Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Świąteczne gołabki mięsno-grzybowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięsno-grzybowe gołąbki roznoszą w domu cudowny zapach świąt. Wszystkim dopisuje apetyt rozbudzony przez zapach kapusty, grzybów i mięsa. Post już minął, można zjeść treściwie i tak pysznie.

Świąteczne gołabki mięsno-grzybowe

Składniki:

Świąteczne gołabki mięsno-grzybowe

 

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe :500-600 g
  • duże liście kapusty włoskiej : 10 sztuk
  • wywar grzybowy lub warzywny : 500 ml
  • cebula biała posiekana : 60-80 g
  • kuskus : 0,5 szklanki
  • liście laurowe : 2 sztuki
  • ziele angielskie : 3-4 ziarenka
  • sól morska : 1-2 łyżeczki
  • czarny mielony pieprz : 0,5 łyżeczki
  • majeranek suszony : 2 łyżeczki
  • czosnek : 2 ząbki
  • natka pietruszki posiekana : 1-2 łyżeczki
  • olej rzepakowy : 3-4 łyżki
  • czerstwe bułki namoczone w mleku i odciśnięte : 2 sztuki
  • świeże duże jajko
  • grzyby leśne suszone namoczone w wodzie : 0,5-1 szklanka

 

  • do zagęszczenia sosu:

 

  • skrobia ziemniaczana : 2 łyżki
  • przegotowana, schłodzona woda : 100 ml

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne gołabki mięsno-grzybowe
Namoczone przez godzinę, odsączone grzyby zmiksować. Wodę z moczenia grzybów pozostawić do sosu. Kuskus zalać szklanką bulionu, przykryć, odstawić na 5-6 minut. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone połączyć z kuskusem, cebulą, czosnkiem, kajzerką, jajkiem, przyprawami, rozdrobnionymi grzybami oraz natką pietruszki. Liście kapusty moczyć we wrzątku 5-6 minut. Osączyć na sicie. Liście napełnić farszem mięsno-grzybowym, zawinąć (na dole liścia układamy łyżkę farszu, zawijamy z lewej i prawej strony do środka, następnie od dołu zawijamy ku górze). W dużym garnku rozgrzać olej, na dnie układać gołąbki, podpiec z obu stron. Wlać wodę i resztę bulionu grzybowego. Najlepiej aby gołąbki były zanurzone do 2/3 wysokości. Między gołąbki wcisnąć liście laurowe i dodać ziele angielskie. Gotować na małym ogniu 50-60 minut. Gołąbki, ziele angielskie i liście laurowe przełożyć na talerz. Skrobię ziemniaczana wymieszać z zimną wodą, przelać do sosu, gotować 3-4 minuty, aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem.