Jak kulinarnie wykorzystać nektarynki?

Soczyste i pełne smaku nektarynki to jedne z najczęściej wybieranych w lecie owoców. Fantastycznie smakują saute, w deserach, przetworach, a nawet daniach głównych. Przyjrzyjmy się tym owocom z bliska!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak kulinarnie wykorzystać nektarynki?
fot. Fotolia
Konfitura!

Co powiecie na zamknięte w słoiku, pełne słońca nektarynki, które poprawią Wasz nastrój w zimowe dni? Na samą myśl ślinka napływa nam do ust. Zróbmy więc konfiturę z nektarynek krok po kroku!

Do przyrządzenia słodkiej i wyrazistej konfitury potrzebować będziemy: 600 g jędrnych i dojrzałych nektarynek, szklanki cukru, laski wanilii oraz soku z cytryny.

Pracę zaczynamy od umycia, wypestkowania i pokrojenia na drobno owoców, które następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie, do garnka przekładamy owoce wraz z powstałym syropem. Całość gotujemy do miękkości, mieszając co jakiś czas, by owoce się nie przypalały. Kiedy płyn nieco odparuje a owoce dobrze zmiękną, do garnka dodajemy jeszcze sok z cytryny oraz zawarty w lasce wanilii miąższ.

Nektarynki
Fot. Fotolia

Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż do wystudzenia. Gotowe przetwory przechowujemy w zaciemnionym, suchym miejscu.

Co warto wiedzieć o nektarynkach?

Nektarynki to owoce należące do grupy brzoskwiń zwyczajnych, które różnią się od nich głownie gładkością skórki (niegdyś sądzono, że są one skrzyżowaniem brzoskwini i śliwy, jednak podczas badań genetycznych okazało się, że jest to brzoskwinia uwarunkowana genem recesywnym - pozbawiona meszku).

Na rynku spożywczym spotkać można mnóstwo odmian tych owoców. Coraz popularniejsze są gatunki spłaszczone (miasteczkowe lub ufo), które charakteryzują się bardzo słodkim smakiem i niewielką pestką.

Nektarynki uprawiane są głównie we Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Chile i RPA. W naszym kraju owoce te uprawiane są rzadziej ze względu na mniej korzystne warunki atmosferyczne.

Pisząc o nektarynce nie można też nie wspomnieć o właściwościach odżywczych tych pysznych owoców! Dojrzałe nektarynki fantastycznie łagodzą dolegliwości związane z chorobami nerek, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie tętnicze, a także łagodzą problemy z cerą.
Ponadto nektarynki to fantastyczne źródło beta-karotenu, błonnika, witaminy C, PP oraz z grupy B. Ich niewątpliwą zaletą jest też niska kaloryczność!

Nektarynka w kulinariach

Nektarynki to owoce, które swoją słodkością i aromatem wzbogacają smak letnich deserów, ciast, crumble, naleśników, racuchów, babeczek, lodów oraz potraw obiadowych. Ten fakt nie powinien nikogo dziwić, nektarynki bowiem to jedne ze sztandarowych owoców wakacyjnych!

Sałatka z nektarynkami
Fot. Fotolia

Te soczyste owoce to niejednokrotnie dodatek do owocowych sałatek, zapiekanek, mini tart czy mięsa i owoców morza. Są one bazą dla orzeźwiających kompotów, koktajli, smoothies, galaretek, esencjonalnych dżemów, marmolad i konfitur!

Wielbiciele tych owoców poszukają także ich wyjątkowego smaku w owocach suszonych i kandyzowanych!

Inspirujące przepisy

Wartościowe, słodkie i kolorowe owoce to najlepszy sposób by urozmaicić swoje codzienne menu i przygotować wyjątkową potrawę dla siebie i bliskich! Idealnym do tego przepisem okaże się torcik gofrowy z bitą śmietaną i nektarynkami. Pokochają go szczególnie najmłodsi domownicy oraz wszyscy wielbiciele gofrów!

Warto sięgnąć też po recepturę na sałatkę ryżową z nektarynkami i surimi. Taka mieszanka smaków okaże się idealna na przyjęcie z przyjaciółmi lub może stanowić smaczny lunchbox do pracy!

Nektarynki
Fot. Fotolia

Nektarynki to prawdziwe bomby witaminowe! Warto wykorzystywać je zarówno do tradycyjnych jak i innowacyjnych dań. Macie jakieś pomysły na sprawdzone przepisy na wytrawne dania z tymi owocami? Czekamy na Wasze receptury z nektarynkami w roli głównej!