Świąteczne menu w Jazz Bistro

Na wszystkich, którzy nie mogą doczekać się smaku tradycyjnych wigilijnych potraw, a także tych wybierających oryginalne kulinarne smaki, czeka niezwykłe menu.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Świąteczne menu w Jazz Bistro
fot. Fotolia
W Jazz Bistro w Antaresie (ul. Marynarska 11), skosztować można zarówno dań na zimno, jak i na ciepło. Wśród przystawek spróbować będzie można tradycyjnych świątecznych smakołyków: śledzia w oleju, śmietanie i pod pierzynką, ryby faszerowanej, w galarecie czy marynowanej smażonej. Nie zabraknie oczywiście tradycyjnej sałatki jarzynowej i sałatki śledziowej. Na tych, którzy nawet w Święta nie potrafią sobie odmówić soczystych wędlin, czekać będzie specjalny półmisek wędlin, na którym znajdą: pieczony schab i karkówka, szynka gotowana, kabanosy, salami i pasztet. Wśród ciepłych dań nie zabraknie oczywiście tradycyjnych zup, do wyboru- krem z grzybów z łazankami lub barszcz czerwony z uszkami. Obok nich znajdziemy w karcie, zarówno staropolską potrawę, czyli smażonego karpia, jak i odrobinę ekstrawaganckiego łososia ze szparagami i sosem maślano- cytrynowym. Nie zabraknie również tradycyjnych dodatków: kapusty wigilijnej, surówki z czerwonej kapusty, czy kompotu z suszonych śliwek. Na deser, w Jazz Bistro w Antaresie, na gości czekać będą makowiec, sernik, miernik i murzynek.

Propozycje świąteczne czekają również na wszystkich tych, którzy odwiedzą Jazz Bistro Gwiazdeczka (ul. Piwna 40). Wielu zachwyci oryginalny smak śledzia smażonego, podawanego na toście, z grillowanymi pomidorkami cherry, bekonem i dodatkiem karmelizowanej cebulki. Całość podana z dodatkiem sosu żurawinowo- chrzanowego. Alternatywą dla tego dania jest smażona, marynowana w oliwie truflowej tilapia, podawana z czarnym makaronem, salsą z suszonych pomidorów, pieczonymi bakłażanami i truflami. Gości, którzy nie przepadają za daniami z ryb, ucieszy z pewnością fakt, że w świątecznym menu znajduje się również jedno danie z kaczki, podanej z sałatką z czerwonej kapusty, dodatkiem żurawiny i orzechów. Całość serwowana jest z ziemniakami podsmażonymi z majerankiem. Na deser czeka natomiast wiśniowa galaretka z musem z suszonych śliwek i odrobiną bitej śmietany.

Wyjątkowo bogate menu czeka na wszystkich gości, którzy zdecydują się odwiedzić Jazz Bistro przy Pięknej (ul. Piękna 20). Nie zabraknie oczywiście tradycyjnego barszczu czerwonego z uszkami. Z kolei dalsze propozycje na pewno zaskoczą oryginalnymi smakami. Skosztować będzie można śledzia w trzech sosach, tatara z łososia z czerwoną cebulką i kaparami, karpia wigilijnego smażonego w migdałach, podawanego z sałatką „Rosollo” z błękitnym sosem śmietanowym czy sandacza parzonego serwowanego na placuszkach grzybowych, doprawionego odrobiną sosu śliwkowego. Dodatkowo, to właśnie w restauracji na Pięknej, można dokonać zamówień na wigilijne dania.

Również w ZEN Jazz Bistro (ul. Jasna 24) istnieje możliwość złożenia zamówienia na świąteczne dania. Jako że ZEN Jazz Bistro, znane jest z potraw o orientalnym rodowodzie i egzotycznym smaku, również zimowe potrawy przygotowano z okazji nadchodzących Świąt. Wśród nich wymienić można tatara z łososia w sosie ponzu ze świeżą kolendrą podany z kwaśną śmietaną i karmelizowaną cytryną, czy krem z borowików z musem z sera ricotta i trawy cytrynowej. Gości chcących skosztować naprawdę wykwintnego dnia, nie trzeba będzie namawiać na wyborne kotleciki cielęce zapiekane z suszoną gruszką i kozim serem, podawane z risotto cytrynowym, duszoną w czerwonym winie czerwoną kapustą lub na roladki z sandacza saute, podawane z orientalnymi grzybami, kapustą bok choy i boczniakami oraz gotowanymi z olejem lnianymi boczniakami. Ukoronowaniem wykwintnego obiadu będzie niebanalny deser. W ZEN Jazz Bistro na gości czeka wykwintny specjał- karmelizowana gruszka Nasi, podana na cieście francuskim, całość podana z lodami cynamonowo- anyżowymi.

Ostatnia z restauracji, NU Jazz Bistro (Żurawia 6/12) przygotowała w tym roku wyjątkowo bogate świąteczne menu. Wśród przystawek, znajdziemy siekanego tatara z wędzonego pstrąga z czerwonym kawiorem i pikanto (czyli słodkim sosem wasabi) i cytrynowego tatara ze świeżego łososia, podanego na pikantnej sałatce z rukoli z dodatkiem ananasowego chutney'u (gęsty sos) z estragonem. Osoby poszukujące odrobiny tradycyjnego smaku, zadowoli z pewnością serwowana w NU zupa grzybowa z borowikami, grzybami shitake, łazankami i kolendrą. Wśród dań głównych z kolei, odnajdziemy przede wszystkim dania z ryb, na przykład filet z pstrąga smażonego w pikantnych ziołach, podany na słodko z kwaśnym sosem z mango i warzywnymi roladami, lub miętus z sosem gruszkowym z żółtym curry, podany na chrupiących warzywach z ryżem jaśminowym i dodatkiem sezamu. Wśród wyjątkowych propozycji nie mogło zabraknąć również deserów. Szef kuchni poleca dwie niezwykłe propozycje- sernik na sosie figowo- rodzynkowym z lodami czekoladowymi i kutię na sosie cynamonowym, podawaną z lodami waniliowymi.

Święta Bożego Narodzenia rok w rok, nierozerwalnie kojarzą się ze wspólnym biesiadowaniem przy stole.
Warto czasem podpatrzeć, co serwują w świątecznym czasie profesjonalni kucharze, by poszukać inspiracji do własnego przygotowywania Wigilii lub zamówić dania z restauracji i dać swojemu podniebieniu cieszyć się oryginalnymi smakami.