DLACZEGO WARTO JEŚĆ JAJKA?
Są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo witamin i minerałów: m.in. witaminę A, E, D, K, B2, B9 i B12 oraz fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk. Jajka to również źródło choliny, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu, ponieważ stymuluje jego rozwój.
Zdjęcia: Fotolia
Jajka zawierają także lecytynę, która ogranicza odkładanie się cholesterolu w naszym organizmie oraz zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia.
JAKIE JAJO KUPIĆ?
Polacy najczęściej spożywają jajka kurze, przepiórcze, gęsie oraz kacze. Jajo kurze składa się w 75% z wody, 14% białka i 10% tłuszczu, pozostałe składniki to węglowodany.
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się co kryje się za tajemniczymi literkami i cyferkami na skorupce jajka mamy dla Was małą podpowiedź. Zgodnie z obowiązującymi normami Unii Europejskiej każde jajo powinno być oznaczone kodem oraz ciągiem cyfr składających się z kodu systemu chowu kur, kraju pochodzenia np. PL, weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego producenta jaj.
Schemat kodu na jajkach: X-YY-AABBCCDD :
X - oznacza sposób hodowli. Wyróżniamy cztery typy hodowli: 0 - ekologiczny, 1 - wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 - chów klatkowy,
YY - to symbol kraju pochodzenia jaj (Polska - PL),
AA - to symbol województwa,
BB - symbol powiatu,
CC - to symbol kodu zakresu działalności (np. ferma jaj konsumpcyjnych – symbol 13),
DD - to symbol firmy, czyli numer producenta w danym powiecie.
Producenci zobowiązani są również do podania wielkości jajek. Rozróżniamy cztery kategorie wagowe jaj:
S - jajo małe o masie niższej niż 53 g,
M – jajo średnie o wadze 53-63 g,
L – jajo duże o wadze od 63-73 g,
XL – jajo bardzo duże o wadze 73 g. i więcej.
Zdjęcie: Fotolia
JAJO W KUCHNI
W kuchni jajko można wykorzystać na tysiące sposobów. Zjedzone rano na śniadanie dostarcza do naszego organizmu wartościowych składników odżywczych potrzebnych na cały dzień. To także doskonały dodatek do sałatek, przystawek i dań głównych. Sprawdźcie wyśmienite przepisy w dziale jajka.
Jak gotować jajka? To podstawowe pytanie wielu początkujących kucharzy. W naszym artykule znajdziecie wyczerpującą odpowiedź na to pytanie.
Marzą Wam się na śniadanie jajka po benedyktyńsku? Z naszymi poradami z pewnością sobie poradzicie. Sprawdźcie jak je przygotować!
Czekamy na Wasze kulinarne inspiracje dań i deserów z dodatkiem jajek opatrzone zdjęciami, które z przyjemnością nagrodzimy cennymi wirtualami!
Są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo witamin i minerałów: m.in. witaminę A, E, D, K, B2, B9 i B12 oraz fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk. Jajka to również źródło choliny, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu, ponieważ stymuluje jego rozwój.
Zdjęcia: Fotolia
Jajka zawierają także lecytynę, która ogranicza odkładanie się cholesterolu w naszym organizmie oraz zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia.
JAKIE JAJO KUPIĆ?
Polacy najczęściej spożywają jajka kurze, przepiórcze, gęsie oraz kacze. Jajo kurze składa się w 75% z wody, 14% białka i 10% tłuszczu, pozostałe składniki to węglowodany.
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się co kryje się za tajemniczymi literkami i cyferkami na skorupce jajka mamy dla Was małą podpowiedź. Zgodnie z obowiązującymi normami Unii Europejskiej każde jajo powinno być oznaczone kodem oraz ciągiem cyfr składających się z kodu systemu chowu kur, kraju pochodzenia np. PL, weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego producenta jaj.
Schemat kodu na jajkach: X-YY-AABBCCDD :
X - oznacza sposób hodowli. Wyróżniamy cztery typy hodowli: 0 - ekologiczny, 1 - wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 - chów klatkowy,
YY - to symbol kraju pochodzenia jaj (Polska - PL),
AA - to symbol województwa,
BB - symbol powiatu,
CC - to symbol kodu zakresu działalności (np. ferma jaj konsumpcyjnych – symbol 13),
DD - to symbol firmy, czyli numer producenta w danym powiecie.
Producenci zobowiązani są również do podania wielkości jajek. Rozróżniamy cztery kategorie wagowe jaj:
S - jajo małe o masie niższej niż 53 g,
M – jajo średnie o wadze 53-63 g,
L – jajo duże o wadze od 63-73 g,
XL – jajo bardzo duże o wadze 73 g. i więcej.
Zdjęcie: Fotolia
JAJO W KUCHNI
W kuchni jajko można wykorzystać na tysiące sposobów. Zjedzone rano na śniadanie dostarcza do naszego organizmu wartościowych składników odżywczych potrzebnych na cały dzień. To także doskonały dodatek do sałatek, przystawek i dań głównych. Sprawdźcie wyśmienite przepisy w dziale jajka.
Jak gotować jajka? To podstawowe pytanie wielu początkujących kucharzy. W naszym artykule znajdziecie wyczerpującą odpowiedź na to pytanie.
Marzą Wam się na śniadanie jajka po benedyktyńsku? Z naszymi poradami z pewnością sobie poradzicie. Sprawdźcie jak je przygotować!
Czekamy na Wasze kulinarne inspiracje dań i deserów z dodatkiem jajek opatrzone zdjęciami, które z przyjemnością nagrodzimy cennymi wirtualami!