Z czego i jak przyrządzać drinki?

Zawsze marzyłeś, by przygotowywać bajeczne, kolorowe drinki? Nic prostszego! Wystarczy kilka wskazówek, by oczarować gości wyjątkowym napojem.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Z czego i jak przyrządzać drinki?
fot. Fotolia

Każdy może przygotowywać drinki, nawet amator. Najważniejsze to chęć eksperymentowania i poznawania nowych smaków, a także dobra zabawa. Przygotujmy niezbędne składniki i wyruszmy w świat mieszania i wstrząsania!

Co jest najważniejsze w koktajlach? Oczywiście alkohol, dodatki i… dekoracja! Zajmiemy się nimi po kolei.

1. ALKOHOL kupujemy dobrej jakości – lepiej kupić jedną butelkę dobrego rumu niż dwie najtańszego – jego posmak będzie czuć w drinku. Kierujemy się własnym smakiem - kupmy na początku to co nam smakuje, powiększając zbiór butelek w miarę zapoznawania się ze światem koktajli.

W barku powinny znaleźć się następujące pozycje:
- alkohole mocne: wódka, rum, dżin, tequila, whisky, brandy
- wermut: wytrawny i słodki, biały i czerwony
- likiery: Cassis, Curacao, Amaretto kawowe, czekoladowe, orzechowe
-kolorowe syropy bez alkoholu, zwane syropami barmańskimi (można je wykorzystywać także do deserów): np. grenadina
-gazowane: piwo, cydr, białe i czerwone wino, wino musujące

2. DODATKI wybierajmy wg własnych smaków - jeśli nie przepadamy za Coca-colą, nie kupujmy zgrzewki i omijajmy przepisy z jej udziałem.

Rozważmy przygotowanie dodatków z poniższej listy:
- napoje gazowane typu Coca-cola, Sprite
- woda gazowana
- lemoniada domowa
- śmietanka i mleko
- owoce:
cytrusy, owoce jagodowe i inne
- soki owocowe i warzywne: jeśli z kartonu to tylko 100%
- syrop cukrowy: można kupić w sklepie, ale bardzo łatwo go przygotować w domu
- lód: w kostkach i kruszony

3. DEKORACJA - to dzięki niej drink zyska na atrakcyjności - nawet zwykła wódka z sokiem będzie prezentować się bardziej elegancko, gdy szklanka zostanie udekorowana. Poniżej kilka propozycji:
- seler naciowy - idealny do drinków z ‘pomidorami’, takich jak Krwawa Mary
- oliwki - niezbędna przy Martini
- cytrusy - owoc należy wyszorować, sparzyć, skórkę cieniutko obrać i uformować sprężynkę. Z całych owoców ze skórką, odkrawamy plasterki lub ćwiartki plasterków i dekorujemy brzeg szklanki/kieliszka
- owoce egzotyczne - gwiazdka z karamboli pięknie udekoruje słoneczne drinki
- świeże liście mięty - bez nich nie zrobisz pysznego Mojito!
- cukier i sól - potrzebne będą do uzyskania oszronionego brzegu (krawędź kieliszka zwilż sokiem z cytryny, zanurz w cukrze lub soli i zostaw do obeschnięcia)

Zabawcie się w domowego barmana, przygotujcie drinki, które zachwycą Waszych gości!