HISTORIA PISANEK
Mieszkańcy Grecji i Persji wierzyli, że świat wykluł się z jajka – białko stało się słońcem, a żółtko księżycem. Historia ich ozdabiania sięga już czasów Mezopotamii. W naszym kraju najstarsze jajko przygotowywane techniką woskową wykopano na wyspie Ostrówek. Jajko smarowano woskiem, ozdabiano, a następnie wkładano do barwnika. Kiedy wystarczająco się zabarwiło, przystępowano do zdrapywania wosku tworząc w ten sposób dowolny wzór.
Jajka pod postacią pisanek od XII w. są potrawą Wielkanocną symbolizującą zmartwychwstanie, odrodzenie i początek nowego życia. Obecnie podajemy je do tradycyjnego żurku, białego barszczu, majonezu, a także faszerujemy najróżniejszymi dodatkami.
Zdjęcia: Fotolia
RODZAJE BARWNIKÓW
Barwne pisanki to fantastyczna dekoracja wielkanocnego koszyczka i stołu nakrytego do odświętnego śniadania. Pisanki malowane, woskowane czy skrobane najlepiej wcześniej ufarbować na jednolity kolor, który stworzy tło dla naszych jaj. Najkorzystniej tym celu wykorzystać naturalne barwniki, znajdujące się w owocach, warzywach, korach drzew, kwiatach, a nawet zbożach.
Jakie kolory jaj chcecie uzyskać w tym roku? Mamy dla Was kilka propozycji barwienia bez użycia chemicznych substancji!
BRĄZ
Delikatny i naturalny kolor brązu otrzymamy z łupin cebuli. Jest to najbardziej znany i najczęściej wykorzystywany sposób nadawania koloru skorupkom jaj. By nadać im taką barwę, należy „piórka” cebuli namoczyć w wodzie, a następnie gotować je w powstałym wywarze. Głębszy i ciemniejszy kolor brązu uzyskamy natomiast dzięki gotowaniu jaj w wywarze z fusów prawdziwej kawy.
CZERWIEŃ
W koszyczku wielkanocnym nie może zabraknąć jaj o barwie czerwonej. Skorupki o takim kolorze uzyskamy gotując jaja w kwiatach hibiskusa lub łupinach czerwonej cebuli.
RÓŻ
Sposobem na nadanie skorupkom jaj różowej barwy, jest parzenie ich w soku z buraków. Jeśli chcecie by Wasz róż był bardziej pastelowy, koniecznie ugotujcie jaja w wywarze z żurawiny – w obu przypadkach kolor jajek pięknie zaprezentuje się na białym obrusie, wśród wielkanocnych potraw!
POMARAŃCZ
Półgodzinne gotowanie jaj w mieszance startej dyni lub marchwi pozwoli nam uzyskać jaja barwy pomarańczowej. Ten ciepły kolor otrzymamy dzięki karotenowi zawartemu w warzywach, który pod wpływem wysokiej temperatury zabarwi nasze wielkanocne przysmaki.
Świetnym rozwiązaniem będzie także użycie sproszkowanego chili – kolor będzie intensywnie pomarańczowy!
Zdjęcie: Fotolia
ŻÓŁĆ
Wykorzystując przyprawę curry i kurkumę otrzymamy słoneczny kolor żółci. Do wody wsypujemy po 2 łyżeczki wspomnianych przypraw, umieszczamy w nich jaja i gotujemy do momentu uzyskania oczekiwanego efektu!
NIEBIESKI
Niebieską barwę zyskamy dzięki przygotowaniu wywaru z drobno pokrojonej czerwonej kapusty, a także suszonych jagód czy jeżyn.
ZIELONY
Do stworzenia zieleni na skorupkach potrzebne będą mrożone liście szpinaku, pokrzywy, natka pietruszki i ewentualnie młoda trawa.
POMOCNE TRIKI
Naturalna metoda farbowania jaj to doskonały sposób na oryginalnie wyglądające pisanki. Jeśli chcecie uzyskać efekt specjalny na tych wielkanocnych przysmakach, przed farbowaniem umieśćcie jaja w rajstopie lub owińcie gazą – da to efekt marmurkowy. Jeśli macie ochotę na paski, wykorzystajcie gumki recepturki, a gdy na motyw świąteczny, wytnijcie go z materiału i przymocujcie bardzo cienką nitką!
Za każdym razem do gotującej się wody z jajkami dodawajcie 2-3 łyżki octu co doskonale utrwali efekt barwienia, a po wyjęciu ich z wody i ostygnięciu nasmarujcie tłuszczem roślinnym co doda im gładkości i połysku!
Zdjęcie: Fotolia
Jeśli lubicie eksperymentować, możecie także mieszać między sobą różne barwniki. Dzięki temu otrzymacie różne odcienie danego koloru co dodatkowo urozmaici Wasz stół Wielkanocny!
Mieszkańcy Grecji i Persji wierzyli, że świat wykluł się z jajka – białko stało się słońcem, a żółtko księżycem. Historia ich ozdabiania sięga już czasów Mezopotamii. W naszym kraju najstarsze jajko przygotowywane techniką woskową wykopano na wyspie Ostrówek. Jajko smarowano woskiem, ozdabiano, a następnie wkładano do barwnika. Kiedy wystarczająco się zabarwiło, przystępowano do zdrapywania wosku tworząc w ten sposób dowolny wzór.
Jajka pod postacią pisanek od XII w. są potrawą Wielkanocną symbolizującą zmartwychwstanie, odrodzenie i początek nowego życia. Obecnie podajemy je do tradycyjnego żurku, białego barszczu, majonezu, a także faszerujemy najróżniejszymi dodatkami.
Zdjęcia: Fotolia
RODZAJE BARWNIKÓW
Barwne pisanki to fantastyczna dekoracja wielkanocnego koszyczka i stołu nakrytego do odświętnego śniadania. Pisanki malowane, woskowane czy skrobane najlepiej wcześniej ufarbować na jednolity kolor, który stworzy tło dla naszych jaj. Najkorzystniej tym celu wykorzystać naturalne barwniki, znajdujące się w owocach, warzywach, korach drzew, kwiatach, a nawet zbożach.
Jakie kolory jaj chcecie uzyskać w tym roku? Mamy dla Was kilka propozycji barwienia bez użycia chemicznych substancji!
BRĄZ
Delikatny i naturalny kolor brązu otrzymamy z łupin cebuli. Jest to najbardziej znany i najczęściej wykorzystywany sposób nadawania koloru skorupkom jaj. By nadać im taką barwę, należy „piórka” cebuli namoczyć w wodzie, a następnie gotować je w powstałym wywarze. Głębszy i ciemniejszy kolor brązu uzyskamy natomiast dzięki gotowaniu jaj w wywarze z fusów prawdziwej kawy.
CZERWIEŃ
W koszyczku wielkanocnym nie może zabraknąć jaj o barwie czerwonej. Skorupki o takim kolorze uzyskamy gotując jaja w kwiatach hibiskusa lub łupinach czerwonej cebuli.
RÓŻ
Sposobem na nadanie skorupkom jaj różowej barwy, jest parzenie ich w soku z buraków. Jeśli chcecie by Wasz róż był bardziej pastelowy, koniecznie ugotujcie jaja w wywarze z żurawiny – w obu przypadkach kolor jajek pięknie zaprezentuje się na białym obrusie, wśród wielkanocnych potraw!
POMARAŃCZ
Półgodzinne gotowanie jaj w mieszance startej dyni lub marchwi pozwoli nam uzyskać jaja barwy pomarańczowej. Ten ciepły kolor otrzymamy dzięki karotenowi zawartemu w warzywach, który pod wpływem wysokiej temperatury zabarwi nasze wielkanocne przysmaki.
Świetnym rozwiązaniem będzie także użycie sproszkowanego chili – kolor będzie intensywnie pomarańczowy!
Zdjęcie: Fotolia
ŻÓŁĆ
Wykorzystując przyprawę curry i kurkumę otrzymamy słoneczny kolor żółci. Do wody wsypujemy po 2 łyżeczki wspomnianych przypraw, umieszczamy w nich jaja i gotujemy do momentu uzyskania oczekiwanego efektu!
NIEBIESKI
Niebieską barwę zyskamy dzięki przygotowaniu wywaru z drobno pokrojonej czerwonej kapusty, a także suszonych jagód czy jeżyn.
ZIELONY
Do stworzenia zieleni na skorupkach potrzebne będą mrożone liście szpinaku, pokrzywy, natka pietruszki i ewentualnie młoda trawa.
POMOCNE TRIKI
Naturalna metoda farbowania jaj to doskonały sposób na oryginalnie wyglądające pisanki. Jeśli chcecie uzyskać efekt specjalny na tych wielkanocnych przysmakach, przed farbowaniem umieśćcie jaja w rajstopie lub owińcie gazą – da to efekt marmurkowy. Jeśli macie ochotę na paski, wykorzystajcie gumki recepturki, a gdy na motyw świąteczny, wytnijcie go z materiału i przymocujcie bardzo cienką nitką!
Za każdym razem do gotującej się wody z jajkami dodawajcie 2-3 łyżki octu co doskonale utrwali efekt barwienia, a po wyjęciu ich z wody i ostygnięciu nasmarujcie tłuszczem roślinnym co doda im gładkości i połysku!
Zdjęcie: Fotolia
Jeśli lubicie eksperymentować, możecie także mieszać między sobą różne barwniki. Dzięki temu otrzymacie różne odcienie danego koloru co dodatkowo urozmaici Wasz stół Wielkanocny!
marcinka
LauraLaura
karola25
agi0911