Carving, czyli sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach zyskuje coraz większą popularność. Wywodzi się ona z Azji, gdzie tamtejsze mniej lub bardziej egzotyczne owoce poddawały się zręcznym palcom kulinarnych rzeźbiarzy.
Dzisiaj carving dociera do Polski i od razu nabiera rozpędu, już 21 sierpnia w Grucznie najlepsi rzeźbiarze z naszego kraju zmierzą w turnieju carvingowym. Nowością będą zawody w rzeźbieniu w żółtym serze, uczestnicy zmierzą się także w konkurencji, której motywem przewodnim będzie fauna i flora, ale także zabytki niezwykle urokliwej Doliny Dolnej Wisły.
Turniej carvingowy jest jedną z atrakcji Festiwalu Smaku w Grucznie, w roku 2011 odbywa się już jego szósta edycja.
Poza turniejem w programie festiwalu oprócz tradycyjnej biesiady przy muzyce i możliwości skosztowania niezliczonych potraw także pokazy pracy psów pasterskich oraz musztra Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich.
Dzisiaj carving dociera do Polski i od razu nabiera rozpędu, już 21 sierpnia w Grucznie najlepsi rzeźbiarze z naszego kraju zmierzą w turnieju carvingowym. Nowością będą zawody w rzeźbieniu w żółtym serze, uczestnicy zmierzą się także w konkurencji, której motywem przewodnim będzie fauna i flora, ale także zabytki niezwykle urokliwej Doliny Dolnej Wisły.
Turniej carvingowy jest jedną z atrakcji Festiwalu Smaku w Grucznie, w roku 2011 odbywa się już jego szósta edycja.
Poza turniejem w programie festiwalu oprócz tradycyjnej biesiady przy muzyce i możliwości skosztowania niezliczonych potraw także pokazy pracy psów pasterskich oraz musztra Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich.