Sposób przygotowania:
Świąteczne gołabki mięsno-grzybowe
Namoczone przez godzinę, odsączone grzyby zmiksować. Wodę z moczenia grzybów pozostawić do sosu. Kuskus zalać szklanką bulionu, przykryć, odstawić na 5-6 minut. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone połączyć z kuskusem, cebulą, czosnkiem, kajzerką, jajkiem, przyprawami, rozdrobnionymi grzybami oraz natką pietruszki. Liście kapusty moczyć we wrzątku 5-6 minut. Osączyć na sicie. Liście napełnić farszem mięsno-grzybowym, zawinąć (na dole liścia układamy łyżkę farszu, zawijamy z lewej i prawej strony do środka, następnie od dołu zawijamy ku górze). W dużym garnku rozgrzać olej, na dnie układać gołąbki, podpiec z obu stron. Wlać wodę i resztę bulionu grzybowego. Najlepiej aby gołąbki były zanurzone do 2/3 wysokości. Między gołąbki wcisnąć liście laurowe i dodać ziele angielskie. Gotować na małym ogniu 50-60 minut. Gołąbki, ziele angielskie i liście laurowe przełożyć na talerz. Skrobię ziemniaczana wymieszać z zimną wodą, przelać do sosu, gotować 3-4 minuty, aż zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem.