By uniknąć wyrzucania jedzenia, należy rezolutnie planować zakupy. Najczęściej po świętach i różnych uroczystościach zostaje nam nadmiar mięsa. Jakie są moje sposoby na jego wykorzystanie?
Takim farszem nadziewamy naleśniki lub ciasto drożdżowe. Do pasztecików doskonale nadaje się także ciasto francuskie. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, możemy posypać przyprawami i upiec w piekarniku. Inna propozycja to ciasto na pierogi - nakładamy porcję farszu i gotujemy w osolonej wodzie.
Skrawki wędlin i kiełbas doskonale nadają się do zapiekanek i pizzy. Wystarczy dodać ulubione warzywa, doskonale pasują do tego np. krojone pomidory. Chwilę podsmażyć na patelni i nałożyć na połówki kajzerek. Zapiec z serem w piekarniku lub ułożyć wędlinę na cieście na pizzę, dodać ulubione warzywa i starty ser. Piec około 30 minut.
Pieczenie można wykorzystać do zrobienia mięs w galaretkach. Należy pokroić je w kostkę lub plastry, dodać groszek i kukurydzę. Doprawić do smaku (można dodać także natkę pietruszki) zalać bulionem z rozpuszczoną żelatyną. Odstawić do lodówki do stężenia.
Czego nie uda nam się ponownie „odzyskać” najlepiej zamrozić. Takie resztki będą doskonałe na szybki obiad. Pamiętajmy tylko, by nie zamrażać ponownie raz rozmrożonego mięsa. A do mrożenia używajmy specjalnych woreczków, folii aluminiowej lub specjalnych pojemników.
Polecamy: Co zrobić z resztkami jedzenia?
Nina W.