Szynki, pasztetowe, półgęski

Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego promuje lokalne i regionalne produkty spożywcze. W Polsce najpierw do niej wszedł Region Dziedzictwa Kulinarnego Warmia, Mazury, Powiśle.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Szynki, pasztetowe, półgęski
Szynka dylewska dojrzewająca

„Witamy w domu położonym z „Dala od drogi”. W książce pod tym tytułem wymieniono Kalinówkę razem z innymi czterdziestoma dziewięcioma najpiękniejszymi miejscami na wypoczynek w Polsce.” – zapraszają gospodarze na swojej stronie internetowej. W tej właśnie Kalinówce dojrzewa właśnie szynka dylewska, którą znawcy porównują z parmeńską. Została ona wpisana na Listę produktów Tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zajęła też pierwsze miejsce na najlepszy produkt mięsny Warmii, Mazur i Powiśla.

Pasztetowa wędzona

Nagroda na XIII Jesiennych Targach Rolnictwa: - za pasztetową wędzoną w kategorii PODROBY MIĘSNE, - II Wicemistrz Województwa Warmińsko – Mazurskiego AGROLIGA 2006, - „Najładniejsze Stoisko" w kategorii: stoisko.
Kontakt:
Zakład Przetwórstwa Mięsnego
Józef Malinowski
ul. Wyzwolenia 90
13-220 Rybno
tel/fax: +48 (23) 696 60 60
e-mail: zm.malinowski@interia.pl

Półgęsek Wiesława Dreszlera, czyli gęsia pierś peklowana i wędzona ze skórką. Tego specjału można spróbować w Nowym Mieście Lubawskim. Nagrody na Ogólnopolskim Festiwalu Pasztetników w Ostrzeszowie i konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Informacje:
http://www.zm-malinowski.pl/
http://www.wzgorza-dylewskie.pl/
www.wrota.warmia.mazury.pl
http://www.culinary-heritage.com/index.asp?sprakid=4