Jakie jest najsmaczniejsze jajko? Świeże! A jak to poznać?
Jeśli już je rozbiliśmy wystarczy przyjrzeć się czy żółtko jest otoczone ściśle przez cienką warstwę białka (po za tym rozwalającym się). Dodatkowo, samo żółtko powinno być wypukłe.
Przed rozbiciem, a w domu- wkładamy do szklanki z zimną wodą i obserwujemy. Jeśli opadnie, jest świeże, jeśli wypłynie - stare.
W sytuacji w której nie możemy jajko zanurzyć w wodzie wystarczy nim odrobinę potrząsnąć i nasłuchiwać. Świeże nie powinno chlupać.
Jeśli już je rozbiliśmy wystarczy przyjrzeć się czy żółtko jest otoczone ściśle przez cienką warstwę białka (po za tym rozwalającym się). Dodatkowo, samo żółtko powinno być wypukłe.
Przed rozbiciem, a w domu- wkładamy do szklanki z zimną wodą i obserwujemy. Jeśli opadnie, jest świeże, jeśli wypłynie - stare.
W sytuacji w której nie możemy jajko zanurzyć w wodzie wystarczy nim odrobinę potrząsnąć i nasłuchiwać. Świeże nie powinno chlupać.