Aromatyczna szczawiowa, delikatna kalafiorowa a może wyrazista ogórkowa? Wariantów zup jarzynowych jest mnóstwo, jednak łączy je jedno - moc warzyw, zamknięta w jednym miejscu. Zobacz jak zrobić najprostszą zupę dla siebie i swojej rodziny!
Najprostsza zupa jarzynowa
1. Przygotuj: 2,5 l wody, kawałek dowolnego mięsa z kością (drobiowe, wieprzowe, wołowe, etc.), 1/2 główki kapusty włoskiej, 250 g fasolki szparagowej, 3 marchewki, 1 pietruszkę, 4 ziemniaki, 1/2 małego selera, mały kawałek białej części pora, vegetę i pieprz do smaku.
2. Mięso dokładnie umyj, wrzuć do garnka i zalej wodą. Całość postaw na palniku i gotuj. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmij je.
3. Marchewki, ziemniaki, selera i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Kapustę posiekaj w paski, pora pokrój w półtalarki a fasolkę na mniejsze, około 2 cm kawałki. Wszystkie warzywa dorzuć do gotującego się mięsa, przykryj garnek i gotuj do momentu, aż całość nie zmięknie.
4. Pod koniec gotowania dopraw zupę vegetą i pieprzem. Jeśli wyda Ci się zbyt rzadka, możesz ją zagęścić zasmażką lub śmietaną.
5. Gotową zupę podawaj na ciepło, dekorując ją świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Fot. Fotolia
Zdrowa zupa na lato!
W lato rzadko mamy ochotę na długie stanie w kuchni i gotowanie wymyślnych potraw. Dlatego warto sobie ułatwić życie i zwyczajnie sięgać po zupy jarzynowe. Choć nauczeni jesteśmy, że sięgamy po nie głównie zimą, sprawdź, dlaczego warto to robić również w upały!
Podstawową kwestią jest dostępność warzyw. Jesienią i zimą jesteśmy skazani na te dostarczane ze szklarni lub produkty mrożone przez co nasza zupa nie będzie posiadała takiej ilości witamin i minerałów. Latem warzywa mamy praktycznie na wyciągnięcie ręki, szczególnie te młode. Kalarepa, kalafior, fasolka szparagowa, chrupiąca i soczysta marchew – te jarzyny możemy spotkać w każdym sklepie czy na straganie. A skoro tak, to aż żal ich nie wykorzystać do przygotowania tak szybkiego i sycącego dania.
A skoro o sytości mowa - latem, szczególnie w trakcie upałów, rzadko mamy ochotę na coś smażonego. Na naszych stołach zaczynają królować sałatki i dania jednogarnkowe. Dlaczego zatem nie przygotować sobie aromatycznej kalafiorowej lub zupy z fasolki szparagowej? Te dania gotują się praktycznie samodzielnie a przygotowany gar starcza spokojnie na kilka dni, nawet przy wieloosobowej rodzinie. Sekret tkwi bowiem w fakcie, iż w stosunkowo małej porcji zupy ukryte jest mnóstwo błonnika, który sprawia, że czujemy się najedzeni.
Warto również pamiętać o tym, że w jedząc zupę dostarczamy sobie całe spektrum witamin, minerałów i składników odżywczych, dzięki czemu nasz organizm otrzymuje dokładnie to, czego potrzebuje. Latem jest to szczególnie istotne - upały, wzmożony ruch a do tego standardowe życie w biegu sprawia, że nasz organizm często cierpi na niedobory.
Możemy im zapobiec, serwując sobie różnego rodzaju zupy jarzynowe. Szczególnie polecane są kwaśne zupy, w postaci ogórkowej lub szczawiowej, ponieważ doskonale uzupełniają poziom elektrolitów, które wypacamy w ciągu całego dnia. Bez wątpienia warto rozważyć zupę jako opcję na letni obiad!
A Wy jak przygotowujecie jarzynowe? Macie jakieś swoje ulubione warzywa, których nie może zabraknąć w przyrządzanej przez was zupie? Czekamy na Wasze opinie i receptury!
Najprostsza zupa jarzynowa
1. Przygotuj: 2,5 l wody, kawałek dowolnego mięsa z kością (drobiowe, wieprzowe, wołowe, etc.), 1/2 główki kapusty włoskiej, 250 g fasolki szparagowej, 3 marchewki, 1 pietruszkę, 4 ziemniaki, 1/2 małego selera, mały kawałek białej części pora, vegetę i pieprz do smaku.
2. Mięso dokładnie umyj, wrzuć do garnka i zalej wodą. Całość postaw na palniku i gotuj. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmij je.
3. Marchewki, ziemniaki, selera i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Kapustę posiekaj w paski, pora pokrój w półtalarki a fasolkę na mniejsze, około 2 cm kawałki. Wszystkie warzywa dorzuć do gotującego się mięsa, przykryj garnek i gotuj do momentu, aż całość nie zmięknie.
4. Pod koniec gotowania dopraw zupę vegetą i pieprzem. Jeśli wyda Ci się zbyt rzadka, możesz ją zagęścić zasmażką lub śmietaną.
5. Gotową zupę podawaj na ciepło, dekorując ją świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Fot. Fotolia
Zdrowa zupa na lato!
W lato rzadko mamy ochotę na długie stanie w kuchni i gotowanie wymyślnych potraw. Dlatego warto sobie ułatwić życie i zwyczajnie sięgać po zupy jarzynowe. Choć nauczeni jesteśmy, że sięgamy po nie głównie zimą, sprawdź, dlaczego warto to robić również w upały!
Podstawową kwestią jest dostępność warzyw. Jesienią i zimą jesteśmy skazani na te dostarczane ze szklarni lub produkty mrożone przez co nasza zupa nie będzie posiadała takiej ilości witamin i minerałów. Latem warzywa mamy praktycznie na wyciągnięcie ręki, szczególnie te młode. Kalarepa, kalafior, fasolka szparagowa, chrupiąca i soczysta marchew – te jarzyny możemy spotkać w każdym sklepie czy na straganie. A skoro tak, to aż żal ich nie wykorzystać do przygotowania tak szybkiego i sycącego dania.
A skoro o sytości mowa - latem, szczególnie w trakcie upałów, rzadko mamy ochotę na coś smażonego. Na naszych stołach zaczynają królować sałatki i dania jednogarnkowe. Dlaczego zatem nie przygotować sobie aromatycznej kalafiorowej lub zupy z fasolki szparagowej? Te dania gotują się praktycznie samodzielnie a przygotowany gar starcza spokojnie na kilka dni, nawet przy wieloosobowej rodzinie. Sekret tkwi bowiem w fakcie, iż w stosunkowo małej porcji zupy ukryte jest mnóstwo błonnika, który sprawia, że czujemy się najedzeni.
Warto również pamiętać o tym, że w jedząc zupę dostarczamy sobie całe spektrum witamin, minerałów i składników odżywczych, dzięki czemu nasz organizm otrzymuje dokładnie to, czego potrzebuje. Latem jest to szczególnie istotne - upały, wzmożony ruch a do tego standardowe życie w biegu sprawia, że nasz organizm często cierpi na niedobory.
Możemy im zapobiec, serwując sobie różnego rodzaju zupy jarzynowe. Szczególnie polecane są kwaśne zupy, w postaci ogórkowej lub szczawiowej, ponieważ doskonale uzupełniają poziom elektrolitów, które wypacamy w ciągu całego dnia. Bez wątpienia warto rozważyć zupę jako opcję na letni obiad!
A Wy jak przygotowujecie jarzynowe? Macie jakieś swoje ulubione warzywa, których nie może zabraknąć w przyrządzanej przez was zupie? Czekamy na Wasze opinie i receptury!
SylaUla
marcinka
Magdalena88