Nowe odsłony ciasta francuskiego

Kuszące i aromatyczne ciasto francuskie. Swoją prostotą przyciąga wielu miłośników słodkości. Specyficzne warstwy dodają mu wyjątkowego charakteru. Nasi użytkownicy stworzyli niesamowite kompozycje smakowe, które warto wypróbować. Zapraszamy!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Nowe odsłony ciasta francuskiego
fot. Fotolia

Coraz częściej spotykane na naszych stołach dania na słodko i na słono w towarzystwie ciasta francuskiego. Specyficzne warstwy dodają potrawom nie tylko uroku ale też unikalnego smaku. Najpopularniejsze w formie słodkich ciastek z dodatkiem owoców lub musów. Obecnie spotykane z nadzieniem pomidorowym, farszem grzybowym czy mięsem. Nasi użytkownicy, proponują dwa warianty: ciasto francuskie na słodko oraz ciasto francuskie na słono. Sprawdźcie sami!

Słodki szał

Z ciasta francuskiego można wyczarować wiele przysmaków. Ela Dz poleca pieczone gruszki z  sercem. Autorka trafnie stwierdziła, że skromnym grzechem jest jedynie ciasto francuskie. Spokojnie, dla nas to nie grzech.  Kolejną propozycją, jest niezwykle prosty w przygotowaniu, ale jaki smaczny francuski z powidłami autorstwa Agiatis.

pieczone gruszki z sercem francuskie z powidłami

A może w cieście?

Ciasto francuskie nadaje się również do dań wytrawnych. Zamknięcie smaku w warstwowym, chrupiącym cieście to świetny pomysł. Wspaniałe połączenie, które zaprezentowała m.in. agabi22 w przepisie na nadziewane miseczki francuskie. Nie macie pomysłu na super przystawkę? Zapoznajcie się z przepisem cris na szparagi w cieście francuskim.

nadziewane miseczki francuskie szparagi w cieście francuskim

Jak wykonać?

W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na wykonacie ciasta francuskiego. Fajną recepturę dodała użytkowniczka o nicku mycha, która przepis zatytułowała: ciasto francuskie wg Mychy. My polecamy Wam recepturę słynnego mistrza kuchni Pana Michaela Roux.

Słynny brytyjski kucharz, proponuje, abyśmy w pierwszej kolejności połączyli mąkę, sól, ocet oraz wodę i 1/2 stopionego masła i równo je wyrabiali. Gdy jest ono jednolite należy ciasto zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.  Po wyjęciu ciasta należy rozwałkować je na kwadrat, na środku ciasta położyć pozostałe masło i zawinąć wyrób na trzy części tak aby zakryło tłuszcz i pozostawić na ok 30 minut. Następnie wyrabiamy ciasto i znów formujemy kulkę, którą zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy ciasto znów je wałkujemy i wstawiamy do lodówki. Tą czynność powtarzamy w sumie 6 razy. Ciasto pieczemy w piekarniku o temperaturze 220-240 º C przez 10-12 min. 

Składniki:

500 g mąki pszennej
450 g zimnego masła
12 g soli
200 ml bardzo zimnej wody
25 ml białego octu winnego