Małgorzata Gutowska - Adamczyk „Cukiernia pod Amorem”
Silne kobiety, wielkie namiętności, rodzinne tajemnice. Trzytomowa saga o Gutowie to wędrówka przez stulecia w świecie szlacheckich dworków oraz współczesnej polskiej prowincji. Migdałowe babeczki, jagodzianki, słodkie drożdżowe ciasto z kruszonką – same pyszności podają w cukierni przy rynku.
„ - A cukiernia pod Amorem nadal istnieje?
- Oczywiście. Akurat trwa sezon na rożki. Może też kiedyś wpadniecie spróbować? To niedaleko stąd.”
http://www.cukierniapodamorem.pl/
Peter Pezelli „Kuchnia Franceski”
To przepyszna historia o dzieleniu się miłością, życiem, radą i – nade wszystko – jedzeniem, autorstwa człowieka, który rozkochał Amerykanów w słonecznej Italii.
Polecają autorki blogów:
http://addiopomidory.blogspot.com/2010/08/samotnosc-kuchnia-franceski-fritata-z.html
http://artkulinaria.pl/foodkultura/kuchnia-franceski-poczuj-atmosfere-slonecznej-italii
http://dabarai.blox.pl/2011/10/Kuchnia-Franceski-Peter-Pezzelli.html
Marsha Mehran „Zupa z granatów”
Zaparzcie jaśminowej herbaty i zarezerwujcie sobie czas na przeczytanie całej książki od razu. Jest tak ciepła i fascynująca, że nie można się od niej oderwać. Ballinacroagh, małe miasteczko we wschodniej Irlandii. Trzy piękne siostry Aminpour, uciekinierki z ogarniętego islamską rewolucją Iranu, otwierają egzotyczną Babylon Café. Zaczynają kusić mieszkańców miasteczka tradycyjnymi perskimi potrawami i rozmaitymi smakołykami, które roztaczają wspaniałe aromaty kardamonu, cynamonu, szafranu. Dużym plusem książki są dokładne przepisy potraw, które przyrządzają siostry.
Silne kobiety, wielkie namiętności, rodzinne tajemnice. Trzytomowa saga o Gutowie to wędrówka przez stulecia w świecie szlacheckich dworków oraz współczesnej polskiej prowincji. Migdałowe babeczki, jagodzianki, słodkie drożdżowe ciasto z kruszonką – same pyszności podają w cukierni przy rynku.
„ - A cukiernia pod Amorem nadal istnieje?
- Oczywiście. Akurat trwa sezon na rożki. Może też kiedyś wpadniecie spróbować? To niedaleko stąd.”
http://www.cukierniapodamorem.pl/
Peter Pezelli „Kuchnia Franceski”
To przepyszna historia o dzieleniu się miłością, życiem, radą i – nade wszystko – jedzeniem, autorstwa człowieka, który rozkochał Amerykanów w słonecznej Italii.
Polecają autorki blogów:
http://addiopomidory.blogspot.com/2010/08/samotnosc-kuchnia-franceski-fritata-z.html
http://artkulinaria.pl/foodkultura/kuchnia-franceski-poczuj-atmosfere-slonecznej-italii
http://dabarai.blox.pl/2011/10/Kuchnia-Franceski-Peter-Pezzelli.html
Marsha Mehran „Zupa z granatów”
Zaparzcie jaśminowej herbaty i zarezerwujcie sobie czas na przeczytanie całej książki od razu. Jest tak ciepła i fascynująca, że nie można się od niej oderwać. Ballinacroagh, małe miasteczko we wschodniej Irlandii. Trzy piękne siostry Aminpour, uciekinierki z ogarniętego islamską rewolucją Iranu, otwierają egzotyczną Babylon Café. Zaczynają kusić mieszkańców miasteczka tradycyjnymi perskimi potrawami i rozmaitymi smakołykami, które roztaczają wspaniałe aromaty kardamonu, cynamonu, szafranu. Dużym plusem książki są dokładne przepisy potraw, które przyrządzają siostry.