemy też delektować się zupą selerowo – kurkową z koprem oraz lekka sałatą z podsmażanymi na maśle kurkami, grillowanym boczkiem, ziołowymi nachos z tortilli, czereśniami oraz sosem miodowo – limonowym.

Smakujmy zatem kurki !