Gęś posiada bardzo aromatyczne i smaczne mięso, które warto przyrządzić na szczególne okazje. Obok pieczenia całej gęsi, warto pokusić się o przygotowanie piersi. Można to zrobić na trzy sposoby: pieczenie, duszenie lub smażenie.
Pieczoną gęsinę robi się dość prosto, o ile wcześniej zamarynujemy mięso. Dzięki temu będzie ono bardziej aromatyczne a cały proces pieczenia będzie trwał krócej.
Gęsinę smaży się dość łatwo. Wystarczy naciąć skórę gęsiny i po całonocnym marynowaniu smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Smażenie zaczynamy skórą do dołu, a gdy tłuszcz się wytopi – mięso obracamy. Całość trwa mniej niż kwadrans, o ile tłuszcz ma odpowiednio wysoką temperaturę.
Usmażoną pierś z gęsi możemy dodatkowo poddusić, sprawiając, że będzie miększa i bardziej aromatyczna. Wystarczy mięso przełożyć do garnka i podlać bulionem, winem lub sosem żurawinowym. Całość dusimy ok. 20 minut. Aby danie było jeszcze smaczniejsze, warto do gęsi dorzucić pokrojone jabłka, grzyby lub świeżą żurawinę.
Jak upiec pierś z gęsi?
Pieczoną gęsinę robi się dość prosto, o ile wcześniej zamarynujemy mięso. Dzięki temu będzie ono bardziej aromatyczne a cały proces pieczenia będzie trwał krócej.
- Do zrobienia tej potrawy będą potrzebne: gęsie piersi ze skórą, jabłka, czosnek, cebula, majeranek, sól i pieprz.
- Piersi dokładnie płuczemy i wkładamy do solanki (ok. 0,5 łyżki soli na każdy 1 l płynu) na całą noc.
- Na drugi dzień mięso wyjmujemy, osuszamy i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami.
- Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, cebulę w piórka.
- Mięso razem z jabłkami i cebulą przekładamy do brytfanny.
- Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 1-1,5 godz., w zależności od ilości mięsa.
- Gotowe piersi podajemy razem z jabłkami i surówką.
Jak usmażyć pierś z gęsi?
Gęsinę smaży się dość łatwo. Wystarczy naciąć skórę gęsiny i po całonocnym marynowaniu smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Smażenie zaczynamy skórą do dołu, a gdy tłuszcz się wytopi – mięso obracamy. Całość trwa mniej niż kwadrans, o ile tłuszcz ma odpowiednio wysoką temperaturę.
Jak zrobić duszoną pierś z gęsi?
Usmażoną pierś z gęsi możemy dodatkowo poddusić, sprawiając, że będzie miększa i bardziej aromatyczna. Wystarczy mięso przełożyć do garnka i podlać bulionem, winem lub sosem żurawinowym. Całość dusimy ok. 20 minut. Aby danie było jeszcze smaczniejsze, warto do gęsi dorzucić pokrojone jabłka, grzyby lub świeżą żurawinę.