Europa na Widelcu 2014

4 czerwca na wrocławskim rynku rozpocznie się szósta edycja Europy na Widelcu. To radosne wydarzenie kulinarne co roku gromadzi znanych kucharzy, producentów żywności oraz wielbicieli dobrego jedzenia. I tym razem atrakcji nie zabraknie!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Europa na Widelcu 2014
fot. Fotolia
Motywem przewodnim tegorocznej Europy na Widelcu będzie kuchnia regionalna. Wszyscy, którzy zjawią się na wrocławskim rynku, będą mieli możliwość spróbowania dań wywodzących się m.in. z kuchni andaluzyjskiej, morawskiej, tyrolskiej i prowansalskiej. W tym roku na stołach obok szparagów zakrólują także ekologiczne truskawki z dolnośląskich upraw.

Europa na Widelcu to pięć dni, obfitujących w przepyszne smaki, aromaty i atrakcje kulinarne. Na uczestników czekają m.in. jarmark produktów i potraw europejskich, targi książki kulinarnej, pokazy kulinarne oraz liczne zabawy z nagrodami.


europa na widelcu 2014
                                                              Źródło: enw.smakiwroclawia.pl

W piątek, czyli 6 czerwca rozpocznie się wielkie szaleństwo szparagowo-truskawkowe. Przy dźwiękach dobrej muzyki zdradzane będą tajemnice dobrych truskawek i szparagów. Odbędą się także pokazy smażenia konfitur i warsztaty pieczenia chleba. Całemu wydarzeniu pikanterii doda pojedynek mistrzów, czyli Roberta Makłowicza i Piotra Kucharskiego.

Wielka biesiada europejska startuje w sobotę 7 czerwca. Impreza rozpocznie się barwną paradą kucharzy. Prezentacjom potraw regionalnych, opowieściom i warsztatom kulinarnym będzie towarzyszyła dobra muzyka.

Europa na Widelcu to inicjatywa, której ideą jest upamiętnienie rocznicy pierwszych wolnych wyborów w Polsce oraz świętowanie kolejnej rocznicy wejścia Polski do Unii Europejskiej. Organizatorzy dbają o to, by impreza upływała w smacznej i radosnej atmosferze.