Sos – potrzebne narzędzia

Niby wiadomo, ale może coś nowego się dowiecie...

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sos – potrzebne narzędzia
Przyrządzanie sosów może bardzo ułatwić posiadanie garnka do gotowania na parze, małych rondelków i wspaniałego urządzenia jakim jest ubijaczka do piany. Ponieważ jest z reguły metalowa, nie możemy używać jej, korzystając z patelni teflonowych. Można również kupić specjalny malutki malakser, przeznaczony właśnie do przyrządzania sosów. Bardzo przyda się także praska do czosnku, oraz rozmaite miski, najlepiej ze stali nierdzewnej. Do rozdrabniania przypraw idealny jest mosiężny moździerz. Zwykle jest w kuchni ale traktuje się go jak eksponat i właściwie w ogóle nie wykorzystuje. Warto również mieć młynek do pieprzu, aby pieprz był zawsze rzeczywiście świeżo mielony, a także wyciskarkę do soku z cytryn i pomarańczy.