Uwielbiam eksperymentować w kuchni, mieszać smaki, poznawać nowe. Świat kulinariów znam od podszewki. Chętnie podzielę się wiedzą i podpowiem, jak gotować, by było smacznie i niedrogo.
Najpopularniejszym i najłatwiejszym do zrobienia spodem do tarty jest ciasto kruche. Możesz również wykorzystać gotowe, mrożone ciasto francuskie. Pamiętaj jednak o tym, że nawet jeśli farsz do tarty wymaga pieczenia, to przed jego nałożeniem spód warto podpiec.
PRZEPIS NA SPÓD CIASTA
12 dag schłodzonego masła posiekaj z 20 dag mąki. Dodaj 5 dag cukru pudru, 1 jajko i szczyptę soli. Zagnieć kruche ciasto, zawiń je w folię, schłodź.
Z kremem cytrynowym
- kruche ciasto wg przepisu powyżej
- 3 cytryny n 5 jajek n 15 dag cukru
- 200 ml śmietanki 30 proc.
Ciastem wylep dużą formą na tartę. Piecz ok. 10 min w 200 st. C. Cytryny wyszoruj, sparz. Z dwóch otrzyj skórkę, z jednej zdejmij wiórki. Z cytryn wyciśnij sok. Śmietankę rozmieszaj z jajkami i cukrem, dodaj sok i skórkę. Wyłóż na spód, posyp wiórkami. Piecz ok. 50 min w 180 st. C.
Z borówką na śmietanie
- ciasto wg przepisu powyżej
- 4 łyżki dżemu jagodowego
- 25 dag borówki amerykańskiej
- 300 ml śmietanki 36 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy. Upiecz na rumiano (15--20 min), wystudź, posmaruj dżemem. Borówki umyj, osącz. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Wyłóż ją na kruchy spód. Posyp borówką, od razu podawaj.
Z winogronami na budyniu
- kruche ciasto wg przepisu powyżej
- 2 budynie śmietankowe
- 800 ml mleka
- łyżka masła
- kiść jasnych winogron
- pół opakowania zielonej galaretki
Ciastem wylep dno i boki formy. Upiecz w 200 st. C, wystudź. Winogrona umyj, przekrawaj na połowę, wyjmij nasionka. Galaretkę rozmieszaj w 200 ml gorącej wody. Budyń ugotuj na mleku z masłem. Wyłóż na spód, wystudź. Ułóż na nim winogrona, polej tężejącą galaretką, zastudź.
Czekoladowa z gruszką
- kruche ciasto wg przepisu powyżej
- 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietanki 30 proc.
- 4–5 dobrze dojrzałych gruszek lub gruszek z syropu
Ciastem wylep formę na tartę. Upiecz na rumiano w 200 st. C. Czekoladę połam na małe kawałki, włóż do metalowej miseczki, stop w gorącej kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzej, wlewaj do czekolady mieszając, schłodź. Krem wyłóż na tartę. Obłóż ósemkami gruszek, schłodź.
Źródło: Przyjaciółka
Szukasz innych ciast, ciasteczek i deserów? Poznaj przepisy >>
agabi22
Bahus
doowa
Jak może wyglądac kolorowo i ciekawie skoro nie ma zdjęcia?
Towarzystwo wzajemnej adoracji ?
Sałatki