Czym jest czosnek?
Warzywem czy przyprawą - czym właściwie jest czosnek? Okazuję się, że zarówno jednym jak i drugim! Czosnek pospolity stosowany jest bowiem do wielu dań jako warzywo (często surowe w postaci całych lub pokrojonych ząbków) oraz przyprawa (przeciśnięty przez praskę lub w postaci ususzonych granulek) dodająca im ciekawego smaku.
Ta niezwykła roślina należy do rodziny amarylkowatych i pochodzi z Azji Środkowej, skąd rozprzestrzeniała się jako roślina uprawna do Europy oraz Afryki - tam stała się też przedmiotem kultów religijnych.
Do polski czosnek trafił w średniowieczu, za przyczyną Tatarów. W szybkim czasie stał się lekiem stosowanym głównie w chorobach układu oddechowego. Obecnie jego walory - zarówno smakowe, jak i lecznicze docenia cały świat!
Fot. Fotolia
Zbiór młodego czosnku
Termin sadzenia czosnku wpływa na termin jego zbioru. Zasada jest prosta - im wcześniej zasadzimy go jesienią, tym szybciej zerwiemy latem.
Czosnek posadzony jesienią, dojrzewa na początku lipca i nadaje się do zbioru już w sierpniu (posadzenie wiosną opóźni jego zbiór o 3-4 tygodnie).
Młode warzywo zbiera się wówczas, gdy połowa otaczających go łupin jest zaschnięta, a poszczególne ząbki ściśle trzymają się w główce (jeśli ząbki rozsypują się oznacza to, że czosnek jest przejrzały). Oznaką dojrzałości czosnku jest także łatwość złamywania się w głąbiku (dolnej części łodygi).
Młody czosnek zbiera się zawsze podczas suchej słonecznej pogody, by nie złapał wilgoci. Po zebraniu dosusza się go jeszcze na słońcu przez ok. 3 dni, a następnie przechowuje w przewiewnym oraz suchym miejscu w postaci zaplecionej w warkocz wiązki (która jednocześnie może być doskonałym elementem dekoracyjnym Waszych kuchni).
Fot. Fotolia
Młody czosnek w kuchni
Młody czosnek wykopywany na przełomie lipca i sierpnia należy zużyć jak najszybciej. Charakteryzuje się on bowiem cieniutkimi, wilgotnymi łuskami, które szybko mogą ulec zepsuciu!
Młode warzywo najlepiej pasuje do tłustych mięs, wieprzowiny, baraniny, a także dziczyzny i królika. Bez czosnku nie mogą obyć się również domowe wędliny, kiełbasy, salami czy kabanosy.
Czosnek fantastycznie sprawdza się w różnego rodzaju sałatkach, zupach, gulaszach, potrawkach jednogarnkowych czy sosach. Śmiało łączcie go też ze śmietanami, jogurtami naturalnymi, a także wykorzystujcie do robienia przetworów na zimę (ogórków kiszonych i konserwowych).
Uwaga! Młody czosnek ma bardzo intensywny smak i aromat. Aby nieco go zneutralizować, łączcie go z natką pietruszki, produktami mlecznymi (mlekiem, kefirami, jogurtami, serami), czerwonym winem, miodem, goździkami i kminkiem!
Jedzenie czosnku - zalety
Świeże ząbki czosnku poza fantastycznym smakiem odznaczają się również znaczną ilością witamin i minerałów. Warto spożywać je ze względu na witaminę C, B1, potas, żelazo, magnez oraz fosfor.
Młody czosnek wzmocni naszą odporność przed kapryśną jesienią i mroźną zimą. Jest również znanym naturalnym antybiotykiem, który hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, a także obniża ciśnienie tętnicze krwi!
Przepisy z czosnkiem w roli głównej
Czosnek nie od dziś stanowi jeden z ważniejszych dodatków do przygotowywanych przez nas dań - bez niego nie byłyby one tak wyjątkowe, smaczne i aromatyczne!
Jeśli posiadacie kilka ząbków młodego czosnku, koniecznie spożytkujcie je na zrobienie smakowitych bułek z czosnkiem - idealne na przekąskę, piknik lub drugie śniadanie!
W sezonie wakacyjnym warto skusić się też na pieczonego pstrąga z nutą czosnku, podanego z młodymi ziemniaczkami i orzechami - pyszności!
Fot. Fotolia
Zastosowanie czosnku jest bardzo szerokie - w jaki sposób Wy wykorzystujecie go w swoich kuchniach? Czekamy na Wasze sprawdzone pomysły na potrawy z aromatycznym czosnkiem!
Warzywem czy przyprawą - czym właściwie jest czosnek? Okazuję się, że zarówno jednym jak i drugim! Czosnek pospolity stosowany jest bowiem do wielu dań jako warzywo (często surowe w postaci całych lub pokrojonych ząbków) oraz przyprawa (przeciśnięty przez praskę lub w postaci ususzonych granulek) dodająca im ciekawego smaku.
Ta niezwykła roślina należy do rodziny amarylkowatych i pochodzi z Azji Środkowej, skąd rozprzestrzeniała się jako roślina uprawna do Europy oraz Afryki - tam stała się też przedmiotem kultów religijnych.
Do polski czosnek trafił w średniowieczu, za przyczyną Tatarów. W szybkim czasie stał się lekiem stosowanym głównie w chorobach układu oddechowego. Obecnie jego walory - zarówno smakowe, jak i lecznicze docenia cały świat!
Fot. Fotolia
Zbiór młodego czosnku
Termin sadzenia czosnku wpływa na termin jego zbioru. Zasada jest prosta - im wcześniej zasadzimy go jesienią, tym szybciej zerwiemy latem.
Czosnek posadzony jesienią, dojrzewa na początku lipca i nadaje się do zbioru już w sierpniu (posadzenie wiosną opóźni jego zbiór o 3-4 tygodnie).
Młode warzywo zbiera się wówczas, gdy połowa otaczających go łupin jest zaschnięta, a poszczególne ząbki ściśle trzymają się w główce (jeśli ząbki rozsypują się oznacza to, że czosnek jest przejrzały). Oznaką dojrzałości czosnku jest także łatwość złamywania się w głąbiku (dolnej części łodygi).
Młody czosnek zbiera się zawsze podczas suchej słonecznej pogody, by nie złapał wilgoci. Po zebraniu dosusza się go jeszcze na słońcu przez ok. 3 dni, a następnie przechowuje w przewiewnym oraz suchym miejscu w postaci zaplecionej w warkocz wiązki (która jednocześnie może być doskonałym elementem dekoracyjnym Waszych kuchni).
Fot. Fotolia
Młody czosnek w kuchni
Młody czosnek wykopywany na przełomie lipca i sierpnia należy zużyć jak najszybciej. Charakteryzuje się on bowiem cieniutkimi, wilgotnymi łuskami, które szybko mogą ulec zepsuciu!
Młode warzywo najlepiej pasuje do tłustych mięs, wieprzowiny, baraniny, a także dziczyzny i królika. Bez czosnku nie mogą obyć się również domowe wędliny, kiełbasy, salami czy kabanosy.
Czosnek fantastycznie sprawdza się w różnego rodzaju sałatkach, zupach, gulaszach, potrawkach jednogarnkowych czy sosach. Śmiało łączcie go też ze śmietanami, jogurtami naturalnymi, a także wykorzystujcie do robienia przetworów na zimę (ogórków kiszonych i konserwowych).
Uwaga! Młody czosnek ma bardzo intensywny smak i aromat. Aby nieco go zneutralizować, łączcie go z natką pietruszki, produktami mlecznymi (mlekiem, kefirami, jogurtami, serami), czerwonym winem, miodem, goździkami i kminkiem!
Jedzenie czosnku - zalety
Świeże ząbki czosnku poza fantastycznym smakiem odznaczają się również znaczną ilością witamin i minerałów. Warto spożywać je ze względu na witaminę C, B1, potas, żelazo, magnez oraz fosfor.
Młody czosnek wzmocni naszą odporność przed kapryśną jesienią i mroźną zimą. Jest również znanym naturalnym antybiotykiem, który hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, a także obniża ciśnienie tętnicze krwi!
Przepisy z czosnkiem w roli głównej
Czosnek nie od dziś stanowi jeden z ważniejszych dodatków do przygotowywanych przez nas dań - bez niego nie byłyby one tak wyjątkowe, smaczne i aromatyczne!
Jeśli posiadacie kilka ząbków młodego czosnku, koniecznie spożytkujcie je na zrobienie smakowitych bułek z czosnkiem - idealne na przekąskę, piknik lub drugie śniadanie!
W sezonie wakacyjnym warto skusić się też na pieczonego pstrąga z nutą czosnku, podanego z młodymi ziemniaczkami i orzechami - pyszności!
Fot. Fotolia
Zastosowanie czosnku jest bardzo szerokie - w jaki sposób Wy wykorzystujecie go w swoich kuchniach? Czekamy na Wasze sprawdzone pomysły na potrawy z aromatycznym czosnkiem!