Historia ciasta francuskiego sięga już starożytności. Spożywane było w dawnej Grecji i Rzymie, choć w nieco innej formie. W dawnych czasach dodawało się do niego oliwy, dziś ten składnik zastępuje się głównie masłem.
Podstawą ciasta francuskiego jest bardzo cienkie rozwałkowanie kolejnych jego warstw. Stwarza to szerokie możliwości do nadawania przeróżnych kształtów naszym przekąskom, a w dalszej kolejności – różnych smaków. Poznaj 6 sposobów na wykorzystanie ciasta francuskiego.
1. Ciastka z owocami
Ciasto francuskie fantastycznie komponuje się z zapiekanymi owocami, np. z brzoskwiniami, jabłkami, truskawkami, wiśniami. Do wykonania ciasteczek z owocami można użyć z takim samym powodzeniem zarówno owoców świeżych, jak i mrożonych lub z puszki. Świetnie sprawdzi się też konfitura lub dżem. Idealnym dodatkiem do takich smakołyków będzie serek mascarpone.
2. Tarta
Tarta może być podawana zarówno jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym, jak i sama stanowić danie główne. Można przygotować ją na obiad lub ciepłą kolację. Najlepiej oczywiście jest wykonać ciasto samemu od podstaw, ale jeśli użyjemy mrożonego to zrobienie takiej potrawy zajmie nam kilkanaście minut.
3. Pizza
Pizza z ciasta francuskiego ma wszystkie te same dodatki co zwykła: sos pomidorowy, ulubione warzywa, mięso, ser. Różni się tylko podstawą, ale właśnie ta różnica sprawia, że nie jest to zwykła pizza i z pewnością zaskoczy naszych gości nowym smakiem.
4. Sakiewki ze szpinakiem
Sakiewki wytrawne z ciasta francuskiego ze szpinakiem, czosnkiem, kozim serem i przyprawami będą wyśmienitą przekąską podczas każdego przyjęcia. Można podawać je w wersji wegetariańskiej i z dodatkiem np. kurczaka. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do wina czy piwa, na wspólne oglądanie meczu albo do zabrania ze sobą na piknik na świeżym powietrzu.
5. Parówki w cieście francuskim
Kolejna propozycja przekąski z ciasta francuskiego, która świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Do jej wykonania wystarczy ciasto, kawałki parówek i koncentrat pomidorowy. Parówki i koncentrat należy zawinąć w ciasto, ewentualnie można dodać do środka również ser żółty (pięknie roztopi się podczas pieczenia), a całość posmarować roztrzepanym jajkiem dla uzyskania fajnego, złotego koloru.
6. Z czekoladą
Kiedy tabliczkę ulubionej czekolady (np. gorzkiej, mlecznej, z orzechami albo owocami) zawiniemy w płat ciasta francuskiego i wsadzimy na kilkanaście minut do piekarnika otrzymamy szybki, prosty i słodki deser. Można go podać z lodami, z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Podstawą ciasta francuskiego jest bardzo cienkie rozwałkowanie kolejnych jego warstw. Stwarza to szerokie możliwości do nadawania przeróżnych kształtów naszym przekąskom, a w dalszej kolejności – różnych smaków. Poznaj 6 sposobów na wykorzystanie ciasta francuskiego.
1. Ciastka z owocami
Ciasto francuskie fantastycznie komponuje się z zapiekanymi owocami, np. z brzoskwiniami, jabłkami, truskawkami, wiśniami. Do wykonania ciasteczek z owocami można użyć z takim samym powodzeniem zarówno owoców świeżych, jak i mrożonych lub z puszki. Świetnie sprawdzi się też konfitura lub dżem. Idealnym dodatkiem do takich smakołyków będzie serek mascarpone.
2. Tarta
Tarta może być podawana zarówno jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym, jak i sama stanowić danie główne. Można przygotować ją na obiad lub ciepłą kolację. Najlepiej oczywiście jest wykonać ciasto samemu od podstaw, ale jeśli użyjemy mrożonego to zrobienie takiej potrawy zajmie nam kilkanaście minut.
3. Pizza
Pizza z ciasta francuskiego ma wszystkie te same dodatki co zwykła: sos pomidorowy, ulubione warzywa, mięso, ser. Różni się tylko podstawą, ale właśnie ta różnica sprawia, że nie jest to zwykła pizza i z pewnością zaskoczy naszych gości nowym smakiem.
4. Sakiewki ze szpinakiem
Sakiewki wytrawne z ciasta francuskiego ze szpinakiem, czosnkiem, kozim serem i przyprawami będą wyśmienitą przekąską podczas każdego przyjęcia. Można podawać je w wersji wegetariańskiej i z dodatkiem np. kurczaka. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do wina czy piwa, na wspólne oglądanie meczu albo do zabrania ze sobą na piknik na świeżym powietrzu.
5. Parówki w cieście francuskim
Kolejna propozycja przekąski z ciasta francuskiego, która świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Do jej wykonania wystarczy ciasto, kawałki parówek i koncentrat pomidorowy. Parówki i koncentrat należy zawinąć w ciasto, ewentualnie można dodać do środka również ser żółty (pięknie roztopi się podczas pieczenia), a całość posmarować roztrzepanym jajkiem dla uzyskania fajnego, złotego koloru.
6. Z czekoladą
Kiedy tabliczkę ulubionej czekolady (np. gorzkiej, mlecznej, z orzechami albo owocami) zawiniemy w płat ciasta francuskiego i wsadzimy na kilkanaście minut do piekarnika otrzymamy szybki, prosty i słodki deser. Można go podać z lodami, z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.