Konfitura!
Co powiecie na zamknięte w słoiku, pełne słońca nektarynki, które poprawią Wasz nastrój w zimowe dni? Na samą myśl ślinka napływa nam do ust. Zróbmy więc konfiturę z nektarynek krok po kroku!
Do przyrządzenia słodkiej i wyrazistej konfitury potrzebować będziemy: 600 g jędrnych i dojrzałych nektarynek, szklanki cukru, laski wanilii oraz soku z cytryny.
Pracę zaczynamy od umycia, wypestkowania i pokrojenia na drobno owoców, które następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie, do garnka przekładamy owoce wraz z powstałym syropem. Całość gotujemy do miękkości, mieszając co jakiś czas, by owoce się nie przypalały. Kiedy płyn nieco odparuje a owoce dobrze zmiękną, do garnka dodajemy jeszcze sok z cytryny oraz zawarty w lasce wanilii miąższ.
Fot. Fotolia
Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż do wystudzenia. Gotowe przetwory przechowujemy w zaciemnionym, suchym miejscu.
Co warto wiedzieć o nektarynkach?
Nektarynki to owoce należące do grupy brzoskwiń zwyczajnych, które różnią się od nich głownie gładkością skórki (niegdyś sądzono, że są one skrzyżowaniem brzoskwini i śliwy, jednak podczas badań genetycznych okazało się, że jest to brzoskwinia uwarunkowana genem recesywnym - pozbawiona meszku).
Na rynku spożywczym spotkać można mnóstwo odmian tych owoców. Coraz popularniejsze są gatunki spłaszczone (miasteczkowe lub ufo), które charakteryzują się bardzo słodkim smakiem i niewielką pestką.
Nektarynki uprawiane są głównie we Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Chile i RPA. W naszym kraju owoce te uprawiane są rzadziej ze względu na mniej korzystne warunki atmosferyczne.
Pisząc o nektarynce nie można też nie wspomnieć o właściwościach odżywczych tych pysznych owoców! Dojrzałe nektarynki fantastycznie łagodzą dolegliwości związane z chorobami nerek, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie tętnicze, a także łagodzą problemy z cerą.
Ponadto nektarynki to fantastyczne źródło beta-karotenu, błonnika, witaminy C, PP oraz z grupy B. Ich niewątpliwą zaletą jest też niska kaloryczność!
Nektarynka w kulinariach
Nektarynki to owoce, które swoją słodkością i aromatem wzbogacają smak letnich deserów, ciast, crumble, naleśników, racuchów, babeczek, lodów oraz potraw obiadowych. Ten fakt nie powinien nikogo dziwić, nektarynki bowiem to jedne ze sztandarowych owoców wakacyjnych!
Fot. Fotolia
Te soczyste owoce to niejednokrotnie dodatek do owocowych sałatek, zapiekanek, mini tart czy mięsa i owoców morza. Są one bazą dla orzeźwiających kompotów, koktajli, smoothies, galaretek, esencjonalnych dżemów, marmolad i konfitur!
Wielbiciele tych owoców poszukają także ich wyjątkowego smaku w owocach suszonych i kandyzowanych!
Inspirujące przepisy
Wartościowe, słodkie i kolorowe owoce to najlepszy sposób by urozmaicić swoje codzienne menu i przygotować wyjątkową potrawę dla siebie i bliskich! Idealnym do tego przepisem okaże się torcik gofrowy z bitą śmietaną i nektarynkami. Pokochają go szczególnie najmłodsi domownicy oraz wszyscy wielbiciele gofrów!
Warto sięgnąć też po recepturę na sałatkę ryżową z nektarynkami i surimi. Taka mieszanka smaków okaże się idealna na przyjęcie z przyjaciółmi lub może stanowić smaczny lunchbox do pracy!
Fot. Fotolia
Nektarynki to prawdziwe bomby witaminowe! Warto wykorzystywać je zarówno do tradycyjnych jak i innowacyjnych dań. Macie jakieś pomysły na sprawdzone przepisy na wytrawne dania z tymi owocami? Czekamy na Wasze receptury z nektarynkami w roli głównej!
Co powiecie na zamknięte w słoiku, pełne słońca nektarynki, które poprawią Wasz nastrój w zimowe dni? Na samą myśl ślinka napływa nam do ust. Zróbmy więc konfiturę z nektarynek krok po kroku!
Do przyrządzenia słodkiej i wyrazistej konfitury potrzebować będziemy: 600 g jędrnych i dojrzałych nektarynek, szklanki cukru, laski wanilii oraz soku z cytryny.
Pracę zaczynamy od umycia, wypestkowania i pokrojenia na drobno owoców, które następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie, do garnka przekładamy owoce wraz z powstałym syropem. Całość gotujemy do miękkości, mieszając co jakiś czas, by owoce się nie przypalały. Kiedy płyn nieco odparuje a owoce dobrze zmiękną, do garnka dodajemy jeszcze sok z cytryny oraz zawarty w lasce wanilii miąższ.
Fot. Fotolia
Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aż do wystudzenia. Gotowe przetwory przechowujemy w zaciemnionym, suchym miejscu.
Co warto wiedzieć o nektarynkach?
Nektarynki to owoce należące do grupy brzoskwiń zwyczajnych, które różnią się od nich głownie gładkością skórki (niegdyś sądzono, że są one skrzyżowaniem brzoskwini i śliwy, jednak podczas badań genetycznych okazało się, że jest to brzoskwinia uwarunkowana genem recesywnym - pozbawiona meszku).
Na rynku spożywczym spotkać można mnóstwo odmian tych owoców. Coraz popularniejsze są gatunki spłaszczone (miasteczkowe lub ufo), które charakteryzują się bardzo słodkim smakiem i niewielką pestką.
Nektarynki uprawiane są głównie we Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Chile i RPA. W naszym kraju owoce te uprawiane są rzadziej ze względu na mniej korzystne warunki atmosferyczne.
Pisząc o nektarynce nie można też nie wspomnieć o właściwościach odżywczych tych pysznych owoców! Dojrzałe nektarynki fantastycznie łagodzą dolegliwości związane z chorobami nerek, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie tętnicze, a także łagodzą problemy z cerą.
Ponadto nektarynki to fantastyczne źródło beta-karotenu, błonnika, witaminy C, PP oraz z grupy B. Ich niewątpliwą zaletą jest też niska kaloryczność!
Nektarynka w kulinariach
Nektarynki to owoce, które swoją słodkością i aromatem wzbogacają smak letnich deserów, ciast, crumble, naleśników, racuchów, babeczek, lodów oraz potraw obiadowych. Ten fakt nie powinien nikogo dziwić, nektarynki bowiem to jedne ze sztandarowych owoców wakacyjnych!
Fot. Fotolia
Te soczyste owoce to niejednokrotnie dodatek do owocowych sałatek, zapiekanek, mini tart czy mięsa i owoców morza. Są one bazą dla orzeźwiających kompotów, koktajli, smoothies, galaretek, esencjonalnych dżemów, marmolad i konfitur!
Wielbiciele tych owoców poszukają także ich wyjątkowego smaku w owocach suszonych i kandyzowanych!
Inspirujące przepisy
Wartościowe, słodkie i kolorowe owoce to najlepszy sposób by urozmaicić swoje codzienne menu i przygotować wyjątkową potrawę dla siebie i bliskich! Idealnym do tego przepisem okaże się torcik gofrowy z bitą śmietaną i nektarynkami. Pokochają go szczególnie najmłodsi domownicy oraz wszyscy wielbiciele gofrów!
Warto sięgnąć też po recepturę na sałatkę ryżową z nektarynkami i surimi. Taka mieszanka smaków okaże się idealna na przyjęcie z przyjaciółmi lub może stanowić smaczny lunchbox do pracy!
Fot. Fotolia
Nektarynki to prawdziwe bomby witaminowe! Warto wykorzystywać je zarówno do tradycyjnych jak i innowacyjnych dań. Macie jakieś pomysły na sprawdzone przepisy na wytrawne dania z tymi owocami? Czekamy na Wasze receptury z nektarynkami w roli głównej!