Warsaw Flair Challenge to największa impreza w Polsce skupiająca barmanów flairowych. W czwartek i piątek w klubie Capitol zagoszczą światowe sławy w barmaństwie pokazowym!
W piątek 4 marca 2011 odbędzie się bicie Światowego Rekordu Guinessa.
Wstęp dla wszystkich jest darmowy - wystarczy przyjść do klubu Capitol przy ul. Marszałkowskiej 115. Eliminacje rozpoczną się o godzinie 15.30, natomiast piątkowy final o 20.30.
Przyjść może każda dorosła osoba.
W przerwach między występami barmanów wystąpi zespół Chonabibe Soundsystem.
Kilka słów o barmaństwie flairowym
Za początek tej sztuki uważa się niekonwencjonalne przygotowanie drinka Blue Blazer przez Jerry'ego Thomasa na początku XIX wieku. Widowiskowy styl robienia drinków spopularyzował film z 1998 roku Coctail, w którym główną rolę zagrał Tom Cruise popisowo wykonując alkoholowe koktajle nieźle się przy tym bawiąc.
Flair nie należy do najbezpieczniejszych "zabaw". Oto kilka związanych z nim ciekawostek:
Podczas startu na flairowych zawodach zdarzają się tzw. upadki - nieudane ewolucje po których
wykorzystywane elementy zamiast w rękach barmana lądują na ziemi. Rekordzista w ciągu 5 minutowego pokazu
błąd tego typu popełnił 72 razy!!!
Najlepsi barmani flairowi trenują zazwyczaj około 5 godzin dziennie. Przed najważniejszymi zawodami trening
wydłuża się do ponad dziesięciu godzin dziennie, w tym wymiarze trwając nawet kilka miesięcy.
W trakcie tak wydłużonego treningu barman rozbija średnio 10 butelek dziennie.
Pierwszy konkurs flair na świecie odbył się w 1988 roku w Stanach Zjednoczonych a jego zwycięzca trenował ponad
3 miesiące Toma Cruise do jego roli w filmie „Cocktail“.
Rocznie odbywa się ponad 200 konkursów Flair na całym świecie.
Na największym konkursie w 2010 roku w Tajlandii startowało 180 zawodników a eliminacje trwały dwa dni.
Najbardziej utytułowanym zawodnikiem flair na świecie jest Christian Delpech, podczas 9 letniej kariery zdołał
wywalczyć 16 tytułów Mistrza Świata.
Najbardziej utytułowanym barmanem w Europie jest Tomasz Małek z 5 tytułami Mistrza Świata na koncie.
Antarktyda jest jedynym na świecie kontynentem na którym nie odbył się do tej pory żaden konkurs barmański.
W Polsce sztuką flair zajmuje się ponad 150 osób.
Rekordzistą Polski w ilości urazów jest Tomasz Małek z liczbą 32 szwów, drugi miejsce zajmuje Marek Posłuszny
z 22 szwami.
Do profesjonalnego treningu flair potrzebne są specjalne sale treningowe, w których zarówno podłoga jak i ściany
osłonięte są specjalnymi gumami tak aby ograniczyć do minimum ewentualne rozbicia butelek. Największa w Polsce
profesjonalna sala treningowa flair znajduję się obecnie w Warszawie (Flair Bartending Factory), jej powierzchnia to
ponad 80 m2!
Flair Factory to agencja barmańska założona przez pasjonatów sztuki flair, Tomka Małka i Marka Posłusznego, znanych
szerszej publiczności z występów w I edycji programu „MAM TALENT”. Tomek i Marek to wielokrotni zwycięzcy i finaliści
największych polskich i zagranicznych zawodów barmańskich, m.in. londyńskich Roadhouse, francuskich Paris Flair Open,
amerykańskich Nations Flair Challenge oraz polskich Independent Flair League.
Tomek Małek jest jak dotąd najbardziej utytułowanym polskim barmanem flairowym w historii tego wyjątkowego sportu.
Podczas swojej dotychczasowej kariery zawodowej aż pięciokrotnie zdobył tytuł Mistrza Świata barmanów w stylu flair (I
miejsce - Nations Flair Challenge 2008 – Las Vegas, I miejsce - Roadhouse World Final 2009 – Londyn, I miejsce – SKYY
Global Flair Challenge 2010 - Barcelona, I miejsce – Bacardi World Championships 2010 – Monaco, I miejsce – Roadhouse
World Final 2010 – Londyn). Kolejnym polskim zawodnikiem nie ustępującym kroku Tomkowi jest jego kolega z teamu -
Marek Posłuszny – dwukrotny zdobywca III miejsca na mistrzostwach świata – Roadhouse World Final - w 2009 i 2010 roku.
W piątek 4 marca 2011 odbędzie się bicie Światowego Rekordu Guinessa.
Wstęp dla wszystkich jest darmowy - wystarczy przyjść do klubu Capitol przy ul. Marszałkowskiej 115. Eliminacje rozpoczną się o godzinie 15.30, natomiast piątkowy final o 20.30.
Przyjść może każda dorosła osoba.
W przerwach między występami barmanów wystąpi zespół Chonabibe Soundsystem.
Kilka słów o barmaństwie flairowym
Za początek tej sztuki uważa się niekonwencjonalne przygotowanie drinka Blue Blazer przez Jerry'ego Thomasa na początku XIX wieku. Widowiskowy styl robienia drinków spopularyzował film z 1998 roku Coctail, w którym główną rolę zagrał Tom Cruise popisowo wykonując alkoholowe koktajle nieźle się przy tym bawiąc.
Flair nie należy do najbezpieczniejszych "zabaw". Oto kilka związanych z nim ciekawostek:
Podczas startu na flairowych zawodach zdarzają się tzw. upadki - nieudane ewolucje po których
wykorzystywane elementy zamiast w rękach barmana lądują na ziemi. Rekordzista w ciągu 5 minutowego pokazu
błąd tego typu popełnił 72 razy!!!
Najlepsi barmani flairowi trenują zazwyczaj około 5 godzin dziennie. Przed najważniejszymi zawodami trening
wydłuża się do ponad dziesięciu godzin dziennie, w tym wymiarze trwając nawet kilka miesięcy.
W trakcie tak wydłużonego treningu barman rozbija średnio 10 butelek dziennie.
Pierwszy konkurs flair na świecie odbył się w 1988 roku w Stanach Zjednoczonych a jego zwycięzca trenował ponad
3 miesiące Toma Cruise do jego roli w filmie „Cocktail“.
Rocznie odbywa się ponad 200 konkursów Flair na całym świecie.
Na największym konkursie w 2010 roku w Tajlandii startowało 180 zawodników a eliminacje trwały dwa dni.
Najbardziej utytułowanym zawodnikiem flair na świecie jest Christian Delpech, podczas 9 letniej kariery zdołał
wywalczyć 16 tytułów Mistrza Świata.
Najbardziej utytułowanym barmanem w Europie jest Tomasz Małek z 5 tytułami Mistrza Świata na koncie.
Antarktyda jest jedynym na świecie kontynentem na którym nie odbył się do tej pory żaden konkurs barmański.
W Polsce sztuką flair zajmuje się ponad 150 osób.
Rekordzistą Polski w ilości urazów jest Tomasz Małek z liczbą 32 szwów, drugi miejsce zajmuje Marek Posłuszny
z 22 szwami.
Do profesjonalnego treningu flair potrzebne są specjalne sale treningowe, w których zarówno podłoga jak i ściany
osłonięte są specjalnymi gumami tak aby ograniczyć do minimum ewentualne rozbicia butelek. Największa w Polsce
profesjonalna sala treningowa flair znajduję się obecnie w Warszawie (Flair Bartending Factory), jej powierzchnia to
ponad 80 m2!
Flair Factory to agencja barmańska założona przez pasjonatów sztuki flair, Tomka Małka i Marka Posłusznego, znanych
szerszej publiczności z występów w I edycji programu „MAM TALENT”. Tomek i Marek to wielokrotni zwycięzcy i finaliści
największych polskich i zagranicznych zawodów barmańskich, m.in. londyńskich Roadhouse, francuskich Paris Flair Open,
amerykańskich Nations Flair Challenge oraz polskich Independent Flair League.
Tomek Małek jest jak dotąd najbardziej utytułowanym polskim barmanem flairowym w historii tego wyjątkowego sportu.
Podczas swojej dotychczasowej kariery zawodowej aż pięciokrotnie zdobył tytuł Mistrza Świata barmanów w stylu flair (I
miejsce - Nations Flair Challenge 2008 – Las Vegas, I miejsce - Roadhouse World Final 2009 – Londyn, I miejsce – SKYY
Global Flair Challenge 2010 - Barcelona, I miejsce – Bacardi World Championships 2010 – Monaco, I miejsce – Roadhouse
World Final 2010 – Londyn). Kolejnym polskim zawodnikiem nie ustępującym kroku Tomkowi jest jego kolega z teamu -
Marek Posłuszny – dwukrotny zdobywca III miejsca na mistrzostwach świata – Roadhouse World Final - w 2009 i 2010 roku.
Gość
http://menstream.pl/wiadomosci-alkohole/przygotuj-drinka-z-ogniem-jak-tom-cruse,0,787296.html