Koktajle, w Polsce często nazywane drinkami, dzielą się na kilka rodzajów:
długie koktajle – składają się z alkoholu i tzw. „przedłużacza” jakim może być sok, woda, lemoniada
szybkie koktajle – wysokoprocentowy alkohol z dodatkiem lodu, często kruszonego, ewentualnie z niewielka ilością likieru
owocowe koktajle – składają się z soków owocowych, musu owocowego (owoce zmiksowane z lodem to świetna baza do drinków), mogą być bezalkoholowe – dla dzieci, kobiet w ciąży lub kierowców
ekstrawaganckie – z dodatkiem śmietany, jaj, lodów, wielowarstwowe itp.
Teraz należy sprawdzić czy mamy odpowiednie wyposażenie:
miarki – standardowa miarka barmana wynosi 45ml. Możemy jednak wykorzystać np. kieliszek do wódki, gdyż większość przepisów podawana jest w formie: 2 miarki wódki, 3 miarki soku owocowego itd. Często też podawana jest w ml, wystarczy więc zwykła miarka kuchenna. Jeśli i tego nie mamy… możemy posłużyć się zwykłą szklanką
shaker – najważniejsze narzędzie (na równi z miarkami) w pracy barmana. Powinien być wyposażony w wewnętrzne sitko, które umożliwi wlanie napoju do szklanki bez kostek lodu użytych jedynie do chłodzenia podczas wstrząsania/mieszania alkoholi. Jeśli nie mamy shakera, możemy użyć czystego słoika i zwykłego sitka do odcedzania lodu
kieliszki i szklanki do koktajli – żaden, nawet najbardziej ekskluzywny koktajl nie będzie smakował tak samo pity z kubka, jak z błyszczącego przezroczystego kieliszka; warto więc zainwestować w podstawowe szkło: kieliszki do „shotów”, kieliszki do koktajli, długie szklanki do drinków
Przydatne będą także: wyciskarka do cytrusów, skrobak do skórki cytrusowej, nóż i deska to wykonania dekoracji z owoców, korkociąg, słomki i wykałaczki
Na koniec przybliżę jeszcze sposoby przygotowywania drinków:
wstrząsanie – najwygodniej będzie w shakerze - wrzucamy kostki lodu, wlewamy wszystkie składniki i potrząsamy przez kilkanaście sekund; przecedzamy napój do szklanki i od razu podajemy
mieszanie – gdy mamy składniki o podobnej gęstości, wystarczy dzbanek i długie mieszadło; można także przygotować takiego drinka w długiej szklance, w której będzie on podany
miksowanie – przygotowujemy w ten sposób drinki na bazie owoców, np. daiquiri; najwygodniej użyć blendera
nakładanie to technika wykorzystywana przy drinkach wielowarstwowych; nakładamy do kieliszka likiery od najbardziej gęstego do najlżejszego. Wystarczy odrobina cierpliwości a tęczowe kieliszki zachwycą gości!
Myślę, że z taką wiedzą teoretyczną chętniej przystąpicie do dzieła. Życzę udanej zabawy!