Sól kuchenna i sól do kąpieli

Istnieje wiele rodzajów soli. Najbardziej znana to oczywiście sól kuchenna, której używamy do przyprawiania potraw ale nie mniej popularne są sole kąpielowe

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Sól kuchenna i sól do kąpieli
Sól jest produktem krystalizacji wód morskich lub słonych jezior a jej historia sięga milionów lat wstecz. Istnieje wiele rodzajów soli. Najbardziej znana to oczywiście sól kuchenna, której używamy do przyprawiania potraw ale nie mniej popularne są sole kąpielowe


Jakichkolwiek soli byśmy nie używali w naszym życiu, warto aby oprócz spełniania podstawowych swoich funkcji, czy to smakowych czy kąpielowych były one zdrowe i dostarczały naszemu organizmowi dodatkowych składników w postaci mikro- i makroelementów. Solami, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm są Zabłocka Sól Termalna do kąpieli oraz kuchenna Sól Zdrowy Wybór, obie rekomendowane przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Z.Religii i wchodzące w skład projektu profilaktyki zdrowotnej Poznaj Siłę Serca.

Zabłocka Sól Termalna charakteryzuje się wyjątkowo wysoką mineralizacją. Jest to sól oznaczana jako jodowo - bromowo – borowa, a w jej składzie w wyjątkowo dużym stężeniu występują także jony: wapnia, magnezu, krzemu, selenu oraz niemal wszystkie pierwiastki śladowe. Podczas kąpieli z dodatkiem soli zawarte w niej minerały intensywnie oddziałują na organizm, oczyszczając go z toksyn i produktów przemiany materii m.in. mocznika, kwasu moczowego, mlekowego, acetonu, kreatyniny i ułatwiając wchłanianie się znajdujących się w soli minerałów. W efekcie, odciążeniu ulega praca wątroby, nerek i innych organów wydalniczych, a pobudzony i wzmocniony zostaje układ odpornościowy, immunologiczny i hormonalny. Zabłocką Sól Termalna można stosować do okładów, inhalacji, płukania gardła, doskonale sprawdzi się ona również jako naturalny peeling.

Druga z polecanych przez Fundację soli – kuchenna Sól Zdrowy Wybór ma zmniejszoną zawartość szkodliwego w nadmiarze sodu i zwiększoną zawartości potasu i magnezu. Zawarty w tradycyjnej soli kuchennej sód znacząco podwyższa ciśnienie krwi, a to z kolei powoduje wiele chorób serca i całego układu krążenia oraz zwiększa możliwość wystąpienia udaru mózgu i wylewu. Nadmiar soli powoduje też wypłukiwanie z naszego organizmu potasu i magnezu. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, prowadząc do uczucia ogólnego opuchnięcia i ospałości oraz spowalnia metabolizm, przyczyniając się do otyłości. Przesalanie źle wpływa także na nasze nerki, powodując ich obrzęk i nieregularne oddawanie moczu, sprzyja także rozwojowi miażdżycy, osteoporozy i chorób przewodu pokarmowego. Dlatego warto abyśmy nie tylko ograniczyli spożywanie soli ale także używali soli o optymalnym składzie takiej jak Sól Zdrowy Wybór. Zachowuje ona smak tradycyjnej soli, ale używana zamiast niej pozwala chronić zdrowie i zapobiegać wielu chorobom.
Obie opisane sole oprócz tego, że pozytywnie wpływają na zdrowie, mają jeszcze jedną wspólną cechę. Część dochodu z ich sprzedaży wspiera jeden z głównych projektów Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii, jakim jest budowa systemu wspomagania serca dla dzieci. System ten przeznaczony będzie do bezpiecznego wspomagania serca u dzieci ze skrajną niewydolnością krążenia. Urządzenie to daje choremu sercu czas na regenerację lub - jeśli serce nie jest już w stanie pracować - pozwala choremu dziecku doczekać do przeszczepu. Teraz każdy z nas może przyłączyć się do budowy tego urządzenia. Wystarczy, że robiąc zakupy sięgniemy po sole z logo Siła Serca.