Zalety picia naturalnych, świeżo wyciskanych soków
Człowiek potrzebuje wielu składników odżywczych, szczególnie w okresie wczesnej jesieni, kiedy jego odporność szybko spada. Często nie jest w stanie zjeść większej ilości warzyw i owoców. W takiej sytuacji nie ma nic lepszego niż świeżo wyciśnięty sok. Picie naturalnych, domowych soków oczyszcza organizm, usuwa zmęczenie i dodaje ciału energii, dlatego sokowirówka przydaje się szczególnie wtedy, gdy mamy pod dostatkiem świeżych owoców i warzyw.
Na rynku dostępne są różne typy sokowirówek. Przed zakupem najodpowiedniejszego modelu należy w pierwszej kolejności dostosować jego parametry do naszych potrzeb.
Wielkość urządzenia
Do przygotowania szklanki soku wystarczy mała sokowirówka. Mniejsze urządzenie nie sprawdzi się jednak w przypadku kilkuosobowej rodziny. W tej sytuacji najlepiej wybrać sokowirówkę ze zbiornikiem na miąższ o jak największej pojemności, co ułatwi usuwanie zanieczyszczeń powstałych w trakcie wyciskania. W wielu modelach sok spływa do specjalnego pojemnika. Warto zwrócić uwagę na to, czy jest połączony z sokowirówką, przezroczysty i czy posiada miarkę. Umożliwi to dokładną kontrolę ilości przygotowanego soku. Dobre urządzenie do wyciskania soków powinno być wyposażone w odpowiedniej wielkości otwór wsadowy, do którego można włożyć większe warzywa i owoce, bez konieczności ich wcześniejszego pokrojenia.
Ułatwienia
Ważnym zabezpieczeniem sokowirówki jest podstawa antypoślizgowa, która zapobiega przesuwaniu się urządzenia podczas pracy. Dużym ułatwieniem jest również możliwość rozebrania sokowirówki na części i umycia wszystkich elementów - pozwala to na utrzymanie urządzenia w czystości.
Jaka moc?
Istotnym parametrem jest moc sokowirówki. Urządzenia o sile około 200 W nadają się jedynie do wyciskania soku z miękkich warzyw i owoców. Do przygotowania napoju np. z marchwi potrzebna będzie sokowirówka o mocy od 300 do 600 W.
Człowiek potrzebuje wielu składników odżywczych, szczególnie w okresie wczesnej jesieni, kiedy jego odporność szybko spada. Często nie jest w stanie zjeść większej ilości warzyw i owoców. W takiej sytuacji nie ma nic lepszego niż świeżo wyciśnięty sok. Picie naturalnych, domowych soków oczyszcza organizm, usuwa zmęczenie i dodaje ciału energii, dlatego sokowirówka przydaje się szczególnie wtedy, gdy mamy pod dostatkiem świeżych owoców i warzyw.
Na rynku dostępne są różne typy sokowirówek. Przed zakupem najodpowiedniejszego modelu należy w pierwszej kolejności dostosować jego parametry do naszych potrzeb.
Wielkość urządzenia
Do przygotowania szklanki soku wystarczy mała sokowirówka. Mniejsze urządzenie nie sprawdzi się jednak w przypadku kilkuosobowej rodziny. W tej sytuacji najlepiej wybrać sokowirówkę ze zbiornikiem na miąższ o jak największej pojemności, co ułatwi usuwanie zanieczyszczeń powstałych w trakcie wyciskania. W wielu modelach sok spływa do specjalnego pojemnika. Warto zwrócić uwagę na to, czy jest połączony z sokowirówką, przezroczysty i czy posiada miarkę. Umożliwi to dokładną kontrolę ilości przygotowanego soku. Dobre urządzenie do wyciskania soków powinno być wyposażone w odpowiedniej wielkości otwór wsadowy, do którego można włożyć większe warzywa i owoce, bez konieczności ich wcześniejszego pokrojenia.
Ułatwienia
Ważnym zabezpieczeniem sokowirówki jest podstawa antypoślizgowa, która zapobiega przesuwaniu się urządzenia podczas pracy. Dużym ułatwieniem jest również możliwość rozebrania sokowirówki na części i umycia wszystkich elementów - pozwala to na utrzymanie urządzenia w czystości.
Jaka moc?
Istotnym parametrem jest moc sokowirówki. Urządzenia o sile około 200 W nadają się jedynie do wyciskania soku z miękkich warzyw i owoców. Do przygotowania napoju np. z marchwi potrzebna będzie sokowirówka o mocy od 300 do 600 W.
Damned