Kawa - jak piją ją ludzie na świecie?

  • 3

Kawa jest napojem uwielbianym na całym świecie, nawet na Dalekim Wschodzie, gdzie króluje herbata. I jak to mówią - co kraj to obyczaj, każdy naród ma swój ulubiony sposób przygotowania i delektowania się "czarnym złotem" czyli kawą.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kawa - jak piją ją ludzie na świecie?
fot. Fotolia
Włochy - Espresso

Ten mocny napitek jest serwowany w malutkich filiżankach ok. 70 ml pojemności wypełnionych kawą tylko do połowy. Espresso można pić z cukrem lub bez, lub dodać np. czekoladę w wiórkach, wanilię, kakao czy cynamon. Z dodatkiem mleka kawa nosi nazwę cappuccino. Pamiętać należy, że we Włoszech ranek to jedyna odpowiednia pora na cappuccino. Włosi małą kawę popijają na stojąco w kawiarenkach. 

Turcja - Türk Kahvesi

Tureckie przysłowie mówi, że kawa powinna być “czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość”. Ten gęsty napój jest parzony w tygielku miedzianym lub mosiężnym o nazwie cezve i zwykle podawany po posiłku.

Dania - Kaffee

Być może z powodu mroźnych, długich skandynawskich zim spożycie kawy w Danii zawsze było jednym z największych na świecie. Kawa jest tak bardzo istotnym elementem w duńskiej kulturze, że kawiarenki pełne kawoszy można spotkać prawie na każdym rogu, zwłaszcza w dużym mieście takim jak Kopenhaga - stolica Danii.

Francja - Café au Lait

Francuzi rozpoczynają swój dzień od café au lait - kawy z gorącym mlekiem, podanej w filiżance szerokiej tak, aby łatwo można było maczać w niej kawałek bagietki i rogaliki croissant.

Ziarna kawy
Zdjęcie: Fotolia

Kuba - Café Cubano

Kubańczycy lubią kawę mocną - café cubano to kubańska odmiana espresso. Piją ją rano, po posiłkach i kiedy tylko okazja się nadarza w ciągu dnia. Café cubano podaje się w malutkich filiżankach i najlepiej smakuje wypita w towarzystwie.

Arabia Saudyjska - Kahwa

W kulturze arabskiej istnieje wiele ceremonialnych reguł etykiety, m.in. starszym osobom zawsze serwuje się dania i napoje pierwszym. Takim powszechnym zwyczajem jest również podanie do kahwy - kawy z karadmonem, słodkich daktyli, aby złagodzić gorzki smak kawy.

Holandia - Kaffe

Amsterdamskie kawiarenki zajmują ważne miejsce w holenderskiej kulturze. Holenderska kaffe również zwana bakkie troost co w dowolnym tłumaczeniu znaczy kawowe ukojenie, jest pijana o każdej porze dnia, zwykle czarna i z ciastkiem.

Irlandia - Irish Coffee

Napój sporządzany z gorącej kawy, irlandzkiej whiskey z dodatkiem bitej śmietany i brązowego trzcinowego cukru. Po raz pierwszy kawę przygotował szef portu lotniczego Foynes, Joseph Sheridan, który podawał napój dla rozgrzania podróżnych przemierzających samolotem Atlantyk.

Filiżanka kawy Filiżanka kawy
Zdjęcie: Fotolia

Meksyk - Café de Olla

Jeśli lubisz cynamon w kawie to jest to drink dla Ciebie. Korzenna café de olla jest parzona z laskami cynamonu w glinianych garnuszkach, który według Meksykanów daje kawie lepszy smak.

Etiopia - Buna

Etiopia jest miejscem, skąd kawa pochodzi i gdzie tradycyjna ceremonia picia kawy jest wytworną częścią kulturalną - parzenie, podanie i delektowanie się drinkiem trwa nawet 2 godziny. Historycznie buna, bo tak jest tam kawa nazywana, była podawana z solą i masłem zamiast cukru.

Austria - Melange

Podawana w wiedeńskich kawiarenkach, melange jest podobna do cappuccino. Składa się z espresso, parzonego mleka i pianki lub czasem bitej śmietany.

Grecja - Frappé

Grecka frappé to kawa mrożona robiona na bazie kawy rozpuszczalnej z cukrem i mlekiem skondensowanym.

Wietnam - Cà phê đá

Kawa mrożona to doskonały napój w gorącym wietnamskim klimacie i właśnie tym cà phê đá jest. Grubo mielona wietnamska kawa jest parzona do małego kubka zawierającego słodkie mleko skondensowane. Kawę należy zmieszać z mlekiem i przelać do szklanki z kostkami lodu.  Smakuje wyśmienicie o każdej porze dnia i nocy.

Sprawdź czy kawa może odchudzać >>>