Kiedy mamy na dziełce lub pod folią pomidory, które wolno dojrzewają, a chcemy przyspieszyć ten proces - możemy to zrobić. Wcale nie jest trudno przyspieszyć ten etap. kiedy z zielonego pomidora robi się żółty, a następnie soczyście czerwony.
Aby przyspieszyć dojrzewanie pomidora warto zastosować taką sztuczkę:
Zielone, niedojrzałe pomidory kładziemy np. na parapecie - obok jabłek albo bananów. Ich towarzystwo w przedziwny sposób sprawie, że nasze pomidorki szybciej się zaczerwienią!
Dlaczego? Otóż banany i jabłka wydzielają etylen, który przyspiesza proces dojrzewania.
Aby przyspieszyć dojrzewanie pomidora warto zastosować taką sztuczkę:
Zielone, niedojrzałe pomidory kładziemy np. na parapecie - obok jabłek albo bananów. Ich towarzystwo w przedziwny sposób sprawie, że nasze pomidorki szybciej się zaczerwienią!
Dlaczego? Otóż banany i jabłka wydzielają etylen, który przyspiesza proces dojrzewania.
Polpal