Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Tara porowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki sposób na obiad.... niestety bardzo kaloryczny, ale od czasu do czasu dozwolony :)

Tara porowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tara porowa

 

  • Składniki na ciasto :
  • takie jak z tartaletek z łososiem i szpinakiem

 

  • 137,5 g mąki
  • 75g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 1 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów w proszku
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki drobno otartego oregano

 

 

  • Składniki na sos śmietanowy

 

  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pojemnik (200 g) kwaśnej śmietany 12% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 30 g startego sera pleśniowego np. Lazur
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tara porowa
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Wszystkie składniki szybko zagnieść- ciasto powinno być elastyczne. Umieścić na 1 godzinę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy na większy placek - wykładamy nim dno i boki formy( u mnie średnika 28cm). Spód nakłuwamy widelcem Zapiekamy przez 10 min w 200 stopniach. Następnie lekko studzimy. W tym czasie przygotowujemy farsz.PRZYGOTOWANIE FARSZU: Boczek kroimy w kostkę ( nie musi być drobna) i przesmażamy na rozgrzanej patelni. Nie dodajemy tłuszczu ponieważ wytopi się z boczku. Następnie do boczku dodajmy pokrojony w plastry por i razem przesmażamy ok 5 min. Przyprawiamy do smaku. PRZYGOTOWANIE SOSU ŚMIETANOWEGO: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Do miski wlewamy śmietanę, jajka, starty ser, ostudzoną cebulę oraz przyprawy. Wszytko mieszamy do połączenia składników.PRZYGOTOWANIE TARTY: Na podpieczony spód wykładamy farsz z boczku i pora, całość zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy 25 minut w 200 stopniach. Smacznego*Przepis na ciasto i sos śmietanowy pochodzi z bloga Życie w apetycie
Tara porowa
Z podanych składnków zagniatamy ciasto, które po godzinnym leżakowaniu w lodówce umieszczamy w formie do tarty
Tara porowa
Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek i por
Tara porowa
Na podpieczony spód wykładamy przygotowany farsz
Tara porowa
Tarta wygląda bardzo ładnie dzięki temu, że sos się ładnie zarumienił...Smacznego