W naszym kraju marnujemy 9 mln ton jedzenia. Oczywiście ma to miejsce na każdym etapie przygotowywania żywności do spożycia. Z różnych powodów jedzenie marnuje się już w momencie produkcji, także w transporcie, hurtowniach, w sklepach czy restauracjach. Ale sporo również w indywidualnych gospodarstwach domowych. Na to mamy realny wpływ i tu możemy coś zmienić.
Ograniczenie marnowania jedzenia może doprowadzić do sporych oszczędności, ale chodzi tu o coś jeszcze. Przecież każde wyrzucone jedzenie mogłoby być wykorzystane w inny sposób! Żeby tak się stało, wystarczy wprowadzić drobne zmiany w swoich codziennych zachowaniach oraz dokonywanych wyborach, i racjonalnie podejść np. do kwestii zakupów albo gotowania. Przekonajcie się sami, że to wcale nie takie trudne.
Oto kilka trików, które sprawią, że raz na zawsze przestaniesz wyrzucać i marnować żywność.
1. Warto przechytrzyć swoje zachcianki. Każdy wie, że kiedy idziemy na zakupy głodni, kupujemy więcej, często też zupełnie niepotrzebne nam rzeczy, które później zalegają na półkach i się marnują. Na zakupy trzeba więc chodzić najedzonym.
2. Przed wyjściem do sklepu za każdym razem przygotuj sobie rzetelną listę. Kupisz wtedy dokładnie to czego potrzebujesz i unikniesz sytuacji, w której jakieś produkty, zwłaszcza te z krótką datą ważności, masz już w domu i jednocześnie w wózku na zakupy.
3. Planuj kilka dni do przodu wszystkie (lub większość) potraw, które będziesz jadł. Pozwoli Ci to przygotowywać dokładniejsze listy na zakupy i zastanowić się, jak wykorzystać w całości zakupione produkty. Wiadomo, że sam nie zjesz na jeden posiłek całego kalafiora, a z drugiej strony nie kupisz tylko kilu potrzebnych różyczek, ale możesz zaplanować, że użyjesz tego składnika do przygotowania dwóch różnych posiłków w niedługim odstępie czasu.
4. Utrzymuj porządek w lodówce i jedzenie z dłuższą datą ważności układaj z tyłu, a to z krótszą – z przodu, tak, aby od razu rzucało się w oczy.
5. Ten sam trik często stosują sklepy ustawiając w pierwszym rzędzie produkty ze zbliżającą się datą ważności. Zwracaj na to uwagę i jeśli nie jesteś pewien, czy zużyjesz jakiś składnik od razu, sięgaj po te z dłuższym terminem przydatności.
6. Wyrób sobie nawyk mrożenia jedzenia. Oczywiście nie każde jedzenie do tego się nadaje, bo wiele produktów traci w trakcie mrożenia swoją sprężystość, ale warto zapoznać się z listą żywności, której to nie szkodzi. Zamrozić można np. chleb, nadmiar ugotowanej zupy, bigosu czy kotlety.
7. Jest wiele przepisów na pyszne dania, które dają drugie życie jedzeniowym resztkom. Z przejrzałych bananów można zrobić ciasto bananowe, z resztek warzyw i wędlin – kolorową pizzę albo sałatkę.
A jakie są Wasze sposoby, żeby nie marnować jedzenia?
Ograniczenie marnowania jedzenia może doprowadzić do sporych oszczędności, ale chodzi tu o coś jeszcze. Przecież każde wyrzucone jedzenie mogłoby być wykorzystane w inny sposób! Żeby tak się stało, wystarczy wprowadzić drobne zmiany w swoich codziennych zachowaniach oraz dokonywanych wyborach, i racjonalnie podejść np. do kwestii zakupów albo gotowania. Przekonajcie się sami, że to wcale nie takie trudne.
Oto kilka trików, które sprawią, że raz na zawsze przestaniesz wyrzucać i marnować żywność.
1. Warto przechytrzyć swoje zachcianki. Każdy wie, że kiedy idziemy na zakupy głodni, kupujemy więcej, często też zupełnie niepotrzebne nam rzeczy, które później zalegają na półkach i się marnują. Na zakupy trzeba więc chodzić najedzonym.
2. Przed wyjściem do sklepu za każdym razem przygotuj sobie rzetelną listę. Kupisz wtedy dokładnie to czego potrzebujesz i unikniesz sytuacji, w której jakieś produkty, zwłaszcza te z krótką datą ważności, masz już w domu i jednocześnie w wózku na zakupy.
3. Planuj kilka dni do przodu wszystkie (lub większość) potraw, które będziesz jadł. Pozwoli Ci to przygotowywać dokładniejsze listy na zakupy i zastanowić się, jak wykorzystać w całości zakupione produkty. Wiadomo, że sam nie zjesz na jeden posiłek całego kalafiora, a z drugiej strony nie kupisz tylko kilu potrzebnych różyczek, ale możesz zaplanować, że użyjesz tego składnika do przygotowania dwóch różnych posiłków w niedługim odstępie czasu.
4. Utrzymuj porządek w lodówce i jedzenie z dłuższą datą ważności układaj z tyłu, a to z krótszą – z przodu, tak, aby od razu rzucało się w oczy.
5. Ten sam trik często stosują sklepy ustawiając w pierwszym rzędzie produkty ze zbliżającą się datą ważności. Zwracaj na to uwagę i jeśli nie jesteś pewien, czy zużyjesz jakiś składnik od razu, sięgaj po te z dłuższym terminem przydatności.
6. Wyrób sobie nawyk mrożenia jedzenia. Oczywiście nie każde jedzenie do tego się nadaje, bo wiele produktów traci w trakcie mrożenia swoją sprężystość, ale warto zapoznać się z listą żywności, której to nie szkodzi. Zamrozić można np. chleb, nadmiar ugotowanej zupy, bigosu czy kotlety.
7. Jest wiele przepisów na pyszne dania, które dają drugie życie jedzeniowym resztkom. Z przejrzałych bananów można zrobić ciasto bananowe, z resztek warzyw i wędlin – kolorową pizzę albo sałatkę.
A jakie są Wasze sposoby, żeby nie marnować jedzenia?