Sopot od kuchni – Slow Food Festival

  • 1

26 maja 2013 na sopockim Molo odbędzie się pierwsza edycja cyklicznego kulinarnego wydarzenia z udziałem wielu doskonałych kucharzy.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sopot od kuchni – Slow Food Festival

Przy eleganckim długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego Molo pojawią się sławy kulinarne, artyści, politycy i młodzi zdolni pasjonaci gotowania. Wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu będą serwowali pyszne degustacyjne przekąski dla wszystkich chętnych gości.

Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacje festiwalowe około dwudziestu szefów kuchni z najciekawszych restauracji, które wyraziły chęć udziału. Każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatorów produkty. Poza tym każda z restauracji smakołykami ze swojej karty degustacyjnej rozpieszczać będzie każdego smakosza. Szykuje się niesamowita uczta dla podniebienia.

Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się: makarony robione na miejscu, dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania mięsne, dania afrykańskie, greckie, kaszubskie, południowo-europejskie, japońskie, francuskie, dania egzotyczne, desery, zupy, regionalne piwo, różnorodne wypieki nawet jadalne arcydzieła.

Pojawi się również firmowa potrawa kurortu tzw. „Sopocki śledzik” i wiele pysznych produktów z regionu.

Wśród kucharzy zawodowców pojawią się poszukiwacze smaków, mistrzowie celebryci, pasjonaci jedzenia, szaleńcy, dla których gotowanie i zgłębianie tajemnic kulinarnych jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia.

Więcej informacji na stronie sopotodkuchni.pl