Poniżej kilka rad, jak upiec idealny sernik. Aby sernik nie opadł należy zastosować się do poniższych punktów:
1. Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, należy wyjąć je wcześniej z lodówki.
2. Nie otwierać drzwiczek piekarnika w czasie pieczenia ciasta. Gdy ciasto już się upiecze, uchylić drzwiczki zostawiając maleńką szparę, tak aby sernik nie dostał szoku temperaturowego i zostawić na 10 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki nieco bardziej, a po 30 minutach można wyjąć ciasto.
3. Czas i temperatura pieczenia ma znaczenie. Lepiej dla sernika gdy temperatura jest niższa, a czas pieczenia dłuższy.
4. Bardziej opadają serniki, w których składzie jest piana z białek, są one delikatne i puszyste.
5. Niektórzy dodają do masy serowej łyżkę mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego.
6. Nie opadnie jeśli upieczemy sernik z dobrej jakości białego sera, a po upieczeniu pozostawimy w piekarniku do ostudzenia.
Inne porady dotyczące wypieku idealnego sernika: 1. Sernik nie popęka jeśli będziemy go piec w niższej temperaturze np. 130-160*C ok. 1,5 godziny.
1. Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, należy wyjąć je wcześniej z lodówki.
2. Nie otwierać drzwiczek piekarnika w czasie pieczenia ciasta. Gdy ciasto już się upiecze, uchylić drzwiczki zostawiając maleńką szparę, tak aby sernik nie dostał szoku temperaturowego i zostawić na 10 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki nieco bardziej, a po 30 minutach można wyjąć ciasto.
3. Czas i temperatura pieczenia ma znaczenie. Lepiej dla sernika gdy temperatura jest niższa, a czas pieczenia dłuższy.
4. Bardziej opadają serniki, w których składzie jest piana z białek, są one delikatne i puszyste.
5. Niektórzy dodają do masy serowej łyżkę mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego.
6. Nie opadnie jeśli upieczemy sernik z dobrej jakości białego sera, a po upieczeniu pozostawimy w piekarniku do ostudzenia.
Inne porady dotyczące wypieku idealnego sernika: 1. Sernik nie popęka jeśli będziemy go piec w niższej temperaturze np. 130-160*C ok. 1,5 godziny.
Madzia-