Sposób przygotowania:
Szynka pieczona w cieście
Szynkę ułożyć w garnku, zalać całą wodą. Gotować 1,5 godziny. Mięso wyjąć, wywar zachować. Rozmieszać drożdże z ciepłym mlekiem. Stopić masło, wymieszać z rozprowadzonymi drożdżami, 1/2 łyżeczki soli, jajkami i 50 dag maki. Ciasto odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
FARSZ: Pokroić połowę pieczarek. Usmażyć na oleju, przyprawić. Dodać posiekaną natkę. Ciasto rozwałkować na placek 1/2 cm grubości. Część odkroić, resztę posmarować farszem. W tak przygotowane ciasto zawinać szynkę. Posmarować mlekiem, przybrać odłożonym ciastem.
Piec 40 minut w temp. 200 stop. C.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce, pokroić. Resztę pieczarek pokroić w plasterki. pieczarki i szparagi udusić na 1 łyżce oleju. Podlać 1/2 litra wywaru z mięsa, gotować 10 minut. Osączyć, wywar zachować. Rozgrzać pozostały tłuszcz, dodać mąkę. mieszając dolewać śmietanę kremówkę, następnie wywar. Gotować 2 minuty, przyprawić. Wymieszać z ziemniakami, pieczarkami i szparagami. Osączyć, morele zmiksować. Wymieszać kwaśną śmietaną i musztardą. Szynkę pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Podawać z sosem morelowym i jarzynowym.
FARSZ: Pokroić połowę pieczarek. Usmażyć na oleju, przyprawić. Dodać posiekaną natkę. Ciasto rozwałkować na placek 1/2 cm grubości. Część odkroić, resztę posmarować farszem. W tak przygotowane ciasto zawinać szynkę. Posmarować mlekiem, przybrać odłożonym ciastem.
Piec 40 minut w temp. 200 stop. C.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać. Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce, pokroić. Resztę pieczarek pokroić w plasterki. pieczarki i szparagi udusić na 1 łyżce oleju. Podlać 1/2 litra wywaru z mięsa, gotować 10 minut. Osączyć, wywar zachować. Rozgrzać pozostały tłuszcz, dodać mąkę. mieszając dolewać śmietanę kremówkę, następnie wywar. Gotować 2 minuty, przyprawić. Wymieszać z ziemniakami, pieczarkami i szparagami. Osączyć, morele zmiksować. Wymieszać kwaśną śmietaną i musztardą. Szynkę pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Podawać z sosem morelowym i jarzynowym.