Trybula ogrodowa jest rośliną jednoroczną pochodzącą z południowo - wschodnich rejonów Europy. Liście trybuli pachną słodko jak anyż. Trybula używana jest, jako przyprawa do zup ziemniaczanej, szczawiowej. Sałatek z ziemniakami, pomidorami. Surówek z marchwi i sałaty zielonej. Przyprawia sie nią jajka na twardo, słone omlety, jajecznice. Sosy rybne, ziołowe do sałatek, warzywa: pomidory, szpinak, groch oraz kurczak pieczony albo w potrawce. Trybula podnosi smak mięsa jagnięcego i baraniny, jak również ryb duszonych, smażonych i pieczonych w folii. Najlepiej smakują bardzo młode, świeże liście. Suszone tracą swój aromat. Dobrze harmonizuje z estragonem, pietruszką i bazylią. Trybulą przyprawia sie potrawy tuż przed ich podaniem na stół. Wiosną można przyprawiać młodymi, siekanymi liśćmi twaróg i inne sery oraz masło ziołowe.