W Jazz Bistro w Antaresie (ul. Marynarska 11), skosztować można zarówno dań na zimno, jak i na ciepło. Wśród przystawek spróbować będzie można tradycyjnych świątecznych smakołyków: śledzia w oleju, śmietanie i pod pierzynką, ryby faszerowanej, w galarecie czy marynowanej smażonej. Nie zabraknie oczywiście tradycyjnej sałatki jarzynowej i sałatki śledziowej. Na tych, którzy nawet w Święta nie potrafią sobie odmówić soczystych wędlin, czekać będzie specjalny półmisek wędlin, na którym znajdą: pieczony schab i karkówka, szynka gotowana, kabanosy, salami i pasztet. Wśród ciepłych dań nie zabraknie oczywiście tradycyjnych zup, do wyboru- krem z grzybów z łazankami lub barszcz czerwony z uszkami. Obok nich znajdziemy w karcie, zarówno staropolską potrawę, czyli smażonego karpia, jak i odrobinę ekstrawaganckiego łososia ze szparagami i sosem maślano- cytrynowym. Nie zabraknie również tradycyjnych dodatków: kapusty wigilijnej, surówki z czerwonej kapusty, czy kompotu z suszonych śliwek. Na deser, w Jazz Bistro w Antaresie, na gości czekać będą makowiec, sernik, miernik i murzynek.
Propozycje świąteczne czekają również na wszystkich tych, którzy odwiedzą Jazz Bistro Gwiazdeczka (ul. Piwna 40). Wielu zachwyci oryginalny smak śledzia smażonego, podawanego na toście, z grillowanymi pomidorkami cherry, bekonem i dodatkiem karmelizowanej cebulki. Całość podana z dodatkiem sosu żurawinowo- chrzanowego. Alternatywą dla tego dania jest smażona, marynowana w oliwie truflowej tilapia, podawana z czarnym makaronem, salsą z suszonych pomidorów, pieczonymi bakłażanami i truflami. Gości, którzy nie przepadają za daniami z ryb, ucieszy z pewnością fakt, że w świątecznym menu znajduje się również jedno danie z kaczki, podanej z sałatką z czerwonej kapusty, dodatkiem żurawiny i orzechów. Całość serwowana jest z ziemniakami podsmażonymi z majerankiem. Na deser czeka natomiast wiśniowa galaretka z musem z suszonych śliwek i odrobiną bitej śmietany.
Wyjątkowo bogate menu czeka na wszystkich gości, którzy zdecydują się odwiedzić Jazz Bistro przy Pięknej (ul. Piękna 20). Nie zabraknie oczywiście tradycyjnego barszczu czerwonego z uszkami. Z kolei dalsze propozycje na pewno zaskoczą oryginalnymi smakami. Skosztować będzie można śledzia w trzech sosach, tatara z łososia z czerwoną cebulką i kaparami, karpia wigilijnego smażonego w migdałach, podawanego z sałatką „Rosollo” z błękitnym sosem śmietanowym czy sandacza parzonego serwowanego na placuszkach grzybowych, doprawionego odrobiną sosu śliwkowego. Dodatkowo, to właśnie w restauracji na Pięknej, można dokonać zamówień na wigilijne dania.
Również w ZEN Jazz Bistro (ul. Jasna 24) istnieje możliwość złożenia zamówienia na świąteczne dania. Jako że ZEN Jazz Bistro, znane jest z potraw o orientalnym rodowodzie i egzotycznym smaku, również zimowe potrawy przygotowano z okazji nadchodzących Świąt. Wśród nich wymienić można tatara z łososia w sosie ponzu ze świeżą kolendrą podany z kwaśną śmietaną i karmelizowaną cytryną, czy krem z borowików z musem z sera ricotta i trawy cytrynowej. Gości chcących skosztować naprawdę wykwintnego dnia, nie trzeba będzie namawiać na wyborne kotleciki cielęce zapiekane z suszoną gruszką i kozim serem, podawane z risotto cytrynowym, duszoną w czerwonym winie czerwoną kapustą lub na roladki z sandacza saute, podawane z orientalnymi grzybami, kapustą bok choy i boczniakami oraz gotowanymi z olejem lnianymi boczniakami. Ukoronowaniem wykwintnego obiadu będzie niebanalny deser. W ZEN Jazz Bistro na gości czeka wykwintny specjał- karmelizowana gruszka Nasi, podana na cieście francuskim, całość podana z lodami cynamonowo- anyżowymi.
Ostatnia z restauracji, NU Jazz Bistro (Żurawia 6/12) przygotowała w tym roku wyjątkowo bogate świąteczne menu. Wśród przystawek, znajdziemy siekanego tatara z wędzonego pstrąga z czerwonym kawiorem i pikanto (czyli słodkim sosem wasabi) i cytrynowego tatara ze świeżego łososia, podanego na pikantnej sałatce z rukoli z dodatkiem ananasowego chutney'u (gęsty sos) z estragonem. Osoby poszukujące odrobiny tradycyjnego smaku, zadowoli z pewnością serwowana w NU zupa grzybowa z borowikami, grzybami shitake, łazankami i kolendrą. Wśród dań głównych z kolei, odnajdziemy przede wszystkim dania z ryb, na przykład filet z pstrąga smażonego w pikantnych ziołach, podany na słodko z kwaśnym sosem z mango i warzywnymi roladami, lub miętus z sosem gruszkowym z żółtym curry, podany na chrupiących warzywach z ryżem jaśminowym i dodatkiem sezamu. Wśród wyjątkowych propozycji nie mogło zabraknąć również deserów. Szef kuchni poleca dwie niezwykłe propozycje- sernik na sosie figowo- rodzynkowym z lodami czekoladowymi i kutię na sosie cynamonowym, podawaną z lodami waniliowymi.
Święta Bożego Narodzenia rok w rok, nierozerwalnie kojarzą się ze wspólnym biesiadowaniem przy stole.
Warto czasem podpatrzeć, co serwują w świątecznym czasie profesjonalni kucharze, by poszukać inspiracji do własnego przygotowywania Wigilii lub zamówić dania z restauracji i dać swojemu podniebieniu cieszyć się oryginalnymi smakami.
Propozycje świąteczne czekają również na wszystkich tych, którzy odwiedzą Jazz Bistro Gwiazdeczka (ul. Piwna 40). Wielu zachwyci oryginalny smak śledzia smażonego, podawanego na toście, z grillowanymi pomidorkami cherry, bekonem i dodatkiem karmelizowanej cebulki. Całość podana z dodatkiem sosu żurawinowo- chrzanowego. Alternatywą dla tego dania jest smażona, marynowana w oliwie truflowej tilapia, podawana z czarnym makaronem, salsą z suszonych pomidorów, pieczonymi bakłażanami i truflami. Gości, którzy nie przepadają za daniami z ryb, ucieszy z pewnością fakt, że w świątecznym menu znajduje się również jedno danie z kaczki, podanej z sałatką z czerwonej kapusty, dodatkiem żurawiny i orzechów. Całość serwowana jest z ziemniakami podsmażonymi z majerankiem. Na deser czeka natomiast wiśniowa galaretka z musem z suszonych śliwek i odrobiną bitej śmietany.
Wyjątkowo bogate menu czeka na wszystkich gości, którzy zdecydują się odwiedzić Jazz Bistro przy Pięknej (ul. Piękna 20). Nie zabraknie oczywiście tradycyjnego barszczu czerwonego z uszkami. Z kolei dalsze propozycje na pewno zaskoczą oryginalnymi smakami. Skosztować będzie można śledzia w trzech sosach, tatara z łososia z czerwoną cebulką i kaparami, karpia wigilijnego smażonego w migdałach, podawanego z sałatką „Rosollo” z błękitnym sosem śmietanowym czy sandacza parzonego serwowanego na placuszkach grzybowych, doprawionego odrobiną sosu śliwkowego. Dodatkowo, to właśnie w restauracji na Pięknej, można dokonać zamówień na wigilijne dania.
Również w ZEN Jazz Bistro (ul. Jasna 24) istnieje możliwość złożenia zamówienia na świąteczne dania. Jako że ZEN Jazz Bistro, znane jest z potraw o orientalnym rodowodzie i egzotycznym smaku, również zimowe potrawy przygotowano z okazji nadchodzących Świąt. Wśród nich wymienić można tatara z łososia w sosie ponzu ze świeżą kolendrą podany z kwaśną śmietaną i karmelizowaną cytryną, czy krem z borowików z musem z sera ricotta i trawy cytrynowej. Gości chcących skosztować naprawdę wykwintnego dnia, nie trzeba będzie namawiać na wyborne kotleciki cielęce zapiekane z suszoną gruszką i kozim serem, podawane z risotto cytrynowym, duszoną w czerwonym winie czerwoną kapustą lub na roladki z sandacza saute, podawane z orientalnymi grzybami, kapustą bok choy i boczniakami oraz gotowanymi z olejem lnianymi boczniakami. Ukoronowaniem wykwintnego obiadu będzie niebanalny deser. W ZEN Jazz Bistro na gości czeka wykwintny specjał- karmelizowana gruszka Nasi, podana na cieście francuskim, całość podana z lodami cynamonowo- anyżowymi.
Ostatnia z restauracji, NU Jazz Bistro (Żurawia 6/12) przygotowała w tym roku wyjątkowo bogate świąteczne menu. Wśród przystawek, znajdziemy siekanego tatara z wędzonego pstrąga z czerwonym kawiorem i pikanto (czyli słodkim sosem wasabi) i cytrynowego tatara ze świeżego łososia, podanego na pikantnej sałatce z rukoli z dodatkiem ananasowego chutney'u (gęsty sos) z estragonem. Osoby poszukujące odrobiny tradycyjnego smaku, zadowoli z pewnością serwowana w NU zupa grzybowa z borowikami, grzybami shitake, łazankami i kolendrą. Wśród dań głównych z kolei, odnajdziemy przede wszystkim dania z ryb, na przykład filet z pstrąga smażonego w pikantnych ziołach, podany na słodko z kwaśnym sosem z mango i warzywnymi roladami, lub miętus z sosem gruszkowym z żółtym curry, podany na chrupiących warzywach z ryżem jaśminowym i dodatkiem sezamu. Wśród wyjątkowych propozycji nie mogło zabraknąć również deserów. Szef kuchni poleca dwie niezwykłe propozycje- sernik na sosie figowo- rodzynkowym z lodami czekoladowymi i kutię na sosie cynamonowym, podawaną z lodami waniliowymi.
Święta Bożego Narodzenia rok w rok, nierozerwalnie kojarzą się ze wspólnym biesiadowaniem przy stole.
Warto czasem podpatrzeć, co serwują w świątecznym czasie profesjonalni kucharze, by poszukać inspiracji do własnego przygotowywania Wigilii lub zamówić dania z restauracji i dać swojemu podniebieniu cieszyć się oryginalnymi smakami.