Włochy - Espresso
Ten mocny napitek jest serwowany w malutkich filiżankach ok. 70 ml pojemności wypełnionych kawą tylko do połowy. Espresso można pić z cukrem lub bez, lub dodać np. czekoladę w wiórkach, wanilię, kakao czy cynamon. Z dodatkiem mleka kawa nosi nazwę cappuccino. Pamiętać należy, że we Włoszech ranek to jedyna odpowiednia pora na cappuccino. Włosi małą kawę popijają na stojąco w kawiarenkach.
Turcja - Türk Kahvesi
Tureckie przysłowie mówi, że kawa powinna być “czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość”. Ten gęsty napój jest parzony w tygielku miedzianym lub mosiężnym o nazwie cezve i zwykle podawany po posiłku.
Dania - Kaffee
Być może z powodu mroźnych, długich skandynawskich zim spożycie kawy w Danii zawsze było jednym z największych na świecie. Kawa jest tak bardzo istotnym elementem w duńskiej kulturze, że kawiarenki pełne kawoszy można spotkać prawie na każdym rogu, zwłaszcza w dużym mieście takim jak Kopenhaga - stolica Danii.
Francja - Café au Lait
Francuzi rozpoczynają swój dzień od café au lait - kawy z gorącym mlekiem, podanej w filiżance szerokiej tak, aby łatwo można było maczać w niej kawałek bagietki i rogaliki croissant.
Zdjęcie: Fotolia
Kuba - Café Cubano
Kubańczycy lubią kawę mocną - café cubano to kubańska odmiana espresso. Piją ją rano, po posiłkach i kiedy tylko okazja się nadarza w ciągu dnia. Café cubano podaje się w malutkich filiżankach i najlepiej smakuje wypita w towarzystwie.
Arabia Saudyjska - Kahwa
W kulturze arabskiej istnieje wiele ceremonialnych reguł etykiety, m.in. starszym osobom zawsze serwuje się dania i napoje pierwszym. Takim powszechnym zwyczajem jest również podanie do kahwy - kawy z karadmonem, słodkich daktyli, aby złagodzić gorzki smak kawy.
Holandia - Kaffe
Amsterdamskie kawiarenki zajmują ważne miejsce w holenderskiej kulturze. Holenderska kaffe również zwana bakkie troost co w dowolnym tłumaczeniu znaczy kawowe ukojenie, jest pijana o każdej porze dnia, zwykle czarna i z ciastkiem.
Irlandia - Irish Coffee
Napój sporządzany z gorącej kawy, irlandzkiej whiskey z dodatkiem bitej śmietany i brązowego trzcinowego cukru. Po raz pierwszy kawę przygotował szef portu lotniczego Foynes, Joseph Sheridan, który podawał napój dla rozgrzania podróżnych przemierzających samolotem Atlantyk.
Zdjęcie: Fotolia
Meksyk - Café de Olla
Jeśli lubisz cynamon w kawie to jest to drink dla Ciebie. Korzenna café de olla jest parzona z laskami cynamonu w glinianych garnuszkach, który według Meksykanów daje kawie lepszy smak.
Etiopia - Buna
Etiopia jest miejscem, skąd kawa pochodzi i gdzie tradycyjna ceremonia picia kawy jest wytworną częścią kulturalną - parzenie, podanie i delektowanie się drinkiem trwa nawet 2 godziny. Historycznie buna, bo tak jest tam kawa nazywana, była podawana z solą i masłem zamiast cukru.
Austria - Melange
Podawana w wiedeńskich kawiarenkach, melange jest podobna do cappuccino. Składa się z espresso, parzonego mleka i pianki lub czasem bitej śmietany.
Grecja - Frappé
Grecka frappé to kawa mrożona robiona na bazie kawy rozpuszczalnej z cukrem i mlekiem skondensowanym.
Wietnam - Cà phê đá
Kawa mrożona to doskonały napój w gorącym wietnamskim klimacie i właśnie tym cà phê đá jest. Grubo mielona wietnamska kawa jest parzona do małego kubka zawierającego słodkie mleko skondensowane. Kawę należy zmieszać z mlekiem i przelać do szklanki z kostkami lodu. Smakuje wyśmienicie o każdej porze dnia i nocy.
Sprawdź czy kawa może odchudzać >>>
Ten mocny napitek jest serwowany w malutkich filiżankach ok. 70 ml pojemności wypełnionych kawą tylko do połowy. Espresso można pić z cukrem lub bez, lub dodać np. czekoladę w wiórkach, wanilię, kakao czy cynamon. Z dodatkiem mleka kawa nosi nazwę cappuccino. Pamiętać należy, że we Włoszech ranek to jedyna odpowiednia pora na cappuccino. Włosi małą kawę popijają na stojąco w kawiarenkach.
Turcja - Türk Kahvesi
Tureckie przysłowie mówi, że kawa powinna być “czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość”. Ten gęsty napój jest parzony w tygielku miedzianym lub mosiężnym o nazwie cezve i zwykle podawany po posiłku.
Dania - Kaffee
Być może z powodu mroźnych, długich skandynawskich zim spożycie kawy w Danii zawsze było jednym z największych na świecie. Kawa jest tak bardzo istotnym elementem w duńskiej kulturze, że kawiarenki pełne kawoszy można spotkać prawie na każdym rogu, zwłaszcza w dużym mieście takim jak Kopenhaga - stolica Danii.
Francja - Café au Lait
Francuzi rozpoczynają swój dzień od café au lait - kawy z gorącym mlekiem, podanej w filiżance szerokiej tak, aby łatwo można było maczać w niej kawałek bagietki i rogaliki croissant.
Zdjęcie: Fotolia
Kuba - Café Cubano
Kubańczycy lubią kawę mocną - café cubano to kubańska odmiana espresso. Piją ją rano, po posiłkach i kiedy tylko okazja się nadarza w ciągu dnia. Café cubano podaje się w malutkich filiżankach i najlepiej smakuje wypita w towarzystwie.
Arabia Saudyjska - Kahwa
W kulturze arabskiej istnieje wiele ceremonialnych reguł etykiety, m.in. starszym osobom zawsze serwuje się dania i napoje pierwszym. Takim powszechnym zwyczajem jest również podanie do kahwy - kawy z karadmonem, słodkich daktyli, aby złagodzić gorzki smak kawy.
Holandia - Kaffe
Amsterdamskie kawiarenki zajmują ważne miejsce w holenderskiej kulturze. Holenderska kaffe również zwana bakkie troost co w dowolnym tłumaczeniu znaczy kawowe ukojenie, jest pijana o każdej porze dnia, zwykle czarna i z ciastkiem.
Irlandia - Irish Coffee
Napój sporządzany z gorącej kawy, irlandzkiej whiskey z dodatkiem bitej śmietany i brązowego trzcinowego cukru. Po raz pierwszy kawę przygotował szef portu lotniczego Foynes, Joseph Sheridan, który podawał napój dla rozgrzania podróżnych przemierzających samolotem Atlantyk.
Zdjęcie: Fotolia
Meksyk - Café de Olla
Jeśli lubisz cynamon w kawie to jest to drink dla Ciebie. Korzenna café de olla jest parzona z laskami cynamonu w glinianych garnuszkach, który według Meksykanów daje kawie lepszy smak.
Etiopia - Buna
Etiopia jest miejscem, skąd kawa pochodzi i gdzie tradycyjna ceremonia picia kawy jest wytworną częścią kulturalną - parzenie, podanie i delektowanie się drinkiem trwa nawet 2 godziny. Historycznie buna, bo tak jest tam kawa nazywana, była podawana z solą i masłem zamiast cukru.
Austria - Melange
Podawana w wiedeńskich kawiarenkach, melange jest podobna do cappuccino. Składa się z espresso, parzonego mleka i pianki lub czasem bitej śmietany.
Grecja - Frappé
Grecka frappé to kawa mrożona robiona na bazie kawy rozpuszczalnej z cukrem i mlekiem skondensowanym.
Wietnam - Cà phê đá
Kawa mrożona to doskonały napój w gorącym wietnamskim klimacie i właśnie tym cà phê đá jest. Grubo mielona wietnamska kawa jest parzona do małego kubka zawierającego słodkie mleko skondensowane. Kawę należy zmieszać z mlekiem i przelać do szklanki z kostkami lodu. Smakuje wyśmienicie o każdej porze dnia i nocy.
Sprawdź czy kawa może odchudzać >>>
weronikaS
marcinka
karola25