Impreza promująca kuchnię chilijską
Z okazji dwusetnej rocznicy uzyskania przez Chile niepodległości w Warszawie świętować będziemy Tydzień Gastronomii Chile.
Uroczystości rozpoczną się 11 października o godz. 13.00 lunchem prasowym w restauracji Venti Tre w Hotelu Hyatt przy ul. Belwederskiej 23.
Gościem specjalnym będzie ambasador kuchni chilijskiej Pablo Andres Galvez Ramirez. Zaplanowano degustację przygotowanych przez niego dań, wśród których nie zabraknie na pewno przysmaków z ryb i owoców morza.
13 października będzie natomiast dniem degustacji win - swoimi osiągnięciami w zakresie produkcji win pochwali się około 20 przedstawicieli winnic.
Organizatorzy chcą zapoznać Warszawian oraz wszystkich przyjezdnych gości z kuchnią i kulturą Chile, przybliżyć egzotykę tego ciekawego kraju.
Wstęp dla wszystkich jest bezpłatny, z racji ograniczonej liczby miejsc w hotelu podczas degustacji win dobrze będzie wcześniej zarezerwować miejsce.
Specyfika kuchni chilijskiej
Kuchnia chilijska charakteryzuje się wielką różnorodnością smaków, kolorów i kombinacji używanych produktów. Słynie z tradycyjnej oliwy, oleju z awokado, przetworów owocowych, win oraz serów.
Obecne są liczne przyprawy, takie jak merken - czyli mieszanka nasion kolendry, soli i ostrych papryczek. Merken swój niepowtarzalny smak zawdzięcza drewnu, na krórym wędzone są składowe przyprawy.
W kuchni chilijskiej wykorzystuje sie ponadto mąkę orzechową, owoce morza, ryby, jeże morskie, ślimaki, mięso strusia, słodki syrop z drzewa ulmo.
Ponadto warto wspomnieć o winach. Chile jest piątym na świecie producentem wina. Jego smak wysoko ceni wielu smakoszy. W dodatku jest ono bardzo tanie.
Kilka słów o Chile
Chile to jeden z najlepiej rozwiniętych gospodarczo krajów Ameryki Południowej. Cechuje go przy tym bardzo wysoki stopień wykształcenia mieszkańców - odsetek analfabetyzmu to zaledwie 5 % (w całej Ameryce Południowej wynosi 15 % - dla porównania w Europie 3 %).
Chile jest krajem w dużej mierze katolickim - tę religię wyznaje ok. 70 % społeczeństwa.
Do państwa należy ok. trzech tysięcy wysp rozrzuconych na Oceanie Spokojnym - między innymi słynna Wyspa Wielkanocna.
Z okazji dwusetnej rocznicy uzyskania przez Chile niepodległości w Warszawie świętować będziemy Tydzień Gastronomii Chile.
Uroczystości rozpoczną się 11 października o godz. 13.00 lunchem prasowym w restauracji Venti Tre w Hotelu Hyatt przy ul. Belwederskiej 23.
Gościem specjalnym będzie ambasador kuchni chilijskiej Pablo Andres Galvez Ramirez. Zaplanowano degustację przygotowanych przez niego dań, wśród których nie zabraknie na pewno przysmaków z ryb i owoców morza.
13 października będzie natomiast dniem degustacji win - swoimi osiągnięciami w zakresie produkcji win pochwali się około 20 przedstawicieli winnic.
Organizatorzy chcą zapoznać Warszawian oraz wszystkich przyjezdnych gości z kuchnią i kulturą Chile, przybliżyć egzotykę tego ciekawego kraju.
Wstęp dla wszystkich jest bezpłatny, z racji ograniczonej liczby miejsc w hotelu podczas degustacji win dobrze będzie wcześniej zarezerwować miejsce.
Specyfika kuchni chilijskiej
Kuchnia chilijska charakteryzuje się wielką różnorodnością smaków, kolorów i kombinacji używanych produktów. Słynie z tradycyjnej oliwy, oleju z awokado, przetworów owocowych, win oraz serów.
Obecne są liczne przyprawy, takie jak merken - czyli mieszanka nasion kolendry, soli i ostrych papryczek. Merken swój niepowtarzalny smak zawdzięcza drewnu, na krórym wędzone są składowe przyprawy.
W kuchni chilijskiej wykorzystuje sie ponadto mąkę orzechową, owoce morza, ryby, jeże morskie, ślimaki, mięso strusia, słodki syrop z drzewa ulmo.
Ponadto warto wspomnieć o winach. Chile jest piątym na świecie producentem wina. Jego smak wysoko ceni wielu smakoszy. W dodatku jest ono bardzo tanie.
Kilka słów o Chile
Chile to jeden z najlepiej rozwiniętych gospodarczo krajów Ameryki Południowej. Cechuje go przy tym bardzo wysoki stopień wykształcenia mieszkańców - odsetek analfabetyzmu to zaledwie 5 % (w całej Ameryce Południowej wynosi 15 % - dla porównania w Europie 3 %).
Chile jest krajem w dużej mierze katolickim - tę religię wyznaje ok. 70 % społeczeństwa.
Do państwa należy ok. trzech tysięcy wysp rozrzuconych na Oceanie Spokojnym - między innymi słynna Wyspa Wielkanocna.