Sposób przygotowania:
Tara porowa
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Wszystkie składniki szybko zagnieść- ciasto powinno być elastyczne. Umieścić na 1 godzinę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy na większy placek - wykładamy nim dno i boki formy( u mnie średnika 28cm). Spód nakłuwamy widelcem Zapiekamy przez 10 min w 200 stopniach. Następnie lekko studzimy. W tym czasie przygotowujemy farsz.PRZYGOTOWANIE FARSZU: Boczek kroimy w kostkę ( nie musi być drobna) i przesmażamy na rozgrzanej patelni. Nie dodajemy tłuszczu ponieważ wytopi się z boczku. Następnie do boczku dodajmy pokrojony w plastry por i razem przesmażamy ok 5 min. Przyprawiamy do smaku. PRZYGOTOWANIE SOSU ŚMIETANOWEGO: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Do miski wlewamy śmietanę, jajka, starty ser, ostudzoną cebulę oraz przyprawy. Wszytko mieszamy do połączenia składników.PRZYGOTOWANIE TARTY: Na podpieczony spód wykładamy farsz z boczku i pora, całość zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy 25 minut w 200 stopniach. Smacznego*Przepis na ciasto i sos śmietanowy pochodzi z bloga Życie w apetycie