Przy komponowaniu jadłospisu dla kilkulatka warto mieć na uwadze siedem grup wartościowych odżywczo produktów. GRUPA 1: Produkty zbożowe – zawierają m.in. węglowodany oraz błonnik, który ułatwia trawienie. Podawaj więc dziecku pieczywo pełnoziarniste, płatki śniadaniowe, kasze, ryż i makarony (z różnych mąk). GRUPA 2: Warzywa – cenne źródło witamin, składników mineralnych i błonnika. Dziecko może je zjadać w postaci soków i surówek oraz gotowane czy duszone. GRUPA 3: Owoce – są bogate w witaminy. Oprócz świeżych owoców podawaj też dziecku soki (domowe) i suszone owoce. GRUPA 4: Mleko i produkty mleczne – dostarczają m.in. wapń i białko. Pamiętaj więc o mleku, serach, jogurtach i kefirze. GRUPA 5: Mięso, wędliny, ryby i jajka – doskonałe źródło białka. Ryby dostarczają także ważnych kwasów omega-3. Z mięsa sięgaj po drób i cielęcinę, a wędliny wybieraj chude. GRUPA 6: Tłuszcze roślinne – to zdrowe źródło energii. Wybieraj je do smażenia (olej rzepakowy), przygotowując sałatki (oliwa) i smarując pieczywo (masło i miękkie margaryny). GRUPA 7: Nasiona strączkowe – obfitują w białko. Nie podawaj ich dziecku jednak zbyt często - są ciężkostrawne.