![Nowe odsłony ciasta francuskiego Nowe odsłony ciasta francuskiego](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/nowe-odslony-ciasta-francuskiego-296862.jpg)
Coraz częściej spotykane na naszych stołach dania na słodko i na słono w towarzystwie ciasta francuskiego. Specyficzne warstwy dodają potrawom nie tylko uroku ale też unikalnego smaku. Najpopularniejsze w formie słodkich ciastek z dodatkiem owoców lub musów. Obecnie spotykane z nadzieniem pomidorowym, farszem grzybowym czy mięsem. Nasi użytkownicy, proponują dwa warianty: ciasto francuskie na słodko oraz ciasto francuskie na słono. Sprawdźcie sami!
Z ciasta francuskiego można wyczarować wiele przysmaków. Ela Dz poleca pieczone gruszki z sercem. Autorka trafnie stwierdziła, że skromnym grzechem jest jedynie ciasto francuskie. Spokojnie, dla nas to nie grzech. Kolejną propozycją, jest niezwykle prosty w przygotowaniu, ale jaki smaczny francuski z powidłami autorstwa Agiatis.
![pieczone gruszki z sercem pieczone gruszki z sercem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pieczone-gruszki-z-sercem-sercem-kazdej-gruszki-jest-odrobina-slodyczy-i-aromat-prazonych-orzechow-233607.jpg)
![francuskie z powidłami francuskie z powidłami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/francuskie-z-powidlami-133968.jpg)
A może w cieście?
Ciasto francuskie nadaje się również do dań wytrawnych. Zamknięcie smaku w warstwowym, chrupiącym cieście to świetny pomysł. Wspaniałe połączenie, które zaprezentowała m.in. agabi22 w przepisie na nadziewane miseczki francuskie. Nie macie pomysłu na super przystawkę? Zapoznajcie się z przepisem cris na szparagi w cieście francuskim.
![nadziewane miseczki francuskie nadziewane miseczki francuskie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/nadziewane-miseczki-francuskie-128782.jpg)
![szparagi w cieście francuskim szparagi w cieście francuskim](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/szparagi-w-ciescie-francuskim-193318.jpg)
Jak wykonać?
W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na wykonacie ciasta francuskiego. Fajną recepturę dodała użytkowniczka o nicku mycha, która przepis zatytułowała: ciasto francuskie wg Mychy. My polecamy Wam recepturę słynnego mistrza kuchni Pana Michaela Roux.
Słynny brytyjski kucharz, proponuje, abyśmy w pierwszej kolejności połączyli mąkę, sól, ocet oraz wodę i 1/2 stopionego masła i równo je wyrabiali. Gdy jest ono jednolite należy ciasto zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu ciasta należy rozwałkować je na kwadrat, na środku ciasta położyć pozostałe masło i zawinąć wyrób na trzy części tak aby zakryło tłuszcz i pozostawić na ok 30 minut. Następnie wyrabiamy ciasto i znów formujemy kulkę, którą zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy ciasto znów je wałkujemy i wstawiamy do lodówki. Tą czynność powtarzamy w sumie 6 razy. Ciasto pieczemy w piekarniku o temperaturze 220-240 º C przez 10-12 min.
Składniki:
500 g mąki pszennej
450 g zimnego masła
12 g soli
200 ml bardzo zimnej wody
25 ml białego octu winnego