Marskrzypczak

Marskrzypczak

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Tarta szpinakowa z fetą i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fantazja śródziemnomorska. Niezapomniane połączenie trzech wybitnych kuchni śródziemnomorskich, greckiej, włoskiej i francuskiej. Jeden kęs dzieli cię od powrotu do upojnego urlopu nad morzem śródziemnym.

Tarta szpinakowa z fetą i suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta szpinakowa z fetą i suszonymi pomidorami

 

  • CIASTO
  • 250 g Mąki
  • 125 g Masła
  • 1 Jajko
  • 1 Łyżeczka Drobnego Cukru
  • 1/2 Łyżeczki Soli
  • 40 ml Zimnej Wody

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta szpinakowa z fetą i suszonymi pomidorami
CIASTO Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić w niej wgłębienie włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Powoli zagarniać mąkę ugniatają ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać wodę. Delikatnie wyrobić ciasto. Utworzyć z niego kulę. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 min. Po wyjęciu z lodówki, wstawić do piekarnika na 15 min. w 180 *C FARSZ Szpinak poddusić na maśle (Ok. 15 min.) Dodać odrobinę śmietanki, sól, pieprz i czosnek. W misce rozbić 2 jajka i dodać do nich pozostałą część śmietanki. Pomidory pokroić w paski. Fetę pokroić w kostkę. TARTA Na podpieczone i ostudzone ciasto wyłożyć równomiernie szpinak. Obłożyć pomidorami. Zalać masą jajeczną. Całość posypać równomiernie fetą. Wstawić do piekarnika na 30 min w temperaturze 180*C Jedząc myśleć o piaszczystej plaży i szumie morza.
Tarta szpinakowa z fetą i suszonymi pomidorami