Białko obecne w jajach kurzych jest najczęstszym alergenem pokarmowym i może powodować szereg burzliwych reakcji niekorzystnych dla naszego zdrowia i życia.
Jak to bywa w przypadku innych alergenów pokarmowych, nietolerancja na białko, które obecne jest w jajach zaczyna się zazwyczaj we wczesnym dzieciństwie, a rozpoznawana jest później – często już w wieku dorosłym.
Objawy występujące po spożyciu białka kurzego w przebiegu alergii to najczęściej ból brzucha, wymioty oraz pokrzywka. Warto wspomnieć również, że białko kurze może zaostrzać atopowe zapalenie skóry (ATP), powodować świąd, a także napady astmy i przewlekły katar!
Zdjęcie: Fotolia
DIETA BEZJAJECZNA
Dieta osób uczulanych na jaja kurze, polega na unikaniu czynnika wywołującego reakcję alergiczną czyli w tym przypadku białka. Przystosowanie się do takiej diety jest trudne, gdyż jajka są wykorzystywane do produkcji bardzo wielu artykułów spożywczych. Można by pomyśleć, że alergia pokarmowa wykluczy możliwość jedzenia naszych ulubionych potraw, w tym ciast, pierogów, kotletów z panierką, klasycznych mielonych czy sałatek, ale na rynku spożywczym znaleźć można substytuty idealnie nadające się do tych dań!
Czym zastąpić jaja w wypiekach?
Zależnie od rodzaju wypieku, zamiennikiem jaj mogą być 3-4 łyżki oleju roślinnego lub wody, które dodadzą ciastu odpowiedniej konsystencji, a przy tym nie popsują jego smaku. Doskonałą alternatywą dla jaj będzie także pełniejsza łyżka mąki sojowej, owsianej lub kukurydzianej połączona z 2 łyżkami wody( proporcja równa jednego jaja).
Niezwykle uniwersalnym zamiennikiem okaże się też mąka z ciecierzycy, która genialnie skleja wszelakiego rodzaju produkty. Na jedno jajko użyjcie 2 -3 łyżki mąki.
Zdjęcie: Fotolia
W wypiekach bez jaj świetnie sprawdzi się również purre z dyni lub fasoli czerwonej z puszki, a także papka z dojrzałego banana, ziemniaków i rozdrobnionego tofu!
CIASTA BEZ JAJ
Osoby nietolerujące białka kurzego często zastanawiają się jak skonstruować swoje menu by uniknąć tego produktu. Nic nie stoi też na przeszkodzie by przy pomocy alternatywnych produktów smakować się ciastem czekoladowym, sernikiem, ciastem z owocami bądź ciastami robionymi na zimno!
Wypieki bez dodatku jaj cieszą się także popularnością wśród osób niespożywających produktów pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym na naszym portalu znajdziecie znakomite przepisy na smakołyki bez jajek: tarty, szarlotki, cytrynowce czy słynne jogurtowe!
Wśród nich, na szczególną uwagę zasługuję kokosowy murzynek bez jajek – wypiek ten jest nie tylko smaczny, odpowiedni dla alergików, ale także szybki w przygotowaniu!
Równie ciekawą propozycją okaże ekspresowe ciasto bez pieczenia ze smakowitym kremem, herbatnikami i wiórkami kokosowymi – pyszności!
Zdjęcie: Fotolia
Zachęcamy Was do wypróbowania i dzielenia się swoją opinią na temat wypieków bez jaj. Chętnie skorzystamy z Waszych rad, a dodane przez Was receptury nagrodzimy cennymi wirtualami!
Jak to bywa w przypadku innych alergenów pokarmowych, nietolerancja na białko, które obecne jest w jajach zaczyna się zazwyczaj we wczesnym dzieciństwie, a rozpoznawana jest później – często już w wieku dorosłym.
Objawy występujące po spożyciu białka kurzego w przebiegu alergii to najczęściej ból brzucha, wymioty oraz pokrzywka. Warto wspomnieć również, że białko kurze może zaostrzać atopowe zapalenie skóry (ATP), powodować świąd, a także napady astmy i przewlekły katar!
Zdjęcie: Fotolia
DIETA BEZJAJECZNA
Dieta osób uczulanych na jaja kurze, polega na unikaniu czynnika wywołującego reakcję alergiczną czyli w tym przypadku białka. Przystosowanie się do takiej diety jest trudne, gdyż jajka są wykorzystywane do produkcji bardzo wielu artykułów spożywczych. Można by pomyśleć, że alergia pokarmowa wykluczy możliwość jedzenia naszych ulubionych potraw, w tym ciast, pierogów, kotletów z panierką, klasycznych mielonych czy sałatek, ale na rynku spożywczym znaleźć można substytuty idealnie nadające się do tych dań!
Czym zastąpić jaja w wypiekach?
Zależnie od rodzaju wypieku, zamiennikiem jaj mogą być 3-4 łyżki oleju roślinnego lub wody, które dodadzą ciastu odpowiedniej konsystencji, a przy tym nie popsują jego smaku. Doskonałą alternatywą dla jaj będzie także pełniejsza łyżka mąki sojowej, owsianej lub kukurydzianej połączona z 2 łyżkami wody( proporcja równa jednego jaja).
Niezwykle uniwersalnym zamiennikiem okaże się też mąka z ciecierzycy, która genialnie skleja wszelakiego rodzaju produkty. Na jedno jajko użyjcie 2 -3 łyżki mąki.
Zdjęcie: Fotolia
W wypiekach bez jaj świetnie sprawdzi się również purre z dyni lub fasoli czerwonej z puszki, a także papka z dojrzałego banana, ziemniaków i rozdrobnionego tofu!
CIASTA BEZ JAJ
Osoby nietolerujące białka kurzego często zastanawiają się jak skonstruować swoje menu by uniknąć tego produktu. Nic nie stoi też na przeszkodzie by przy pomocy alternatywnych produktów smakować się ciastem czekoladowym, sernikiem, ciastem z owocami bądź ciastami robionymi na zimno!
Wypieki bez dodatku jaj cieszą się także popularnością wśród osób niespożywających produktów pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym na naszym portalu znajdziecie znakomite przepisy na smakołyki bez jajek: tarty, szarlotki, cytrynowce czy słynne jogurtowe!
Wśród nich, na szczególną uwagę zasługuję kokosowy murzynek bez jajek – wypiek ten jest nie tylko smaczny, odpowiedni dla alergików, ale także szybki w przygotowaniu!
Równie ciekawą propozycją okaże ekspresowe ciasto bez pieczenia ze smakowitym kremem, herbatnikami i wiórkami kokosowymi – pyszności!
Zdjęcie: Fotolia
Zachęcamy Was do wypróbowania i dzielenia się swoją opinią na temat wypieków bez jaj. Chętnie skorzystamy z Waszych rad, a dodane przez Was receptury nagrodzimy cennymi wirtualami!
Jedzonko5656
SylaUla