JAKIE JAJKA WYBIERAĆ?
Nie od dziś wiadomo, że jaja to skarbnica witamin i składników odżywczych. Są one źródłem pełnowartościowego białka, witamin A, E, D, K i tych z grupy B, a także ważnego dla organizmu fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu! Na rynku spożywczym nie brakuje tych frykasów. Czym kierować się przy ich wyborze i na jakie znaki zwracać uwagę?
Klasa A - najczęściej dostępna na rynku, oznacza, że jaja są świeże, skorupka nieuszkodzona, a białko płynne i klarowne.
Klasa A - ekstra – to jaja najbardziej świeże, nie mające więcej niż 7 dni od momentu zapakowania. Taki typ jaj jest jednak rzadziej dostępny w dużych sklepach spożywczych.
Klasa B – są to jajka drugiej klasy pod względem jakości. Przebywają na sklepowych półkach odrobinę dłużej i mogą mieć niewielkie uszkodzenia skorupek.
Przy wyborze jaj ważne jest także oznaczenie cyfrowe jajek, które informuje nas w jakich warunkach zostały one wyhodowane. Numeracja przedstawia się najczęściej w taki sposób:
0 – to jaja od tzw. „ szczęśliwych kur” czyli tych z wolnego wybiegu, karmionych w sposób naturalny i ekologiczny. Jaja te są zdrowsze i smaczniejsze.
1 – oznacza pochodzenie od kur znoszących jaja na grzędach, ale mających dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu.
2 – symbolizuje, że jaja pochodzą od kur z chowu ściółkowego – przetrzymywanych w ciasnych pomieszczeniach bez dostępu do wybiegu.
3 – to jaja od kur z chowu klatkowego. Zwierzęta hodowane są w ciasnych klatkach, gdzie brak jest jakiejkolwiek przestrzeni. Mimo, iż jest to najtańsza metoda chowu, uważamy że w ramach protestu nie należy ich kupować!
JAJKA PO WIEDEŃSKU
Tak jak w przypadku fasolki po bretońsku czy śledzi po japońsku, nazwa jajek wiedeńskich nie ma zbyt wiele wspólnego z miejscem zawartym w nazwie, a przysmak ten to nic innego jak jajka podane w szklance z dodatkiem ziół! Dzięki takiemu zestawieniu wyglądają one bardzo efektownie i zachęcająco. Doskonale zaprezentują się zarówno na Wielkanocnym stole, jak i podczas niedzielnego śniadania.
Metod na przyrządzenie jajek po wiedeńsku jest przynajmniej kilka. Według klasycznego przepisu podaje się je z dodatkiem masła, ziół oraz świeżo upieczonej kajzerki. Jeśli jednak dbacie o linię, śmiało możecie zaserwować je z kromką razowego chleba posmarowaną kremowym twarożkiem!
Macie oryginalny patent na przygotowanie tego słynnego na całym świecie przysmaku?
Pracę nad tym popularnym daniem zacząć należy od posmarowania masłem wybranej szklanki (ważne by była ona żaroodporna!), doskonale nada się kieliszek od wina, likieru czy szampana. Na jej dno wysypujemy odrobinę ulubionych przypraw, może to być: sól, świeżo zmielony pieprz, czosnek, zioła prowansalskie czy chilli.
Następnym krokiem jest wbicie na jej dno jajka i umieszczenie szklanki lub kieliszka w gotującej się wodzie, gdzie przetrzymujemy ją przez ok. 5 minut czyli do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko wciąż pozostanie płynne ( często zależy od grubości naczynia ). Jeśli chcecie przyspieszyć cały proces, przykryjcie szklankę talerzykiem.
Tak przygotowane jajka w wielu restauracjach podawane są w towarzystwie kawy z mlekiem, kajzerki i smażonej kiełbaski albo plasterka szynki!
SPRAWDŹCIE KONIECZNIE!
Jajka podawane na śniadanie lub na uroczystość świąt Wielkanocnych nie muszą być nudne! Pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa oraz wykwintności i przygotujmy wiedeńskie śniadanie na które składają się jaja w szklance, plasterki suszonej szynki i tosty!
Ciekawym pomysłem okaże się także przepis na jajka po wiedeńsku – są szybkie, proste w przygotowaniu a przy tym niebywale smaczne – skosztujcie koniecznie!
Jajka po wiedeńsku to świetne rozwiązanie na szybki, ale efektowny posiłek. Jak często przyrządzacie je w swoich kuchniach i z jakimi dodatkami serwujecie? Czekamy na Wasze przepisy opatrzone zdjęciami!
Nie od dziś wiadomo, że jaja to skarbnica witamin i składników odżywczych. Są one źródłem pełnowartościowego białka, witamin A, E, D, K i tych z grupy B, a także ważnego dla organizmu fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu! Na rynku spożywczym nie brakuje tych frykasów. Czym kierować się przy ich wyborze i na jakie znaki zwracać uwagę?
Klasa A - najczęściej dostępna na rynku, oznacza, że jaja są świeże, skorupka nieuszkodzona, a białko płynne i klarowne.
Klasa A - ekstra – to jaja najbardziej świeże, nie mające więcej niż 7 dni od momentu zapakowania. Taki typ jaj jest jednak rzadziej dostępny w dużych sklepach spożywczych.
Klasa B – są to jajka drugiej klasy pod względem jakości. Przebywają na sklepowych półkach odrobinę dłużej i mogą mieć niewielkie uszkodzenia skorupek.
Przy wyborze jaj ważne jest także oznaczenie cyfrowe jajek, które informuje nas w jakich warunkach zostały one wyhodowane. Numeracja przedstawia się najczęściej w taki sposób:
0 – to jaja od tzw. „ szczęśliwych kur” czyli tych z wolnego wybiegu, karmionych w sposób naturalny i ekologiczny. Jaja te są zdrowsze i smaczniejsze.
1 – oznacza pochodzenie od kur znoszących jaja na grzędach, ale mających dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu.
2 – symbolizuje, że jaja pochodzą od kur z chowu ściółkowego – przetrzymywanych w ciasnych pomieszczeniach bez dostępu do wybiegu.
3 – to jaja od kur z chowu klatkowego. Zwierzęta hodowane są w ciasnych klatkach, gdzie brak jest jakiejkolwiek przestrzeni. Mimo, iż jest to najtańsza metoda chowu, uważamy że w ramach protestu nie należy ich kupować!
JAJKA PO WIEDEŃSKU
Tak jak w przypadku fasolki po bretońsku czy śledzi po japońsku, nazwa jajek wiedeńskich nie ma zbyt wiele wspólnego z miejscem zawartym w nazwie, a przysmak ten to nic innego jak jajka podane w szklance z dodatkiem ziół! Dzięki takiemu zestawieniu wyglądają one bardzo efektownie i zachęcająco. Doskonale zaprezentują się zarówno na Wielkanocnym stole, jak i podczas niedzielnego śniadania.
Metod na przyrządzenie jajek po wiedeńsku jest przynajmniej kilka. Według klasycznego przepisu podaje się je z dodatkiem masła, ziół oraz świeżo upieczonej kajzerki. Jeśli jednak dbacie o linię, śmiało możecie zaserwować je z kromką razowego chleba posmarowaną kremowym twarożkiem!
Macie oryginalny patent na przygotowanie tego słynnego na całym świecie przysmaku?
Pracę nad tym popularnym daniem zacząć należy od posmarowania masłem wybranej szklanki (ważne by była ona żaroodporna!), doskonale nada się kieliszek od wina, likieru czy szampana. Na jej dno wysypujemy odrobinę ulubionych przypraw, może to być: sól, świeżo zmielony pieprz, czosnek, zioła prowansalskie czy chilli.
Następnym krokiem jest wbicie na jej dno jajka i umieszczenie szklanki lub kieliszka w gotującej się wodzie, gdzie przetrzymujemy ją przez ok. 5 minut czyli do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko wciąż pozostanie płynne ( często zależy od grubości naczynia ). Jeśli chcecie przyspieszyć cały proces, przykryjcie szklankę talerzykiem.
Tak przygotowane jajka w wielu restauracjach podawane są w towarzystwie kawy z mlekiem, kajzerki i smażonej kiełbaski albo plasterka szynki!
SPRAWDŹCIE KONIECZNIE!
Jajka podawane na śniadanie lub na uroczystość świąt Wielkanocnych nie muszą być nudne! Pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa oraz wykwintności i przygotujmy wiedeńskie śniadanie na które składają się jaja w szklance, plasterki suszonej szynki i tosty!
Ciekawym pomysłem okaże się także przepis na jajka po wiedeńsku – są szybkie, proste w przygotowaniu a przy tym niebywale smaczne – skosztujcie koniecznie!
Jajka po wiedeńsku to świetne rozwiązanie na szybki, ale efektowny posiłek. Jak często przyrządzacie je w swoich kuchniach i z jakimi dodatkami serwujecie? Czekamy na Wasze przepisy opatrzone zdjęciami!
niezły kąsek