Naturalnie barwione jajka

  • 4

Zbliża się wiosenny czas, a wraz z nim długo wyczekiwana Wielkanoc. Jednym ze zwyczajów przedświątecznych jest przygotowanie pisanek. Jak je zrobić w domowym zaciszu bez dodatku sztucznych barwników? Poniżej znajdziecie odpowiedź!

         
ocena: 4/5 głosów: 8
 Naturalnie barwione jajka
fot. Fotolia
HISTORIA PISANEK

Mieszkańcy Grecji i Persji wierzyli, że świat wykluł się z jajka – białko stało się słońcem, a żółtko księżycem. Historia ich ozdabiania sięga już czasów Mezopotamii. W naszym kraju najstarsze jajko przygotowywane techniką woskową wykopano na wyspie Ostrówek. Jajko smarowano woskiem, ozdabiano, a następnie wkładano do barwnika. Kiedy wystarczająco się zabarwiło, przystępowano do zdrapywania wosku tworząc w ten sposób dowolny wzór.

Jajka pod postacią pisanek od XII w. są potrawą Wielkanocną symbolizującą zmartwychwstanie, odrodzenie i początek nowego życia. Obecnie podajemy je do tradycyjnego żurku, białego barszczu, majonezu, a także faszerujemy najróżniejszymi dodatkami.

Jajka naturalnie barwione Pisanki Naturalnie barwione jajka

Zdjęcia: Fotolia

RODZAJE BARWNIKÓW

Barwne pisanki to fantastyczna dekoracja wielkanocnego koszyczka i stołu nakrytego do odświętnego śniadania. Pisanki malowane, woskowane czy skrobane najlepiej wcześniej ufarbować na jednolity kolor, który stworzy tło dla naszych jaj. Najkorzystniej tym celu wykorzystać naturalne barwniki, znajdujące się w owocach, warzywach, korach drzew, kwiatach, a nawet zbożach.

Jakie kolory jaj chcecie uzyskać w tym roku? Mamy dla Was kilka propozycji barwienia bez użycia chemicznych substancji!

BRĄZ

Delikatny i naturalny kolor brązu otrzymamy z łupin cebuli. Jest to najbardziej znany i najczęściej wykorzystywany sposób nadawania koloru skorupkom jaj. By nadać im taką barwę, należy  „piórka” cebuli namoczyć w wodzie, a następnie gotować je w powstałym wywarze. Głębszy i ciemniejszy kolor brązu uzyskamy natomiast dzięki gotowaniu jaj w wywarze z fusów prawdziwej kawy.

CZERWIEŃ

W koszyczku wielkanocnym nie może zabraknąć jaj o barwie czerwonej. Skorupki o takim kolorze uzyskamy gotując jaja w kwiatach hibiskusa lub łupinach czerwonej cebuli.

RÓŻ


Sposobem na nadanie skorupkom jaj różowej barwy, jest parzenie ich w soku z buraków. Jeśli chcecie by Wasz róż był bardziej pastelowy, koniecznie ugotujcie jaja w wywarze z żurawiny  – w obu przypadkach kolor jajek pięknie zaprezentuje się na białym obrusie, wśród wielkanocnych potraw!

POMARAŃCZ

Półgodzinne gotowanie jaj  w mieszance startej dyni lub marchwi pozwoli nam uzyskać jaja barwy pomarańczowej. Ten ciepły kolor otrzymamy dzięki karotenowi zawartemu w warzywach, który pod wpływem wysokiej temperatury zabarwi nasze wielkanocne przysmaki.

Świetnym rozwiązaniem będzie także użycie sproszkowanego chili – kolor będzie intensywnie pomarańczowy!

Barwienie jaj
Zdjęcie: Fotolia

ŻÓŁĆ

Wykorzystując przyprawę curry i kurkumę otrzymamy słoneczny kolor żółci. Do wody wsypujemy po 2 łyżeczki wspomnianych przypraw, umieszczamy w nich jaja i gotujemy do momentu uzyskania oczekiwanego efektu!

NIEBIESKI

Niebieską barwę zyskamy dzięki przygotowaniu wywaru z drobno pokrojonej czerwonej kapusty, a także suszonych jagód czy jeżyn.

ZIELONY

Do stworzenia zieleni na skorupkach potrzebne będą mrożone liście szpinaku, pokrzywy, natka pietruszki i ewentualnie młoda trawa.

POMOCNE TRIKI

Naturalna metoda farbowania jaj to doskonały sposób na oryginalnie wyglądające pisanki. Jeśli chcecie uzyskać efekt specjalny na tych wielkanocnych przysmakach, przed farbowaniem umieśćcie jaja w rajstopie lub owińcie gazą – da to efekt marmurkowy. Jeśli macie ochotę na paski, wykorzystajcie gumki recepturki, a gdy na motyw świąteczny, wytnijcie go z materiału i przymocujcie bardzo cienką nitką!

Za każdym razem do gotującej się wody z jajkami dodawajcie 2-3 łyżki octu co doskonale utrwali efekt barwienia, a po wyjęciu ich z wody i ostygnięciu nasmarujcie tłuszczem roślinnym co doda im gładkości i połysku!

Jajka do koszyczka
Zdjęcie: Fotolia

Jeśli lubicie eksperymentować, możecie także mieszać między sobą różne barwniki. Dzięki temu otrzymacie różne odcienie danego koloru co dodatkowo urozmaici Wasz stół Wielkanocny!