W przeszłości wiele razy towarzyszyły mi wyrzuty sumienia związane z serwowaniem sobie i swoim bliskim zbyt tłustych i niezdrowych potraw. Dzięki paru prostym rozwiązaniom, dzisiaj nie mam już dylematu, czy moja kuchnia ma być zdrowa, czy smaczna.
SAŁATKA JARZYNOWA
Każda inna sałatka, do której dodaje się majonez, będzie lżejsza i nie straci na smaku jeśli ten kaloryczny sos zastąpimy jogurtem greckim. Jogurt świetnie sprawdza się również jako zdrowszy zamiennik tłustej śmietany dodawanej do mizerii. Nie tylko zmniejszy kaloryczność potrawy i wyrzutów sumienia, ale także dostarczy do naszego organizmu dobroczynne bakterie kwasu mlekowego (Lactobactillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus), które m. in. zapobiegają zakażeniom dróg moczowych.
ROSÓŁ
Tą klasyczną polską zupę pozbawimy tłustych oczek jeśli po ugotowaniu i przestudzeniu przelejemy ją przez papierowy filtr do kawy. Kupując makaron wybierzmy ten z pszenicy durum lub razowy. Przysłużymy się przez to nie tylko naszej figurze, ale również i zdrowiu.
SCHABOWE
Symbol polskiej kuchni możemy uczynić bardziej „fit” już na etapie panierowania. W tym celu używamy białek zamiast całych jaj i razowej bułki tartej zamiast tej białej, dostępnej w sklepie. Gotowe kotlety po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oliwy papierowym ręcznikiem. Opcją nr dwa są schabowe z piekarnika. W tym celu kotlety należy najpierw obgotować we wrzątku (przez jakieś 6 minut), a po doprawieniu i spanierowaniu (najpierw w białku, a następnie w mieszaninie razowej bułki tartej, otrąb i jogurtu) piec na wyłożonej papierem blasze, około 15 minut w 170 stopniach.
NALEŚNIKI
Część zwykłej mąki w cieście naleśnikowym zastępujemy otrębami pszennymi. Ta prosta sztuczka dostarczy naszemu organizmowi dobroczynny błonnik, witaminy oraz makro i mikroelementy. Otręby zmieszane ze zwykłą białą mąką świetnie zastąpią mąkę razową, którą możemy wykorzystać również do naszych wypieków: ciast, ciastek lub babeczek.
KROKIETY
Zamiast tradycyjnie panierować je w bułce tartej, która chłonie bardzo dużo tłuszczu, gotowe zanurzam w cieście naleśnikowym i obsmażam na spryskanej oliwą patelni. Dzięki temu krokiety są lżejsze, a i tak rozpływają się w ustach.
WSZYSTKIE WYTRAWNE POTRAWY
Będą o niebo zdrowsze jeśli poskąpimy im soli, a w zamian tego szczodrze sypniemy do nich aromatycznych ziół. W sklepie zawsze wybierajmy sól morską, która w przeciwieństwie do zwykłej soli charakteryzuje się intensywniejszym smakiem, większą zawartością minerałów, w tym naturalnego jodu, oraz brakiem związków chemicznych. Pamiętajmy jednak, że każdy rodzaj soli używany w nadmiarze zwiększa ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego i może powodować otyłość.
PĄCZKI
Ten symbol niezdrowego jedzenia można uczynić zdrowszym! Do ciasta wystarczy dodać spirytus, aby puchate przysmaki nie wchłonęły tyle tłuszczu podczas obsmażania. Proporcja wynosi 2 łyżeczki spirytusu/jeden kilogram mąki.
KOKTAJLE
Przygotowując te smakowite napoje, postarajmy się stosować mniej cukru (albo wcale), a więcej kefiru, maślanki i jogurtu, no i oczywiście soczystych owoców. Jeśli bardzo chcemy „dosłodzić naturę” z powodzeniem możemy użyć do tego celu miodu lub syropu klonowego. Pamiętajmy jednak aby pod żadnym pozorem nie kupować gotowych, sklepowych produktów. Zawierają chemiczne dodatki oraz dużo mniej owoców niż koktajle robione przez nas w domu. Jeśli nabierze nas chęć na łyk lata w środku zimy, możemy zaopatrzyć się w owoce mrożone, które są równie bogate w witaminy i minerały co ich świeże, sezonowe odpowiedniki.
SAŁATKA JARZYNOWA
Każda inna sałatka, do której dodaje się majonez, będzie lżejsza i nie straci na smaku jeśli ten kaloryczny sos zastąpimy jogurtem greckim. Jogurt świetnie sprawdza się również jako zdrowszy zamiennik tłustej śmietany dodawanej do mizerii. Nie tylko zmniejszy kaloryczność potrawy i wyrzutów sumienia, ale także dostarczy do naszego organizmu dobroczynne bakterie kwasu mlekowego (Lactobactillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus), które m. in. zapobiegają zakażeniom dróg moczowych.
ROSÓŁ
Tą klasyczną polską zupę pozbawimy tłustych oczek jeśli po ugotowaniu i przestudzeniu przelejemy ją przez papierowy filtr do kawy. Kupując makaron wybierzmy ten z pszenicy durum lub razowy. Przysłużymy się przez to nie tylko naszej figurze, ale również i zdrowiu.
SCHABOWE
Symbol polskiej kuchni możemy uczynić bardziej „fit” już na etapie panierowania. W tym celu używamy białek zamiast całych jaj i razowej bułki tartej zamiast tej białej, dostępnej w sklepie. Gotowe kotlety po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oliwy papierowym ręcznikiem. Opcją nr dwa są schabowe z piekarnika. W tym celu kotlety należy najpierw obgotować we wrzątku (przez jakieś 6 minut), a po doprawieniu i spanierowaniu (najpierw w białku, a następnie w mieszaninie razowej bułki tartej, otrąb i jogurtu) piec na wyłożonej papierem blasze, około 15 minut w 170 stopniach.
NALEŚNIKI
Część zwykłej mąki w cieście naleśnikowym zastępujemy otrębami pszennymi. Ta prosta sztuczka dostarczy naszemu organizmowi dobroczynny błonnik, witaminy oraz makro i mikroelementy. Otręby zmieszane ze zwykłą białą mąką świetnie zastąpią mąkę razową, którą możemy wykorzystać również do naszych wypieków: ciast, ciastek lub babeczek.
KROKIETY
Zamiast tradycyjnie panierować je w bułce tartej, która chłonie bardzo dużo tłuszczu, gotowe zanurzam w cieście naleśnikowym i obsmażam na spryskanej oliwą patelni. Dzięki temu krokiety są lżejsze, a i tak rozpływają się w ustach.
WSZYSTKIE WYTRAWNE POTRAWY
Będą o niebo zdrowsze jeśli poskąpimy im soli, a w zamian tego szczodrze sypniemy do nich aromatycznych ziół. W sklepie zawsze wybierajmy sól morską, która w przeciwieństwie do zwykłej soli charakteryzuje się intensywniejszym smakiem, większą zawartością minerałów, w tym naturalnego jodu, oraz brakiem związków chemicznych. Pamiętajmy jednak, że każdy rodzaj soli używany w nadmiarze zwiększa ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego i może powodować otyłość.
PĄCZKI
Ten symbol niezdrowego jedzenia można uczynić zdrowszym! Do ciasta wystarczy dodać spirytus, aby puchate przysmaki nie wchłonęły tyle tłuszczu podczas obsmażania. Proporcja wynosi 2 łyżeczki spirytusu/jeden kilogram mąki.
KOKTAJLE
Przygotowując te smakowite napoje, postarajmy się stosować mniej cukru (albo wcale), a więcej kefiru, maślanki i jogurtu, no i oczywiście soczystych owoców. Jeśli bardzo chcemy „dosłodzić naturę” z powodzeniem możemy użyć do tego celu miodu lub syropu klonowego. Pamiętajmy jednak aby pod żadnym pozorem nie kupować gotowych, sklepowych produktów. Zawierają chemiczne dodatki oraz dużo mniej owoców niż koktajle robione przez nas w domu. Jeśli nabierze nas chęć na łyk lata w środku zimy, możemy zaopatrzyć się w owoce mrożone, które są równie bogate w witaminy i minerały co ich świeże, sezonowe odpowiedniki.