Do czego wykorzystać ogórki?

  • 4

Dostępne przez cały rok ogórki kuszą nas swoim zapachem, ale tylko w sezonie letnim smakują tak wyjątkowo. Do jakich potraw pasują najbardziej? Sprawdźcie w artykule!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Do czego wykorzystać ogórki?
Ogórki to warzywa, które uprawiane się na całym świecie, a wyróżnić można niemal 100 ich gatunków! Te zielone smakołyki nie mają zbyt wiele wartości odżywczych, ale są cenione ze względu na sporą zawartość związków o charakterze zasadowym, które korzystnie wpływają na odkwaszenie organizmu. Są też doskonałym składnikiem diet odchudzających, a ich spożywanie zalecane jest również przy cukrzycy i przewlekłych zaparciach!

Sezon na ogórki przypada na czerwiec i cały sierpień, w tym czasie stanowią one orzeźwiający dodatek do naszych sałatek, kanapek, chłodników czy słynnej mizerii. Delikatne w smaku ogórki, nie dają o sobie zapomnieć również w końcówce sezonu. W tym okresie prowokują do tego, by przygotować z nich także zimowe przetwory: marynowane, konserwowe, kiszone czy małosolne.

Tradycyjnie przygotowane ogórków sprawdzają się zawsze, ale coraz częściej pojawiają się w nowoczesnych wydaniach, jako składnik sosów, dipów, soków, domowego sushi, czy w wersji faszerowanej.

Warto zainspirować się poniższymi przepisami na dania, przystawki, sałatki i surówki z ogórkami. Zapraszamy!

Soczyste ogórki

Ogórkowy sezon w pełni, to najlepszy moment by przygotować z nich lekki i pożywny ogórkowy chłodnik według jaga85, która wzbogaciła go o czosnek, seler naciowy i cudowny koperek. Właścicielka przepisu poleca podać go także z jajkiem ugotowanym na twardo, które stanowić będzie element dekoracji.

Brakuje Wam pomysłów na zaskakujący posiłek? Na główne danie obiadowe polecamy roladki ze świeżym ogórkiem dodane przez czekoladka_m! Tak przygotowany filet świetnie skomponuje się z młodymi ziemniaczkami lub ryżem.

Sałatka z awokado  Roladki ze świeżym ogórkiem

Nietuzinkowymi przekąskami, które pobudzą Wasze kubki smakowe będą ogórkowe piramidki podane z twarożkiem oraz sałatka z awokado wzbogacona o czerwoną fasolę, rzodkiewkę i naturalny serek. Autorki receptur- czekoladka_m i iwa643, jak zawsze swoje dzieła podały w ciekawy i apetyczny sposób!

Co sądzicie o domowych odpowiednikach popularnego, budkowego jedzenia? Jeśli cenicie smakołyki przygotowane samodzielnie, koniecznie skosztujcie domowej tortilli z zielonym sosem według mysza75. Różnorodne produkty zamieszczone w przepisie idealnie ze sobą współgrają tworząc efektywną całość! 

Ostatnią inspiracją w tym artykule będą pikle udostępnione przez wspomnianą wyżej autorkę! Odpowiednio zakonserwowane staną się fantastyczną przekąską na zimę lub wyrazistym dodatkiem do dań mięsnych!

Domowa tortilla z zielonym sosem  Pikle

Zapraszamy do korzystania z zasobów przepisowych Gotujmy.pl, oraz o wzbogacanie ich własnymi, sprawdzonymi i godnymi polecenia recepturami!
 

Sprawdź, jak przygotować ogórki po żydowsku >>>