Surówki i sałatki – jak podawać

Nie ma takiej pory dnia i takiej okazji, żeby nie można było podać surówki lub sałatki.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Surówki i sałatki – jak podawać
Znakomicie może ona spełniać rolę drugiego śniadania, podwieczorku czy zastąpić zupę. Sałatki można przygotowywać prawie ze wszystkiego i pole do eksperymentowania jest nieograniczone. Jeśli kompozycja nie bardzo nam się udała, zawsze pomoże jakiś ostrzejszy sos lub po prostu majonez. Nowe kompozycje najlepiej tworzyć wtedy, gdy jest się głodnym. Albo podpatrywać kompozycje sałatkowe w barach sałatkowychc Kaloryczność sałatki lub surówki bardzo podnosi dodatek żółtego sera, tłustszego mięsa lub wędliny (salami), makaronu, jajka i oczywiście sosów, o których wartości kalorycznej zwykle zapominamy. Sałatka z niewielką ilością majonezu będzie dużo bardziej pożywna od sałatki z jogurtem, a przy znacznym dodatku majonezu pożywniejsza nawet od reszty posiłku i właściwie mogłaby go w zupełności zastąpić. Do warzyw zawierających witaminy rozpuszczalne w tłuszczach niewielki dodatek tłuszczu, np. oliwy, jest jednak wskazany – witamina staje się wtedy lepiej przyswajalna przez nasz organizm.