Europa na Widelcu to pięć dni, obfitujących w przepyszne smaki, aromaty i atrakcje kulinarne. Na uczestników czekają m.in. jarmark produktów i potraw europejskich, targi książki kulinarnej, pokazy kulinarne oraz liczne zabawy z nagrodami.
W piątek, czyli 6 czerwca rozpocznie się wielkie szaleństwo szparagowo-truskawkowe. Przy dźwiękach dobrej muzyki zdradzane będą tajemnice dobrych truskawek i szparagów. Odbędą się także pokazy smażenia konfitur i warsztaty pieczenia chleba. Całemu wydarzeniu pikanterii doda pojedynek mistrzów, czyli Roberta Makłowicza i Piotra Kucharskiego.
Wielka biesiada europejska startuje w sobotę 7 czerwca. Impreza rozpocznie się barwną paradą kucharzy. Prezentacjom potraw regionalnych, opowieściom i warsztatom kulinarnym będzie towarzyszyła dobra muzyka.
Europa na Widelcu to inicjatywa, której ideą jest upamiętnienie rocznicy pierwszych wolnych wyborów w Polsce oraz świętowanie kolejnej rocznicy wejścia Polski do Unii Europejskiej. Organizatorzy dbają o to, by impreza upływała w smacznej i radosnej atmosferze.