Sok z żurawin

Lato w pełni. W gorące i słoneczne dni nic tak bardzo nie pobudza do życia, jak zimny, naturalny sok ze świeżych żurawin.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Sok z żurawin
Tego rodzaju napoje nie tylko doskonale ugaszą pragnienie, ale i przysłużą się naszemu zdrowiu, kondycji fizycznej i dobremu samopoczuciu. Warto zwrócić przy tej okazji uwagę na żurawinę – jej drobne, czerwone owoce, wykorzystywane niegdyś przez nasze prababki, oferują nam bogactwo naturalnych składników odżywczych, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Żurawina - skąd ją mamy?

Żurawiny właściwie nie znamy. Cierpki, kwaskowaty smak żurawiny sprawia, że nie nadają się raczej do spożywania na surowo. Jest to jednak roślina wyjątkowa, odkryta właściwie dopiero na początku XX wieku w Ameryce Pólnocnej. W Polsce, w lasach i na torfowiskach, rosną jej dwie odmiany: żurawina błotna i drobnolistna. Dobroczynne właściwości tych owoców znały już nasze prababki – żurawinowe przetwory na stałe gościły w ich spiżarniach, ciesząc nas swoim smakiem i podbudowując zdrowie. Do dziś wiemy, że w takiej postaci smakują najlepiej – żurawinowe konfitury stały się niezastąpionym dodatkiem wzbogacającym smak wytrawnych dań, a soki orzeźwiają i pomagają zwalczyć stany przeziębienia.

Sok z żurawin

Żurawiny właściwie nie znamy. Cierpki, kwaskowaty smak żurawiny sprawia, że nie nadają się raczej do spożywania na surowo.

Naturalnie Mętny Sok z Jabłek i Żurawin to jedna z wielu pozycji w bogatej ofercie firmy Ogrody Natury. Sok jest produktem całkowicie naturalnym, wytwarzanym bez zbędnych ulepszaczy, konserwantów a nawet cukru. Bazę soku stanowi jedyny w swoim rodzaju świeżo tłoczony mętny sok z jabłek – to efekt badań naukowych, które udowodniły, że procesy klarowania i filtrowania pozbawiają soki wielu witamin i soli mineralnych. Powstający na dnie butelki osad jest więc najlepszą gwarancją, że zakupiony produkt to doskonała porcja cennych substancji potrzebnych naszemu zdrowiu: pektyn, gorbników, antocyjanów i polifenoli, które pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Pijąc naturalny sok żurawinowy, dostarczamy naszemu organizmowi nie tylko owocowego błonnika, regulującego prace układu pokarmowego, lecz także witaminy A, C, B, P oraz ważnych pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz jod. Właściwości żurawiny chętnie wykorzystuje również współczesna medycyna ziołowa, stosując je w leczeniu zapalenia dróg moczowych, miażdżycy, kamicy moczowej czy kolce nerkowej.

Żurawina dla zdrowia

Naturalnie Mętny Sok z Jabłek Żurawin Ogrody Natury, ze względu na bogactwo witaminy C, będzie też doskonałym środkiem w walce z przeziębieniem i grypą, tak często dopadającymi nas przy zmiennej letniej pogodzie. Polecić go można szczególnie osobom cierpiącym na nadciśnienie i zaburzenia pracy jelit. Najnowsze badania NIH (National Institutes of Heath) dowodzą dodatkowo, że zawarta w żurawinie proantycyjanidyna aktywnie zapobiega powstawaniu płytki nazębnej, chroniąc tym samym przed próchnicą. Także w gabinetach kosmetycznych można poddać się zabiegom pielęgnacyjno – odżywczym na bazie żurawiny, skierowanym przede wszystkim do kobiet dojrzałych lub tych o przesuszonej, ziemistej cerze. Żurawina stanowi również składnik wielu kremów, masek i żelów o działaniu liftingującym.

Wszystkie te naturalne walory odżywcze, pielęgnujące i regenerujące, połączone z orzeźwiającym i pełnym aromatu smakiem są dziś dostępne w poręcznej buteleczce Naturalnie Mętnego Soku z Jabłek i Żurawin Ogrody Natury. Sięgając po niego nie tylko gasimy pragnienie – dbamy również o nasze zdrowie i urodę. Czegóż trzeba więcej?
Naturalnie Mętny Sok z Jabłek i Żurawin Ogrody Natury – poj. 225 ml, cena: ok. 2,80 zł.